Dentiss Logo

Kendi Elektriğini Üreten Akıllı Diş İmplantları

Pennsylvania Üniversitesi Diş Hekimliği Okulu'ndan araştırmacılar, dental implantların ömrünü uzatmak için akıllı diş implantları üzerinde çalışıyor. Bakteri üremesini engellemeyi hedefleyen araştırmacılar, fototerapi yapabilecek bir ışık sağlamak için doğal ağız hareketlerinden elektrik enerjisi üretebilen bir piezoelektrik malzeme kullanıyor.
18.01.2022       18.03.44

Amerika'da 3 milyondan fazla insan, çürüme, diÅŸ eti hastalığı veya yaralanma nedeniyle kaybedilen diÅŸlerinin yerini almış bir implanta sahip. Ä°mplantlar, 20 yıl veya daha uzun süre dayanacak ÅŸekilde tasarlanmış olmasına raÄŸmen genellikle bu beklentinin altında kalırlar. Lokal iltihaplanma veya diÅŸ eti hastalıkları nedeniyle 5-10 yıl içinde deÄŸiÅŸtirilmesi gerekir. Bu da hastalar için maliyetli ve invaziv bir prosedürün tekrarlanmasını gerektirir.

Pennsylvania Üniversitesi DiÅŸ HekimliÄŸi Okulu'nda yardımcı doçent olan Geelsu Hwang, "Bu konuyu ele almak istedik ve bu nedenle yenilikçi bir implant bulduk" diyor. Hwang, yeni implantın 2 temel teknolojiyi kullanacağını aktarıyor: “Biri, bakteri kolonizasyonuna direnen nanoparçacıkla aşılanmış bir malzemedir. Ä°kincisi ise, çiÄŸneme veya diÅŸ fırçalama gibi aÄŸzın doÄŸal hareketlerinden güç alan, fototerapi yapmak için gömülü bir ışık kaynağıdır. Fototerapi, çeÅŸitli saÄŸlık sorunlarında fayda saÄŸlayabilir. Ancak bir biyomateryal implante edildikten sonra, pili deÄŸiÅŸtirmek veya yeniden ÅŸarj etmek pratik deÄŸil. Fototerapi yapabilen bir ışık saÄŸlamak için doÄŸal ağız hareketlerinden elektrik enerjisi üretebilen bir piezoelektrik malzeme kullanıyoruz ve bunun baÅŸarılı bir ÅŸekilde uygulanabileceÄŸini görüyoruz. Bu sayede diÅŸeti dokusunu bakteri tehdidinden korumak mümkün”.

Hwang, "Bakteriyel zorluklar tek seferlik bir tehdit olmadığı için bakteri üremesine uzun süre direnebilecek bir implant malzemesi istedik. Ä°mplant sistemini daha da geliÅŸtirmeyi ve sonunda diÅŸ hekimliÄŸi alanında kullanılabilecek ÅŸekilde ticarileÅŸtirildiÄŸini görmeyi umuyoruz" diyor.

 


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.