Dentiss Logo

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde “Saklı Diş Teli” Üretildi

Türkiye’nin ilk saklı diş teli Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Cihan Aydoğan  tarafından üretildi. Tedaviye estetik bir çözüm sağlayan çalışma, yerli üretim olduğu için maliyeti de düşürüyor.
10.01.2019       15.25.04
Van YYÜ bünyesinde kurulan Tekno-Kent'te araştırma yapan Van YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Cihan Aydoğan, kişiye özel geliştirilip dişin iç tarafına yerleştirilen diş telleri üretti. Teller bilgisayar desteğiyle tasarlanıp 3 boyutlu yazıcılar ile üretildi. Saklı diş teli ile ilgili Tekno-Kent'te tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, daha önce yurt dışından ithal edilen saklı tellerin bir hastaya maliyetinin 16 bin lira olduğunu, bu çalışmayla birlikte saklı diş teli maliyetinin 6 bin liraya düştüğünü söyledi.

Rektör Prof. Dr. Battal, "Bu çalışmada ithal hiçbir parça yok ve tamamıyla Tekno-Kent'te üretiliyor. Böylece ülkemizden dışarıya döviz çıkmayacak ve yerli üretimde daha etkin olacağız. Bu ürünle artık daha estetik bir tedavi sürecini daha az maliyetle başlatmış olacağız. Van YYÜ Tekno-Kent, ülkemizin dışarıya bağımlılığını azaltan, çok etkin çalışmalara imza atan önemli bir kurum haline geldi. Bundan sonra benzer çalışmalarımız devam edecektir" dedi.

Saklı diş tellerinin yapımını gerçekleştiren Van YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Cihan Aydoğan ise daha çok erişkin hastalar tarafından tercih edilen ve tel tedavisi görürken estetik problemlerinin yaşanmadığı diş tellerinin imalatına ve tasarımlarına başladıklarını söyledi. Öğretim Üyesi Dr. Aydoğan, "Şu anda 8 hastayı bu yöntemle tedavi ediyoruz. Türkiye'de bu konuda ilk teşebbüsü Van YYÜ olarak göstermiş bulunmaktayız. Bu çalışmayla dünyada 6 üretici arasına girmiş bulunmaktayız" diye konuştu.
 
YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, YYÜ Tekno-Kent Genel Müdürü Dr. Öğr. Gör. Necat Görentaş ve Tekno-Kent Yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı tanıtım toplantısı Dr. Öğretim Üyesi Cihan Aydoğan'ın yaptığı sunum ile son buldu.
 

Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.