Dentiss Logo

Çocuklarda Diş Çürüklerini Önleyecek Buluş

Erciyes Üniversitesi'nden Doç. Dr. Salih Doğan ve Uzman Diş Hekimi Ayşe Derya Bayat, çocuklarda diş çürüklerini engellemek için kontrollü flor salınımı yapan ağız içi yer tutucu geliştirdi. Doç. Dr. Doğan, patentlenen ürüne katkıda bulunmak isteyen firmaların TÜBİTAK'ın 1702 çağrılı desteğinden faydalanabileceğini söylüyor.
06.05.2021       17.01.02

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Salih Doğan ve Uzman Diş Hekimi Ayşe Derya Bayat tarafından çocuklarda diş çürüklerini engellemek amacıyla geliştirilen ‘kontrollü flor salınımı yapan ağız içi yer tutucu', Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi (ETTO) tarafından patentlendi. Doç. Dr. Salih Doğan, “Kontrollü flor salınımı sayesinde çocuklarda ileri dönemlerde çürük oluşumunu engelleyen bir tablo oluşturacağız” dedi. 

Doç. Dr. Doğan, “Çocuklarda çoğunluğu çürük olmak üzere birçok sebepten süt dişlerini erken dönemde kaybedebiliyoruz. Bu çocuklar için büyük bir handikap ve bunu gidermek için biz ağzın içerisinde yer tutucu dediğimiz aparatlar kullanıyoruz. Bunlar, ağzın içerisine çoğu zaman takıp çıkarmalı ya da sabit formları ile kullanılıyor ama sıklıkla tercih edilen, hareketli olan formları. Küçük yaşta özellikle yaygın diş çürüğü olan çocuklarda bizim bir takım önlemler almamız gerekiyor. Dünyada bunun en başta gelen önleyici mekanizması da flor üzerinden yürüyor. Buradan hareketle biz de yeni bir materyal üretmeye karar verdik” sözleriyle konunun önemine dikkat çekti.

REKLAM

Doç. Dr. Doğan, “Uluslararası patent başvurusunda da bulunmuş olduğumuz bu kontrollü flor salınımı yapan yer tutucunun üretimi ve kullanımı ile alakalı olarak TÜBİTAK'ın 1702 çağrılı bir desteği bulunmakta. Burada lisanslamak isteyen firmalarımız bu destekten faydalanarak bize ürünün üretimi konusunda destek olabilirler” diyerek firmalara çağrıda bulundu. 

Uzman Diş Hekimi Ayşe Derya Bayat ise konu hakkında “Apareyin polimetilmetakrilat isminde bir ana maddesi var. Biz buna direkt flor iyonunu yükleyemedik. Bu floru başka bir materyale yükleyerek bir karışım elde ettik. Bu karışımın sonucunda da yavaş ve kontrollü bir şekilde flor salabilen bir materyal ortaya çıktı. Yavaş ve kontrollü olması önemliydi, çünkü florun fazlasının çeşitli yan etkileri vardı. Kontrollü olmasını da istedik, çünkü ağızdaki asidik ortam yani abur cubur ve şekerli gıda tüketimi ile başlayan asit PH'sindeki düşüşle beraber bizim apareyimiz daha işlevsel hale gelsin istedik. Bu şekilde bir malzeme geliştirdik. Ürünün patenti için Erciyes Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi'ne başvurduk. Literatür çalışmaları ve taramaları yapıldı, 2019 Temmuz'unda patentimizi de almış olduk” ifadelerini kullandı. 


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam


Dr.Dt.Mehmet Reşit Çelebi
23.05.2021 21.48.52

Buluşunuz için sizi tebrik ederim.Ancak geliştirdiğiniz aparey hakkında pratikte nasıl uygulandığı hakkında bilgi yeterli değildi.Başarılar dilerim.

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.