Dentiss Logo

Dijital Diş Hekimliğinin Bir Parçası Olmamak, Olmaktan Daha Zor

Pittsburgh Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi Merve Benli, hocası Prof. Dr. İlser Türkyılmaz ile yürüttüğü çalışmada, ağız-içi tarayıcılarla elde edilen veri kalitesi ile kesimi yapılan dişin yüzey özellikleri arasında bir ilişki olduğunu saptadı. Öğr. Gör. Benli’ye çalışmanın detaylarını ve dijital diş hekimliği hakkındaki görüşlerini sorduk.
06.08.2021       11.15.39

Dijital diş hekimliğinde en heyecan verici bulduğunuz yenilikler nelerdir?

Dijital diş hekimliğinin, klinik hayatımıza girdiği andan itibaren geçirdiği hızlı evrimleri takip etmek, hem akademisyen hem de bir klinisyen olarak beni gerçekten heyecanlandırıyor. Çünkü dijital diş hekimliği her gün kendisine bir sayfa ekleyen ve sürekli yazılmakta olan bir kitap gibi işliyor ve bu kitabın son sayfasını görmek, bence imkansız. Bu sistemlerin kliğimize girdiği anda kafalarda oluşan “Acaba yeterli veri aktarımı sağlanır mı? Konvansiyonel sistemle yarışır mı?” soruları bugün tamamen buharlaştı ve dijital iş akışı, konvansiyonelin yerine bile geçmeye başladı. Bu konuda beni en çok heyecanlandıran ve araştırmaya sevk eden konuların başında ağız-içi tarayıcılarla elde edilen ölçü kalitesi ve tasarımlar gelmekte. Pandemi döneminin de hayatımıza getirdiği değişiklikleri göz önüne aldığımızda, hekimlerimizin ağız-içi tarayıcılar ile tek seansta restorasyon teslimine yönelik sistemleri sevdiği ve ileride de bu sistemlerle çok iyi arkadaş olacağı aşikar. Hastaya ne istediğini soruyorsunuz ve elinizin altındaki yapay zeka ile her şeyi istediğiniz gibi şekillendiriyorsunuz. Günün sonunda hastanız mutlu, siz mutlu. Bir hekim daha ne ister ki?

REKLAM

Ağız içi tarayıcılarla ilgili yaptığınız çalışma hakkında bilgi verir misiniz? Ne tür sonuçlara ulaştınız?

New York Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi’nden çok değerli hocam Prof. Dr. İlser Türkyılmaz ile gerçekleştirdiğimiz çalışmamız, popüler uluslararası indeksli dergilerden biri Journal of Dental Science’da seri şeklinde yayınlanmıştır. Serinin ilk çalışmasında, ağız-içi tarayıcılarla elde edilen veri kalitesi ile kesimi yapılan dişin yüzey özellikleri arasında bir ilişki olduğunu saptadık. Devam niteliğinde olan ikinci çalışmamızda ise, tarayıcılarla elde edilen verinin en iyi kalitede olması için hangi formattaki dosya tipinin kullanılması gerektiğini bulduk. Ulaştığımız sonuçlara göre klinisyenlerimizin ağız-içi tarayıcılarla elde ettikleri verileri yüksek çözünürlükteki veri tipini koruyan metotları kullanarak ve ayrıca ‘veri sıkıştırma’ işlemine başvurmadan aktarım yoluna gitmelerini öneriyoruz.

Dijital diş hekimliğinde kendini geliştirmek isteyen meslektaşlarınıza neler tavsiye edersiniz?

Geleceğin değil, artık günümüzün klinik tarzı haline gelen dijital diş hekimliği, sahip olduğu yenilikler ve avantajlar sayesinde kendini bir ‘odak noktası’ ilan etmiştir. Restorasyon tasarımının yanı sıra gülüş dizaynı, planlama stratejileri, diagnostiik yaklaşımlar ile yoluna daha da emin adımlarla devam eden bu sistemin yakın geleceğinde daha da parlamasını beklediğimiz kısmı, üç boyutlu yazıcılarla üretilen restorasyonlarda yaşanacak olan gelişmelerdir. Dijital diş hekimliğinin ulaştığı klinik ve laboratuvar alanlar düşünüldüğünde, isteseniz de bu sistemden uzak kalamıyorsunuz. Genç meslektaşlarım, dijital diş hekimliğinin teknolojisi karşısında ön yargıya kapılmadan, küçük adımlarla bu dünyaya bir an önce dahil olsunlar derim. Keza benim de bu dünyaya girişim ilk olarak tez çalışmamla başlamıştı, şu an ise vazgeçemez durumdayım. Kullanımının kolaylığı ve günlük hayattan aşina olduğumuz pratiğiyle dijital diş hekimliğinin bir parçası olmamak, olmaktan daha zor diye düşünüyorum. Çünkü akıllı telefon kullanabiliyorsak, dijital diş hekimliğini de yapabiliriz.


Öğretim Görevlisi Merve Benli Kimdir?

Merve Benli, Hacettepe Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi’nden 2011’de mezun olduktan sonra Roma-Tor Vergata Üniversitesi’nin Dental Materyaller Bölümü’nde yüksek lisans derecesini aldı. Protetik Diş Tedavisi’ne olan ilgisi sonucunda başladığı ileri seviye eğitimini, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde tamamladı ve aynı kurumda akademisyenlik hayatına öğretim görevlisi olarak başladı. 2019 yılında Strazburg Üniversitesi ile eş zamanlı olarak INSERM-Dental Rejeneratif Nanotıp Laboratuvarı’nda ileri araştırma programına katıldı.

Ulusal ve uluslararası kuruluşlarca desteklenmiş çeşitli projelerde görev almanın yanı sıra tamamladığı Tübitak projesi olan Merve Benli’nin, akademik platformlarda bilimsel ödülleri bulunmaktadır. Hakemli bilimsel dergilerde, dijital diş hekimliği ve dental materyaller alanlarında 30’a yakın yayını basılmıştır. Öğr. Gör. Benli şu anda Pittsburgh Üniversitesi’nde doktora-sonrası araştırmacı unvanıyla görevlendirilmiş olup, Avrupa ve Amerika menşeli kazanılmış araştırma fonları ile yürüttüğü araştırma projeleri üzerine çalışıyor.

Röportaj: Elvan Genç (VYG)


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam


Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.