Yedinci Ulusal Eczacılık Fuarı (UEF) 2-4 Mayıs tarihlerinde İstanbul Uluslararası Lütfi Kırdar ve Sergi Sarayında yapıldı. Fuara kamu, özel sektör, fakülteler, sivil toplum örgütleri ve bu alanda yayın yapan kuruluşlar katıldı.
Eczacılık ve İlaç konseptiyle yedinci yılında yoluna devam eden Ulusal Eczacılık Fuarı açılış törenine İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, İlaç Endüstrisi İş Verenler Sendikası (İEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, eczacı odası başkanları, üniversite ve sektör temsilcileri ile çok sayıda eczacı katıldı.
Açılış töreninde konuşma yapan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, İKMİB olarak eczacılık sektörünün gelişmesine yönelik tüm desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. Türk eczacılık sektörünün, dünya eczacılık pazarının gelişmesine parelel olarak büyüdüğüne dikkat çeken Akyüz, Eczacılık sektöründe sürekli bir gelişimin temin edilmesi ve değişen koşullara uyum sağlanabilmesi amacıyla, eczacılık sektöründe faaliyet gösteren firmalar Ar-Geye her geçen yıl biraz daha fazla yatırım yapıyorlar. Bu büyük yatırımlar sayesinde, Dünya Sağlık Örgütünün güncel iyi üretim uygulamalarına sıkı sıkıya bağlı olan Türk eczacılık sektörü, en ileri teknoloji ile en üstün kalite standartlarında üretim yapıyor dedi.
Katma değeri yüksek ilaç sektörünün, yılda 2 milyar dolarlık üretim yaptığını belirten Akyüz, Türk eczacılık sektörünün ihracat rakamlarının da 2007 yılında 401 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. 2003-2007 yılları arasında sektörün ihracat artış oranının yüzde 82,7 olduğuna da vurgu yapan Akyüz, ülke grupları itibariyle 2007 yılı ihracatında 175,18 milyon dolarla AB ülkelerinin ilk sırayı aldığını bunu 77,52 milyon dolarla diğer Avrupa ülkelerinin izlediğini belirtti. Akyüz, ayrıca İKMİB olarak sektör ihracatının artırılması, ihraç ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve ihracata konu olan ürünlere rekabet gücü kazandırılmasına yönelik çalışmalarda bulunarak, sektörün gelişmesi adına her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını söyledi.
İlk kez 2002 yılında İzmirde katılımcılarıyla buluşan fuar, dünyada ve Türkiyede eczacılık sektörüne yönelik gelişmelerin sağlık mensupları tarafından takip edilebilmesi, ilaç ve eczacılık konularındaki proje, ürün ve etkinliklerin sektörün tüm bileşenleriyle buluşturulması yönünde hız kazandı. Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü, Dış Ticaret Müsteşarlığı İstanbul Kimyevi Madde ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği, Klinik Farmakoloji Derneği, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası, Kızılay, üniversiteler ve sektörün tüm bileşenlerinin bir araya geldiği Ulusal Eczacılık Fuarı Platformu, İstanbulun en merkezi noktasında, sektörün güncel konularının tartışıldığı bilimsel toplantılarla 2011 yılına kadar Uluslararsı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirilecek.