Dentiss Logo

Diş Hekimi Adayları, İşaret Dilini Öğrenecek

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Duran, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında işaret dilini seçmeli ders yapmak istediklerini söyledi.
09.04.2015       13.36.03

Prof. Duran, fakültenin 2010'da kurulduğunu, 2011 yılında klinikleri hizmete açtıklarını belirterek geçen yıl da 250 ünite kapasiteli yeni binada hizmet vermeye başladıklarını anlattı.

Yıllık yeni hasta girişinin 19 bin civarında olduğuna dikkati çeken Duran, “350 bin civarında da poliklinik hizmeti görülmekte. Çok az sayıda da olsa engelli vatandaşlara hizmet verdiğimiz görülmektedir. Bunların içinde görme engelliler başta. Onlarla ilgili birtakım girişimler yaptık. Şimdi de işitme engeli olan hastalarımıza yönelik girişim düşünmekteyiz” diye konuştu.

Duran, özellikle hasta hizmetlerinde ön planda olan personele işaret dilini öğretmek istediklerini dile getirerek, “Bu amaçla Bolu Halk Eğitim Merkezi ve belediye ile ortak çalışmada bulunduk. Önümüzdeki günlerde ilk etapta çalışanlarımız ve doktorlarımız için üç ay sürecek işaret dili kursu düzenleyeceğiz. Bu sürede fakültemize müracaat eden konuşma engelli vatandaşlarımızın refakatçileri olmaksızın sıkıntılarını anlatabilecekleri ve sorabilecekleri pozisyona geleceğiz. Bunu resmi evrak ve hasta tedavisinde de kullanmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

İşaret dilini öğrencilerin de öğrenmesi için çalıştıklarını kaydeden Prof. Duran, “2015-2016 eğitim öğretim yılında işaret dilini öğrencilerimiz için seçmeli ders olarak koymak istiyoruz. Engelli hastalarımıza refakatçi bulunmadan yardımcı olacak hekimler yetiştirmeyi planlamaktayız” dedi.

Duran, bu alanda ilk olacaklarını savunarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu anlamda işaret dili çalışmamızın hekimlik hizmeti içinde önemi bir açığı kapatacağına inanıyorum. Görme engellilere bir şekilde yardımcı olunuyor ancak işaret diliyle ilgili ciddi eksikler var. İşin içine girdiğimde bir tane uluslararası düzeyde kullanılan enternasyonal işaret dili olmadığını, diller arasında farklılıklar, ağızlar ve lehçeler olduğunu gördüm. Ortak dillerde sadece sağlık sorunlarını aktarabilecek, temel ihtiyaçlara cevap verebilecek soru ve cevaplar konusunda işaret dili seçmeli dersini koymayı hedefliyoruz.”




YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.