Dentiss Logo

Algan, Kan Durdurucu Ürünleriyle Global Firmalara Rakip Olacak

Yerli milli kan durdurucularıyla öne çıkan Algan Grup Sağlık Hizmetleri, AR-GE çalışmaları sonucu geliştirdiği biyoteknolojik ürünlerle dışa bağımlılığını azaltmayı, ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor. Kan durdurucu ürün pazarı, dünya genelinde 8.3 milyar dolarlık büyük bir ekonomi. Algan Biotech Genel Müdürü Saylan Utku Bozdağ, tüm global firmalara rakip olacaklarını söylüyor.
18.11.2021       09.53.21

Algan Biotech firması ne zaman kuruldu? Çalışma alanlarınız nelerdir?

Algan Grup SaÄŸlık Hizmetleri, sektörde mevcut ürünleri ve tedavi yöntemlerini, yüksek biyoteknoloji kullanarak iyileÅŸtirmek ve geliÅŸtirmek amacı ile Tıp, Biyomedikal MühendisliÄŸi, Biyokimya vb. alanlarda uzman bilim insanları tarafından 2017 yılında kurulmuÅŸtur. Algan olarak hedefimiz, tedavide hastalıktan bir adım önde olmak, hastaların tedaviye kolay ulaÅŸmalarını saÄŸlamak, saÄŸlık profesyonellerinin cerrahi operasyonlarını kolaylaÅŸtırmak, riski azaltarak insanların hayatta kalma olasılıklarını maximum düzeye çıkarmak ve mevcut tüm tedavi alanlarına odaklanarak yerli üretimi güçlendirmektir. Ülkemizin önde gelen üniversiteleri, bilim insanları ve TÜBÄ°TAK’ın bilimsel ortaklığı ile projelerini yürüten ÅŸirketimiz, insan yaÅŸamına katkı saÄŸlayacak yenilikçi ürünler yaratma vizyonu ile çalışmalarını sürdürmektedir.

Tübitak-Algan Biyoteknoloji ortaklığıyla yerli ve milli olarak üretilen kanama durdurucu ürününüzü anlatır mısınız? Toz, sıvı, sünger gibi farklı türleri de var deÄŸil mi?

Dünya pazarında çeÅŸitli cerrahi branÅŸlarda ve ameliyatlarda kullanılan farklı kanama durdurucu çeÅŸitleri vardır. Bu ürünler Class I, Class, II ve Class III sınıf olarak üç sınıfa ayrılarak kullanım alanının hassasiyetine göre sınıflandırılır. Class I ürünler, üretim standartları en düÅŸük olan sterilizasyon gerektirmeyen CE belgesine sahip olmayan, biyouyumluluk testleri olmayan ürünlerdir. Class III ürünler ise bir tıbbi ürünün sahip olabileceÄŸi en üst düzey belgeye sahip ürünlerdir. Bu ürünler tüm cerrahi branÅŸlarda, ameliyatlarda kullanıma uygun, tüm klinik testleri yapılan ve Avrupa birliÄŸine baÄŸlı akredite kurumlar tarafından belgelenen ürünlerdir.

REKLAM

Algan markalı tüm ürünler Class III belgesine sahiptir. Bu ürünler sıvı-likit kanama durdurucu, spanca emdirilmiÅŸ kanama durdurucu, toz-powder kanama durdurucu ve emilebilen foam kanama durduruculardır. Algan, tüm ürünlerini, etken maddeleri dahil olmak üzere kendi üretim tesisinde üretmektedir. Bu tesis, SaÄŸlık Bakanlığı ve Avrupa BirliÄŸi tarafından yetkilendirilmiÅŸ kurumlarca

denetlenerek belgelenmiÅŸtir.

Yüzde 20’nin Üzerinde Ani Kan Kaybı, Hayati Tehlikeye Neden Olur

Kanama kontrolü, yaÅŸamsal bir konu. Kanama durdurucunun önemi konusunda neler söylemek istersiniz?

