Dentiss Logo

Medikal Turizm Stratejileri Tartışıldı

Türkiye’de Değer Odaklı Medikal Turizmin Güçlendirilmesi Çalıştayı’nda ülkemizi medikal turizm alanında daha rekabetçi yapacak stratejiler tartışıldı. Çalıştayda, sağlık ekosistemindeki kamu ve özel sektör kurumları arasındaki koordinasyonun hizmet kalitesi ve hasta memnuniyetini artıracağına vurgu yapıldı.
28.09.2021       11.31.08

Kamu ve özel sektör saÄŸlık sektörü temsilcileri, AmCham Türkiye (Amerikan Åžirketler DerneÄŸi), USHAÅž (Uluslararası SaÄŸlık Hizmetleri A.Åž.) ve PwC Türkiye iÅŸ birliÄŸiyle düzenlenen Türkiye’de DeÄŸer Odaklı Medikal Turizmin Güçlendirilmesi Çalıştayı’nda bir araya geldi. Yaklaşık 100 üst düzey temsilcinin katılımıyla çevrimiçi olarak düzenlenen çalıştayda, Türkiye’yi medikal turizm alanında daha rekabetçi yapacak stratejiler görüÅŸüldü.

Türkiye’de DeÄŸer Odaklı Medikal Turizmin Güçlendirilmesi Çalıştayı; T.C. SaÄŸlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, USHAÅž Yönetim Kurulu BaÅŸkan Vekili ve Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, AmCham Türkiye SaÄŸlık Çalışma Grubu BaÅŸkanı Ayhan Öztürk ve PwC Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Kamu Sektörü Lideri Akif Koca’nın açılış konuÅŸmalarıyla baÅŸladı. Çalıştay kapsamında düzenlenen üç oturumda; medikal turizmde hizmet kalitesinin artırılması için kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi, yenilikçi tedavilerin medikal turizmdeki yeri ve geleceÄŸi ile birlikte mevcut medikal turizm tanıtım ve pazarlama politikalarının etkinliÄŸine odaklanıldı.

REKLAM

T.C. SaÄŸlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay yaptığı konuÅŸmada, “SaÄŸlık sektörünün tüm paydaÅŸları Covid sürecinde Türkiye’de büyük bir baÅŸarı gösterdi. Bu süreç bize karşılanabilir, güvenilir ve kolay ÅŸekilde ulaşılır bir saÄŸlık sisteminin önemini gösterdi. Türkiye’nin geliÅŸmiÅŸ saÄŸlık altyapısı, kaliteli yetiÅŸmiÅŸ insan gücü, coÄŸrafi yakınlık ve iklim gibi avantajları saÄŸlık turizmi için büyük bir avantaj saÄŸlıyor” açıklamasında bulundu.

