Dentiss Logo

Aşı Olmayanlara PCR Testi

T.C. İçişleri Bakanlığı, Covid-19 salgınında toplum sağlığı açısından çeşitli önlemler içeren bir genelge yayınladı. Genelgeye göre 6 Eylül 2021’den itibaren, aşı olmayan kişilerin konser, sinema gibi faaliyetlere katılımında, negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilecek.
31.08.2021       14.39.49

T.C. Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, 20 AÄŸustos 2021 tarihinde, Bazı Faaliyetler Ä°çin PCR Testi ZorunluluÄŸu hakkında bir genelge yayınladı. Toplum saÄŸlığı açısından çeÅŸitli önlemlerin yer aldığı genelgede, ülkemizde birinci doz aşılamada %73, ikinci doz aşılamada ise %55,5 düzeyine ulaşıldığına ve aşılama süreçlerini tamamlamış kiÅŸilerde salgın kaynaklı vaka, hasta ve vefat sayılarının düÅŸük seviyelerde olduÄŸuna vurgu yapıldı.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan baÅŸkanlığında 19 AÄŸustos 2021 tarihinde toplanan CumhurbaÅŸkanlığı Kabinesinde, salgının seyri, aşılama faaliyetlerinde kat edilen mesafe, yerli aşı geliÅŸtirilmesine yönelik çalışmalar ve aşılama hakkında bazı kesimlerde gözlenen tereddüt konuları ele alındı. SaÄŸlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak çeÅŸitli tedbirler alındı.

Bilgilendirme Çalışmalarına Ağırlık Verilecek

REKLAM

Aşılama çalışmalarına karşı tereddüt içerisinde olan kesimlerin, kaygı ve tereddütlerini gidermeye yönelik, bilgilendirme ve rehberlik faaliyetlerine vali ve kaymakamların koordinasyonunda ağırlık verilecek. Bu amaçla ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸlarının, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluÅŸlarının, muhtarların ve kanaat önderlerinin katılımı ve desteÄŸiyle geniÅŸ tabanlı çalışmalar yürütülecek.

6 Eylül’de BaÅŸlıyor

6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan kiÅŸilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaÅŸların toplu olarak bulunduÄŸu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluÄŸu getirilecek. Bu çerçevede iÅŸletmeciler/organizatörler tarafından etkinliklere giriÅŸte HES kodu üzerinden kiÅŸilerin aşılı/geçirilmiÅŸ hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. KiÅŸi hastalığı geçirmemiÅŸ veya aşılı deÄŸil veya negatif PCR testi yok ise etkinliÄŸe katılmasına müsaade edilmeyecek.

Åžehirlerarası Seyahatler için PCR Sorgulaması

Aşısız veya hastalığı geçirmemiÅŸ kiÅŸilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diÄŸer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleÅŸtirecekleri ÅŸehirlerarası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi bulunacak. Bu çerçevede 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren seyahat firmalarınca araca kabul aÅŸamasında HES kodu üzerinden kiÅŸilerin aşılı/geçirilmiÅŸ hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. KiÅŸi hastalığı geçirmemiÅŸ veya aşılı deÄŸil veya negatif PCR testi yok ise bu kiÅŸilerin seyahatine müsaade edilmeyecek.

Valilikler/kaymakamlıklarca illerinde/ilçelerinde kiÅŸilerin toplu olarak bulunduÄŸu diÄŸer etkinlikler veya faaliyetlerden faydalanacak hastalığı geçirmemiÅŸ veya aşısız kiÅŸiler için Ä°l/Ä°lçe Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla HES kodu üzerinden PCR test kontrolü zorunluluÄŸu getirilebilecek.

Tokalaşma ve Sarılmaların Riski Anlatılacak

Salgın süreci ile birlikte mesafe kuralı doÄŸrultusunda imtina edilen sarılma ve tokalaÅŸma benzeri davranışların özellikle son dönemde toplum içerisinde yaygınlaÅŸtığı görülüyor. Salgının yayılımını artıran tokalaÅŸma/sarılma gibi faaliyetlerden bir müddet daha uzak durulmasının öneminin vatandaÅŸlara hatırlatılmasına yönelik çalışmalar, vali ve kaymakamların koordinasyonunda sürdürülecek.

Bu esaslar doÄŸrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca Ä°l/Ä°lçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararları ivedilikle alınacak, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve maÄŸduriyete neden olunmayacak.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam


Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.