Sayın Hocam, öncelikle üniversitenizde şimdiye kadar yaptığınız çalışmaları dinleyebilir miyiz?
Şuana kadar yeni açılmış fakülteler arasında hızlı bir ilerleme kaydederek fiziksel şartlarımızda ve akademik faaliyetlerimizle büyük ilerlemeler kaydettik. 104 öğrenciye aynı anda hizmet verebilecek fantom ve protez laboratuarı aynı zamanda 60 ünitlik entegre klinik, buna ek olarak öğrenciler için hazırlanmış 8 ünitlik endodonti kliniği ve 7 ünitlik pedodonti kliniği oluşturduk. Master ve yüksek lisans öğrencileri için ise 14 ünitlik bir klinik daha hazırladık. Akademik yönden ise fakültemizin öğretim üyeleri tarafından yayınlanmış 50’nin üzerinde makalemiz, 8000 den fazla atıf, 3 adet TÜBİTAK projesi gerçekleştirilmiştir.
Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi henüz genç bir fakülte… Fakülteniz hakkında neler söylemek istersiniz?
Fakültemiz genç ve dinamik bir fakülte. Bizim temel prensibimiz aile olmak. Bütün öğretim üyelerimiz bütün gayretleriyle ellerinden gelenin en iyisini hem akademik hem klinik hem de idari anlamda yapmaktalar. Öğrencilerimiz için her şey şeffaf. İsteyen öğrenci, istediği öğretim üyesine ne zaman isterse ulaşabilir ve her konuyu tartışabilir. Fakültemizde öğrenci danışmanlığı büyük önem taşımaktadır. Her öğrencinin problemlerini danışabileceği, dersler konusunda tavsiye alabileceği bir danışmanı mevcut. Danışmanlar da öğrencilerini takip etmekle yükümlü. Bu sayede öğrencilerin sorunlarını daha net bir şekilde öğrenip çabuk bir şekilde çözebilme imkânına sahibiz. Fakültemizin bir özelliği de bütün eğitim öğretim ve stajların tek bir binada yani sağlık kampüsümüzde yapılabilmesi. Öğrencilerimizin teorik dersler için farklı kampüslere gitmelerine veya klinik eğitim için farklı bir hastaneye gitmelerine gerek yok.
Şu günlerde tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemiz de Kovid-19 ile mücadele ediyor. Bu bağlamda uzaktan eğitim bir izolasyon önlemi olarak mecburi oldu. Uygulamalı derslerin büyük önem taşıdığı Diş Hekimliği alanında uzaktan eğitimi nasıl sürdürüyorsunuz?
Biz fakültemizde tüm teorik derslerimizi temel tıp ve klinik bilimler olarak bütün sınıflarımızda, mevcut ders programımız çerçevesinde vermekteyiz. Derslerimiz, ders programımızdaki saatlerinde başlar ve biter. Dersler aynı zamanda kaydedildiği için öğrencilerimiz derslerini istedikleri zamanda seyredebilme şansına sahip fakat canlı derslere katılmalarını tercih etmekteyiz. Bu şeklide hiç olmazsa fakülte disiplininden uzaklaşmalarını biraz da olsa engellemiş oluyoruz. Vize ve final sınavlarını da uzaktan erişimle yapmaktayız.
Diş hekimliğinde uygulamalı derslerin ağırlığı nedir? Uzaktan eğitimde eksik kalan uygulamaları tamamlamak adına neler yapılabilir?
Diş hekimliğinde uygulamalı ders oranı yüzde 60 – 70’dir. Bunları preklinik dersler ve klinik eğitim oluşturur. Bizim fakültemizin şu an bulunduğumuz durumdaki en büyük şansı, mezun olacak sınıfımızın bulunmaması. Şu anda 1, 2, 3 ve 4. sınıflarımız mevcut. Bu sebeple preklinik uygulama derslerini bir sonraki sene içerisine ekleme şansımız var. Ayrıca 3. ve 4. sınıftaki klinik eğitimlerini de bir sonraki senelerde telafi etme şansına sahibiz.
Ülkemizde endodonti eğitiminin kalitesi hakkında hocalarımız her zaman olumlu yapıyor. Pandemi sürecinde eğitim kalitesi korunabilecek mi?
Bilinmelidir ki ülkemizdeki endodonti eğitiminin kalitesi gerçekten dünyada üst sıralarda yer almaktadır. Teorik eğitimin yanı sıra pratik anlamda da öğrencilerimiz çok iyi bir şekilde yetişmektedir. Pandemi döneminde, öğrencilere teorik eğitimin verilebilmesi şart. Bu bağlamda biz bütün teorik derslerimizi eksiksiz vermekteyiz. Verdiğimiz eğitimi tamamlamak için pratik eğitimi de öğrencilerimiz fakültelerine döndüğünde tamamlarsak eğitim kalitesinde bir farklılık yaşanacağını zannetmiyorum. Fakat teorik eğitimler eksik kalır veya pratik eğitimler tamamlanmazsa elbette eğitim kalitesinde eksilmeler görülecektir.
Sağlık Bakanlığı diş tedavilerinde alınacak yeni tedbirler yayınlıyor. Önümüzdeki süreç, diş tedavileri ve diş hekimliği eğitimine neler getirir, nasıl değerlendiriyorsunuz?
Görünen odur ki bundan sonra tedavi prosedürleri, hasta kabul prosedürleri, onam formları gibi birçok şey değişecektir. Kliniklerin havalandırma sistemleri, dezenfeksiyonları, hekimlerin koruyucu ekipman kullanımları gibi birçok konu bir standarttan öte bir zorunluluk haline gelecektir. Gerçekte virüsle yaşamayı öğrenip bunu unutmamamız gerekecektir.
Röportajın tamamını Roots Dergisi’nin 24. sayısından okuyabilirsiniz. Dergi, tüm hekimlerin yararlanabilmesi için ücretsiz olarak okurlara açıldı.