Yüzde 20’nin üzerinde ani kan kaybı, ÅŸoka neden olarak büyük hayatı tehlike taşımaktadır. Kanamanın kontrolü, kan kaybını azaltarak kiÅŸinin ÅŸoka girme ihtimalini azaltmaktadır. Ayrıca ameliyat esnasında kanama kontrolü cerraha daha temiz bir çalışma alanı saÄŸlamaktadır. Kanamalı diÅŸ operasyonlarında özellikle istenmeyen bir damar kesisi, kan sulandırıcı kullanan ya da diyabet hastası olan hastalarda, hekime güvenli ve konforlu çalışma alanı saÄŸlar. Hastanın konforunu ve psikolojisini olumlu yönde etkiler. Askeri alanda ve trafik kazası gibi yaralanmalarda, kan kaybını azaltarak hastanın güvenle hastaneye ulaÅŸmasına destek saÄŸlamaktadır.

Kan durdurucuların yıllık kullanım miktarına dair istatistikler var mı? Yerli ve milli olan böyle bir ürününü ülke ekonomisine yapacağı katkılar nelerdir?

Dünyada kanama durdurucu ürün pazarı 8.3 milyar USD. Bu pazar global firmalar tarafından paylaşılıyor. Bu firmalar üretimlerinde, cerrahi operasyonlar ya da güvenlik güçlerini kullanımına uygun tek bir ürün ile ilerlemeye devam ediyorlar. Biz ise tüm tedavi alanlarına odaklı üretim yapan ilk ve tek biyoteknoloji ÅŸirketiyiz. Ve bu üstünlüÄŸümüzü kullanarak pazar hakimiyetini elinde tutan tüm global firmalara rakip olacağız.

Bu firmaların ürünlerinden daha üstün teknolojiler ile üretilmiÅŸ, daha etkili ve daha güvenilir ürünler geliÅŸtirerek dünya üzerindeki en büyük biyoteknoloji firması olmayı hedefliyoruz. Yaptığımız AR-GE çalışmaları sonucu geliÅŸtirdiÄŸi ürünler ile ülkemizin, teknolojik tıbbi cihaz ve biyoteknolojik ürünlerde dışa bağımlılığını azaltmak, ürünleri yurtdışı pazarlara sunarak ülke ekonomisine katkı saÄŸlamayı amaçlıyoruz.


Saylan Utku BozdaÄŸ Kimdir?

Algan Grup SaÄŸlık Hizmetleri Genel Müdürü Saylan Utku BozdaÄŸ, 40 yıldır medikal sektörde tıbbi cihaz üreten bir ailenin ferdi. Tıbbi cihaz sektöründe çalışmaya 1998 yılında, 18 yaşındayken cerrahi alet üretimi yapan aile ÅŸirketinde baÅŸlayan BozdaÄŸ, 2007 yılında kendi ÅŸirketini kurdu. AR-GE çalışmaları sonucu ortaya çıkan akıllı konteynır sterilizasyon kontrol sistemi, 2009 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen saÄŸlık alanında teknolojik buluÅŸ ödülüne layık görüldü. Saylan Utku BozdaÄŸ, 2012 yılına kadar 8 farklı tıbbi cihazın AR-GE süreçlerini sonuçlandırarak hastanelerin kullanımına sundu ( yara drenaj sistemleri, cerrahi alet sistemleri gibi cerrahi branÅŸa hitap eden ürünler). Türkiye’deki teknolojik ürün üretimi konusunda eksiklikleri kapatmak adına üniversiteler ile iÅŸ birlikleri yaparak çalışmaya baÅŸladı ve 2017 yılında bu projeleri gerçekleÅŸtirmek için çok deÄŸerli bilim insanları ile beraber Algan Grup SaÄŸlık Hizmetleri’ni kurdu.


Röportaj: Elvan Genç (VYG)


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam


Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.