USHAÅž Yönetim Kurulu BaÅŸkan Vekili ve Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, “Ülkemizin saÄŸlık turizmine yönelik orta-uzun vadeli hedefleri doÄŸrultusunda, hizmet kalitesinin ve rekabet gücünün artırılması, saÄŸlık alanındaki teknolojik geliÅŸmelerin fırsata çevrilmesi, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin etkin bir ÅŸekilde yürütülmesi ve hukuki düzenlemelerin tamamlanmasıyla birlikte akreditasyon ve denetim altyapısının güçlendirilmesi oldukça önem teÅŸkil ediyor. Bu doÄŸrultuda, saÄŸlık turizminde kamu ve özel sektör arasında koordinasyon görevi üstlenmek, ülke olarak geldiÄŸimiz noktayı çok daha ileri seviyelere taşımak amacıyla kurulan USHAÅž, kuruluÅŸ kanunu ile kendisine verilen görev ve sorumlukları en iyi ÅŸekilde hayata geçirebilmek için sektörle ortak hareket etme, birlikte strateji oluÅŸturma hedefi doÄŸrultusunda AmCham ve PwC ile birlikte düzenlenen bu çalıştayı ve benzeri etkinlikleri bir fırsat olarak görmektedir. Nitelikli özel hastanelerimizin çoÄŸalması ve son dönem ÅŸehir hastanesi yatırımları sonucu oluÅŸan kaliteli ve ileri teknolojili saÄŸlık hizmeti kapasitemizdeki artış ile birlikte yakın gelecekte rakip ülkelerin önüne geçeceÄŸimiz kanaatindeyiz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AmCham Türkiye SaÄŸlık Çalışma Grubu BaÅŸkanı Ayhan Öztürk, “SaÄŸlık ve YaÅŸam Bilimleri Komitesi olarak, derneÄŸimizin ‘ülkemizi global pazarlara taşıyan bir güç olma’ ana hedefi çerçevesinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu kapsamda Türkiye’nin saÄŸlık turizmindeki rolünün güçlendirilmesine yönelik bir çalışma yapılması için harekete geçtik ve Türkiye’nin finansal sürdürülebilirliÄŸinde önemli bir etkiye sahip olması beklenen saÄŸlık turizminde daha iyi konumlanması için Türkiye’de DeÄŸer Odaklı Medikal Turizmin Güçlendirilmesi Projesi’ni hayata geçirdik. Projemiz ile ülkemizin saÄŸlık turizminde rekabetçi gücünün arttırılmasına yönelik güncel politika önerileri geliÅŸtirmeyi amaçlıyoruz. Komite olarak, Türkiye’nin saÄŸlık turizmi alanında istediÄŸi hedeflere ulaÅŸabilmesinde hem ilaç hem de tıbbi cihaz kapsamında son teknolojiye eriÅŸim saÄŸlanması ve korunmasının büyük önemi olduÄŸuna inanıyoruz. Genel yaklaşımın fiyat rekabetçiliÄŸinden ziyade kaliteyi öne çıkaracak deÄŸer bazlı saÄŸlık hizmetleri anlayışı çerçevesinde oluÅŸturulması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

PwC Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Kamu Sektörü Lideri Akif Koca, raporla ilgili ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu: “Kamu sektörü danışmanlık ekibi olarak önceliÄŸimiz, projelerimizde paydaÅŸlarımız ve tüm toplum için deÄŸer üretmek ve bu deÄŸerin etkili sonuçlara dönüÅŸmesi desteklemek. YürüttüÄŸümüz DeÄŸer Odaklı Medikal Turizmin Güçlendirilmesi Projesi de bu bakış açısıyla tasarladığımız ve uyguladığımız bir proje. Türkiye sahip olduÄŸu kalifiye iÅŸgücü ve modern altyapısıyla ÅŸu anki konumundan daha yukarıda hizmet ihraç etme potansiyeline sahip. Yaptığımız çalışma bize bunu söylüyor.

Çalışmamızda medikal turizm alanındaki yaygın tedaviler ve bu alandaki yeni geliÅŸmeleri inceledik. Türkiye’nin dünya pazarındaki konumunu deÄŸerlendirdik ve son on yıllık dönemde ihracat performansımızı dünya pazarı ile karşılaÅŸtırmalı analiz ettik. Ülkemizin medikal turizm alanındaki mevcut politika belgelerini inceledik. Türkiye’ye örnek olabilecek, son yıllarda iyi performans göstermiÅŸ veya sektörde öncü konumda olanlar ülkeleri seçip vaka analizleri yürüttük. Potansiyelimizi artırmak için dikkate alacağımız güçlü ve zayıf yanlarımızı analiz ettik. Çalıştayımızı, sadece sorunların konuÅŸulacağı bir platform olarak deÄŸil, çözüm önerilerinin de geliÅŸtirileceÄŸi bir kurguyla hazırladık. Amacımız, ilgili paydaÅŸlar ve sektörün geneli için politika önerileri geliÅŸtirmek ve Türkiye’de medikal turizmin güçlendirilmesi için bir yol haritası sunmak.”


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam


Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.