Dentiss Logo

VELscope

Ağız kanseri Kuzey Amerika’da günün her saati bir can alıyor. Ağız kanserinin görülme sıklığının servikal kanserin üç katı olması ve kanser türünün sebep olduğu ölüm oranlarının son on yılda artış göstermesi hastalığın ciddiyetini ortaya koyuyor. Ağız kanserinin 40 yaşını aşmış ve alkol kullanan erkeklerde oluşma olsalığının daha yüksek olduğu yıllardır biliniyor. Ancak son zamanlardaki araştırmalar, bu hastalığın genç hastalarda ve kadınlarda gittikçe daha yaygın hale geldiğini ortaya koymaya başladı.
14.10.2009       12.25.30

Ağız kanseri Kuzey Amerika’da günün her saati bir can alıyor. Ağız kanserinin görülme sıklığının servikal kanserin üç katı olması ve kanser türünün sebep olduğu ölüm oranlarının son on yılda artış göstermesi hastalığın ciddiyetini ortaya koyuyor. Ağız kanserinin 40 yaşını aşmış ve alkol kullanan erkeklerde oluşma olsalığının daha yüksek olduğu yıllardır biliniyor. Ancak son zamanlardaki araştırmalar, bu hastalığın genç hastalarda ve kadınlarda gittikçe daha yaygın hale geldiğini ortaya koymaya başladı. On yıl önce yaklaşık yüzde 15 olan kadın hastaların oranının artık yüzde 33’e kadar çıktığı belirtiliyor.

 

Ağız kanseri sebeplerinin başında sigara ve alkol kullanımı geliyor. Öte yandan yapılan yeni araştırmalar insan papilom virüsü (HPV) adı verilen virüsün ağız kanserinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Cinsel yolla geçen virüslerin en yaygını olan bu virüsün servikal kansere yol açtığı da biliniyor. Bu sebeple uzmanlar 18 yaş üzeri herkesin yıllık olarak ağız kanseri taramasından geçmesini öneriyor. Yoğun olarak tütün ve alkol kullananların ise her 6 ayda bir tarama yaptırmaları şiddetle öneriliyor.

 

Kanserin birçok türünde olduğu gibi yine tedavide başarıyı sağlamak, kanserin vücüdün diğer kısımlarına yayılmasını önlemek ve yüzde oluşabilecek şekil bozukluklarını engellemek için erken teşhis şarttır. Fakat ağız kanserinde erken teşhis oldukça zordur. Genellikle hastalık ilk evrelerde acı vermeyip belirginlik göstermiyor. Bilimsel araştırmalar ağız kanserinin yüzde 66 oranında geç olarak teşhis edildiğini ortaya koyuyor. Üçüncü veya dördüncü aşamalarda teşhis edilen vakalarda kurtulma oranı yüzde 20 civarında gösteriliyor. Fakat erken aşamalarda yapılan teşhis kurtulma oranını yüzde 80’lere yükseltiyor. Bu sebeple anormal dokunun kanseröz hale dönüşmeden teşhisi çok önemli bir fark yaratmaktadır.

 

Oral muayene için yeni bir cihaz: VELscope

VELscope ağız kanseri tarama sistemi, dişhekimliğinde anormal dokuların erken teşhisinde güvenilir ve kolay kullanıma sahip devrim niteliğinde bir cihazdır. Patentli VEL scope teknolojisi British Colombia Kanser Kurumu ve MD Anderson Kanser Merkezi işbirliğiyle geliştirildi. Doku floransının direkt olarak izlenme prensibi temel alınarak anormal dokuların varlığı esnasında oluşacak florasans değişikliklerine göre lezyonların tespiti prensibine dayanıyor.

 

VELscope el aparatı oral kavitenin florasans ısığıyla kaplanmasını sağlayan güvenli bir mavi ışık yayıyor. Bu ışık dokuyu epitelyum yüzeyinden bazal membrana ve altındaki stromaya kadar geçerek dokunun florasans yansıtmasını sağlıyor. Bu şekilde klinisyen normal ve anormal dokular arasındaki florasans farklılıklarını gözlemleyerek anormal durumları tespit ediyor. VELscope kesin olarak yüzeye henüz çıkmamış lezyonların fark edilmesini sağlayan non-invaziv tek cihazdır. VELscope muayenesi sırasında anormal hücreler, normal hücreleri saran yeşil florasans ışıktan belirgin olarak düzensiz ve karanlık bölgeler ortaya çıkıyor.

 

Ekodent Sağlık Ürünleri

 


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.