Türkiye, İmplant Üretiminde Yarışa Katılmalı
Eksik dişlerin yarattığı sıkıntılar dental implant tedavisi ile son buluyor. Son yıllarda ağız ve diş tedavisinde daha fazla kullanılmaya başlayan dental implant, hastalar kadar üreticilerin de yüzünü güldürüyor. Türkiye'de 9 yıl önce üretime başlayan ve hızlı bir büyüme grafiği yakalayan dental implant sektörü Şubat ayında düzenlenecek ilk fuarına hazırlanıyor.
12.02.2015
13.51.38
Dental implant tedavisi dünyada 40 yıldır uygulanıyor. 25 yıl önce Türkiye’nin de tanıştığı bu yöntem, son 6 yıldır diş hekimleri tarafından yaygın olarak kullanılıyor. 2012 yılında dünyada 3.2 milyar dolarlık, 2013 yılında 3,6 milyar dolarlık dental implant üretimi yapıldı. 2015 yılında bu rakamın 4.2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sektör, başarılı büyüme grafiğini Ar-Ge çalışmalarına ve teknolojiye yaptığı yatırıma borçlu. Geçmiş yıllara göre daha hızlı uygulanabilen ve neredeyse yüzde 100’e yakın olumlu dönüş alınabilen implant diş tedavisi hem hekimlerin hem de hastaların tercihi oluyor.
Bu büyümeden ve başarıdan Türkiye de payını alıyor. Sadece geçen yıl ülkemizde 150 bin adet dental implant üretildi. Rakamlar henüz dünyanın gerisinde ancak büyüme hızı oldukça yüksek. Sektördeki bu hızlı büyüme grafiği, üreticileri ve ithalatçıları bir araya getirerek 2 yıl önce Dental İmplant Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İMPLANTDER) kurulumunu sağlamış oldu. Derneğin amacı, sektörün kazandığı ivmeyi artırmak ve bu yıl ilkini gerçekleştirecekleri İMPLANTİST-EXPO Fuarı’nı uluslararası alana taşımak.
Hindistan’a, Maldivler’e “Dental İmplant” Satıyoruz
İMPLANTDER Başkanı Oğuz Akyüz, Türkiye’deki yerli dental implant üreticilerinin dünyanın pek çok köşesine ihraç yaptığını açıkladı. Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren 8 yerli marka bulunduğunu söyleyen Akyüz, bunun yanı sıra 100 yakın markanın da ithalatının yapıldığını, ayrıca üyelerinin İngiltere, Almanya, İsveç, Hollanda, Polonya, Azerbaycan, Hindistan, Maldivler ve Arap ülkelerine ihraç yaptıklarını anlattı. Son aylarda yaşanan siyasi karışıklıklar nedeniyle Ukrayna ve Rusya’ya yapılan satışlarda düşüş yaşandığından ancak bunun sektörü fazla etkilemediğinden bahseden Akyüz, “Üretime yeni başlamış bir sektör için ihracat yaptığımız ülkelerin sayısı gayet iyi. Türkiye’de yılda yaklaşık 150 bin adet dental implant üretiliyor. Üretim ile birlikte ihracat rakamlarımızı da artırmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu. 2013 yılında Türkiye’de 350 bin adet dental implant satıldığını vurgulayan Akyüz, üretici ve ithalatçı firmaların bu yıl 600 bin adete ulaşmayı istediğini belirtti. Türk firmaların hedefi, 2023 yılında 1 milyon adet dental implant satmak.
Dünya Dental İmplantı Tercih Ediyor
Dental implant sektörü dünyada çok büyük ivmeye sahip. Her yıl ABD’de 2 milyon dental implant kullanılıyor. Dünyadaki büyüme ve tüketim hızı Türkiye’ye de yansıyor. İMPLANTDER Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Meral, tüm dünya genelinde her yıl 30 milyon adet implant kullanıldığını belirtti. Meral, “Üstelik dental implant tedavisi dünyanın hiçbir ülkesinde devlet tarafından karşılanmıyor. Tedavi bedeli yüksek olmasına rağmen kullanım oranı her geçen gün artıyor. ABD ve AB ülkelerinde tüketim stabil kalabilir. Ancak 2020 yılına kadar Latin Amerika ve Ortadoğu pazarında tüketimin artmasını, yüzde 15’e çıkmasını bekliyoruz.” dedi.
