Dentiss Logo

Handan Fırat İşyar: Yeni Dentefekt Hastaları Şaşırtıyor

İstanbul İçerenköy’de 2002 yılından bu yana hizmet verdiği muayenehanesini birkaç ay önce yeniden dizayn eden Handan İşyar, tasarım sürecini bizlerle paylaştı. Modern bir yapıda çalışarak hastalarına hizmet etmeyi amaçladığı ifade eden Handan Hanım, kliniğinde sterilizasyon için ayrı bir oda oluşturmuş ve odaların zemininde antibakteriyel döşeme kullanmış. Aydınlık ve ferah görünümü sağlamak için beyaz renk ile ahenk sağlayan Handan Hanım, hastaları için çok farklı bir bekleme odası hazırlamış.
26.03.2013       10.24.37
Handan Hanım, sizi tanıyabilir miyiz?
1976 Malatya doğumluyum. İlk orta ve lise öğrenimimi Balıkesir’in Edremit ilçesinde tamamladım. 1999 yılında Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldum. Yaklaşık üç yıl çeşitli özel hastane ve kliniklerde çalıştıktan sonra 2002 yılında kendi muayenehanemi açtım. Üç ay önce muayenehanemde geniş çaplı bir renovasyon uygulayarak Dentefekt adı altında bir diş kliniği açtım ve halen bu klinikte çalışmaktayım. Evliyim ve 7 yaşında bir oğlum var.



Dentefekt’in kuruluş aşamasından bahseder misiniz?
Kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan yeni mezun bir diş hekimi olarak 2002 yılında bir apartman dairesi kiralayıp kendi muayenehanemi açtığımda oldukça heyecanlı ve umutluydum; ama bugünleri de hayal ettim desem yalan olur. Yani mülkiyetini alabileceğim, restore edebileceğim vs. Ama 10 yıl çalıştıktan sonra günümüz koşullarının da bunu zorunlu kıldığını gördüm ve daha modern bir yapıda hem çalışmak hem de insanlara hizmet etmek amacıyla geniş çaplı bir yenileme ile klinik kurmaya karar verdim.



Kliniğinizin yapımı esnasında profesyonel bir destek aldınız mı? Aldıysanız bu süreci bizimle paylaşır mısınız?
Muayenehanemi yenileyip klinik kurmaya karar verdiğim ilk andan itibaren profesyonel bir mimarlık firmasıyla çalışmaya kararlıydım. İşin en üst seviyede, sorunsuz ve en kısa sürede yapılmasını istediğim için böyle bir firmayla çalışmak istiyordum. Yoğun araştırmalarım sayesinde ND Mimarlık ile görüşüp çalışmaya karar verdik. Proje ve uygulama aşamalarında sürekli iletişim halinde olarak bu süreci 45 günde tamamladık.



Muayenehanenizde ergonomi ve sterilizasyon sağlamak için nelere önem verdiniz?
Öncelikle sterilizasyon için içerisinde kendi yıkama ünitesi, otoklav cihazı vb. üniteler içeren ayrı bir oda kurduk. Tüm kliniğin olduğu gibi buranın da gerek hijyenini gerekse görselliğini ön plana çıkararak bunu korumaya çalıştık. Muayene odalarının zemininde antibakteriyel döşeme kullandık. Ergonomi için gerek çalışan hekim ve diğer personelin gerekse hasta ve yakınlarının her türlü istek ve beklentilerini önceden belirlemeye çalışarak her türlü elektronik ve mekanik araçları kolay ulaşılabilir ve çalıştırabilir hale getirdik. Örnek verecek olursak klinik odalarının dolaplarında eldiven, maske, bone v.b. disposable gereçlere kolay ulaşım amacıyla özel bölmeler oluşturuldu. Hasta koltuğunun yerleşimi bütün dolap ve çekmecelere hekim oturur pozisyonda çalışırken kolay ualşılabilir şekilde tasarlandı.



Diş hekimliği fobisi olan veya muayene öncesinde ve esnasında tedirginlik yaşayan hastalarınıza bu durumun üstesinden gelebilmeleri için ne tür çalışmalar yaptınız?
Kliniğimin önceki halini bilen hastalar, ciddi bir şaşkınlık içinde kalıyorlar. Girişi ferahlatmak için bölücü duvarlardan bazılarını kaldırıp bekleme salonundan danışma bankosuna, hatta muayene odalarına uzanan geniş bir algı oluşturuldu. Ayrıca ferah ve aydınlık görünümü sağlamak için tasarımda beyaz rengi tercih ettik. Ana giriş ile birleşen geniş, ferah, aydınlık bekleme salonunda; TV, internet köşesi, ses sistemi ile hastanın bu süreyi korkarak değil eğlenerek geçirmesini amaçladık. Hasta koltuklarındaki monitörleri kullanarak birbirine entegre sistem sayesinde müzik dinletisi ve film gösteriminin buradan da takip edilmesini sağladık.



Peki, muayenehane açmayı veya yenilemeyi düşünen meslektaşlarınıza hangi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?
Temiz ve ferah görünümlü bir klinik kurmayı hedeflemeleri, ilk tavsiyem olacaktır. Karışık ve çok çeşitli renk kombinasyonları yerine sade, aydınlık az sayıda renk tercih etmelerini öneririm. Bekleme salonlarında çok fazla eşyayla sıkışık dizayn yerine sade, şık az sayıda mobilya tercih etmelerini söyleyebilirim. Her şeyden önemlisi hijyen olduğu için rahat temizlenebilir yer döşemelerini tercih etmelerini tavsiye ederim.

Handan Hanım, söyleşimizin sonunda neler eklemek istersiniz?
Benim için oldukça heyecanlı ve bir o kadar da stresli  geçen bu tadilat - tamirat sürecinde her zaman yanımda olduklarını hissettiğim ND Mimarlık'ın  sahipleri Nurgül Hanım ve Durmuş Bey'e destekleri ve bu zorlu süreç sonunda ortaya çıkardıkları temiz, ferah ve aynı zamanda zevkle çalışmama inanılmaz katkısı olan kliniğim için sonsuz teşekkürler. Ayrıca bu tarz bir yeniden yapılanma niyeti olan meslektaşlarımız için yol gösterici olan bu çalışmanızdan dolayı da sizleri tebrik ediyorum.

Röportaj: Sesil KOCAR

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.



YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.