Dentiss Logo

17 Eylül Dünya Hasta Güvenliği Günü

Dünya Sağlık Örgütü’ün bu yılın Mayıs ayında aldığı bir kararla, 17 Eylül tarihi, Dünya Hasta Güvenliği Günü (World Patient Safety Day) olarak ilan edildi. 
17.09.2019       16.17.53
Dünya çapında uygunsuz sağlık bakım şartları veya tedaviler sebebiyle her yıl milyonlarca hasta zarar görüyor. Sadece düşük ve orta gelirli ülkelerde yılda 2.6 milyon kişi hayatını kaybediyor.

Oysa bu ölümlerin bir çoğu önlenebilir nitelikte. Hastaya verilen zararların sosyal ve ekonomik etkisi ise dünya çapında trilyonlarca dolar kayba neden olmaktadır.

Bu konuda bir farkındalık oluşturmak ve hastaların da işbirliği yapmasını sağlamak amacıyla, özel bir gün belirlenmesi kararlaştırıldı. Dünya Sağlık Asamblesi’nin bu yılın Mayıs ayında aldığı bir kararla, 17 Eylül, Dünya Hasta Güvenliği Günü olarak kabul edildi.

Dakikada 5 Kişi Ölüyor

DSÖ Genel Müdürü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus “Sağlık hizmeti alırken kimse zarar görmemelidir. Oysa küresel olarak, her bir dakikada en az 5 hasta güvenli olmayan tedavi ve bakım yüzünden ölüyor” diyor. 

Dr. Ghebreyesus  “Hastalarla ortaklığı destekleyen, hataları işbirliği ve öğrenmeye teşvik eden; hataları azaltmak için sağlık çalışanlarının yetkilendirildiği ve eğitildiği bir hasta güvenliği kültürüne ihtiyacımız var” şeklinde çözüm önerisi de sunuyor.

Hasta güvenliğini arttırmaya yönelik yatırım önemli miktarda finansal tasarruf sağlayabilir. Önleme maliyeti, zarar nedeniyle oluşan tedavi maliyetinden çok daha düşüktür. 

Daha fazla hasta katılımı daha güvenli bakımın anahtarıdır. Hastaların ilgisini çekmek, zarar yükünü% 15'e kadar azaltabilir ve her yıl milyarlarca dolar tasarruf sağlayabilir.
 
Konuyla ilgili daha fazla bilgi için Dünya Sağlık Örgütü web sitesine müracaat edilebilir.

Kaynak: Dünya Sağlık Örgütü Basın Bülteni

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.