Rekabet açısından da üretimin önemli olduğuna dikkat çeken İMPLANTDER Başkanı Akyüz, dental implant üretiminde İsveç, ABD ve Almanya’nın lokomotif ülkeler olduğunu ifade etti. Her ülkenin üretim yapamayacağını anlatan Akyüz’e göre dental implant üretimi için know how, teknolojik yatırım ve tasarım altyapısı gerekiyor.
Şimdilik üst gelir grubunda hastaların tercih ettiği dental implatta uygun fiyatta üretim genelde Brezilya ve İsrail’de yapılıyor. Türkiye’de üretilen dental implantların bir kısım iç pazarda üretilirken yüzde 17’si Almanya’dan, yüzde 15’i İtalyan’dan ithal ediliyor. Bu iki ülkeyi yüzde 14 ile ABD takip ediyor.
Dental İmplant Üreticileri Sağlık Turizminde Daha Fazla Pay İstiyor
Türkiye’de gerçekleşen medikal turizmde diş tedavisinin payı yüzde 6. 2012’de medikal tedavi için Türkiye’ye gelen 170 bin hastanın yüzde 10’una diş tedavisi uygulandı.
Dünya turizminde 7. sırada olman Türkiye, medikal turizmde ilk 100’e giremiyor. Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı eylem planı ile 15 yıl sonra 750 bin hastanın Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. 750 bin hasta içinde diş tedavisi için beklenen hasta sayı ise 45 bin. Şimdiye kadar medikal turizmde sadece estetik ve saç ekimine yönelik tanıtım yapıldığını anlatan ve artık dental implant’ın da tanıtımının yapılmasını isteyen İMPLANTDER Başkanı Oğuz Akyüz şunları söyledi: “Medikal tedavi için gelen turist sayısın artması için tanıtım yapılması gerekiyor. Hastalar Avrupa’da aldıkları ağız ve diş tedavisi hizmetin aynısını yarı fiyatına Türkiye’de alıp tatillerini de yaparak ülkelerine dönüyorlar. Tedavilerimizdeki hizmet kalitesinde çok ileri düzeydeyiz. Yeterli bir tanıtımla hasta sayısını artırabiliriz. Sadece marketinge ihtiyacımız var.”
Dental İmplant Sektörü Fuarına Hazırlanıyor
İMPLANTİST- EXPO Fuarı, 14-15 Şubat tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Üretici ve ithalatçı dental implant firmaları, sektördeki en son teknolojileri ve yeni ürünlerini bu fuarda hekimlerle buluşturacak. Fuarın ilk gününde yer alan bilimsel programda ise dental implant tedavisinde uluslararası başarılara imza atmış hekimlerin sunumları yer alacak. Prof. Dr. Nicola De Angelis, Dr. Mazen Tamimi ve Dr. Stefan Schultze-Mosqua bu isimlerden birkaçı. Hekimler, fuarın ikinci gününde üretici ve ithalatçı firmaların düzenlediği workshop’lara da katılabilecekler.
Dental implant robot eğitim similatörü üzerinde çalışmalarına ağırlık vererek dünyada bir ilke imza atmaya hazırlanan Türk mühendisleri fuarda çalışmalarını sunacaklar. Dünyanın gözü, dental implant uygulama noktasında Türk mühendislerince hazırlanan bu robot eğitim similatörüne çevrilecek.
Fuarda ayrıca Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilerek “Dental Defile” düzenlenecek. Hekimlerin tedavide giydikleri kıyafetlerdeki son trendler bu defile ile sergilenecek.
YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.