Dentiss Logo

Türkiye'de 3,5 Milyon Hepatit B Virüs Taşıyıcısı Var

Prof. Dr. Aygen, “Türkiye'de yaklaşık 3,5 milyon Hepatit B virüs taşıyıcısı bulunmaktadır. Bu enfeksiyonun görülme oranı risk gruplarında yüksek olup, yüzde 20'lere kadar yükselmektedir.” dedi.
01.08.2016       09.41.57
İSTANBUL (AA) - Andaç Hongur

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Ä°nfeksiyon Hastalıkları DerneÄŸi (KLÄ°MÄ°K) Viral Hepatit Çalışma Grubu BaÅŸkanı Prof. Dr. Bilgehan Aygen, 28 Temmuz DünyaHepatit Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, basit tanımıyla karaciÄŸerin iltihabı olan Hepatit'in daha çok viral infeksiyonlar nedeniyle ortaya çıktığını ve viral hepatitlere sebep olan farklı virüs tipleri (A,B,C,D ve E) bulunduÄŸunu anlattı.

Prof. Dr. Aygen, Hepatit B ve C virüslerinin önde gelen bulaÅŸma yollarını, “kontrol edilmemiÅŸ kan transfüzyonu ya da kan ürünlerinin kullanımı”, “sterilize edilmemiÅŸ araçlarla tıbbi ya da diÅŸ giriÅŸimleri”, “anneden bebeÄŸe doÄŸum sırasında”, “kullanılmış enjektör paylaşımı”, “tıraÅŸ bıçağı, diÅŸ fırçası gibi eÅŸyaların ortak kullanımı”, “sterilize edilmemiÅŸ araçlarla dövme ya da vücut takıları uygulanması” ve “güvenli olmayan cinsel iliÅŸki” ÅŸeklinde sıraladı.

Hepatit B virüsünden korunmanın en etkili yolunun aşılanmak olduğunun altını çizen Aygen, şu bilgileri paylaştı:

“Hepatit D virüsü sadece Hepatit B virüs enfeksiyonu olan kiÅŸilerde hepatite yol açar. BulaÅŸma yolları Hepatit B ile benzer olup kronik hastalığa yol açabilmesi açısından önem taşımaktadır. Hepatit B virüsünden korunma hepatit D virüsünden de korunmak anlamına gelir. Hepatit C enfeksiyonundan korunmak için etkin bir aşı henüz mevcut olmadığı için bulaÅŸma yollarının iyi kontrolü ve hastaların bulunarak tedavi edilmesi son derece önemlidir. Hepatit B virüs enfeksiyonunda olduÄŸu gibi Hepatit A virüs enfeksiyonundan da aşı ile korunmak mümkündür.”

Erişkin yaş grubunun yüzde 88-100'ü Hepatit A virüs enfeksiyonu geçiriyor

Araştırmaların, erişkin yaş grubunun yüzde 88-100'ünün Hepatit A virüs enfeksiyonu geçirdiği gösterdiğine dikkati çeken Aygen, şunları aktardı:

“Virüsle karşılaÅŸma yaşı batı bölgelerimizde ve sosyoekonomik düzeyi yüksek bölgelerimizde adolesan ve genç eriÅŸkin döneme doÄŸru kaymaktadır. Bölgesel ve yaÅŸa baÄŸlı farklar olsa da genel anlamda Hepatit B virüsü taşıyanların oranı yüzde 2,7-5,3 arasında bulunuyor. Türkiye'de yaklaşık 3,5 milyon Hepatit B virüs taşıyıcısı bulunmaktadır. Bu enfeksiyonun görülme oranı risk gruplarında yüksek olup, yüzde 20'lere kadar yükselmektedir. Ãœlkemizde yaygın aşılamaya paralel olarak Hepatit B virüs enfeksiyonunun sıklığı çocukluk döneminde azalmış olmakla beraber, genç eriÅŸkin ve eriÅŸkin yaÅŸ grubunda aynı durum söz konusu deÄŸil. Dolayısıyla Hepatit B virüs enfeksiyonunun ülkemiz için halen güncelliÄŸini ve önemini yitirmeyen bir enfeksiyon hastalığı olduÄŸunu belirtmek gerekir.”

Kaynak: aa.com.tr

Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.