Türk halkının yüzde 36sı, dişlerini günde bir defa fırçalıyor. Sosyo-ekonomik statü düştükçe diş fırçalama sıklığı da azalıyor.
Medicana Hastaneler Grubunun bir araştırma şirketine yaptırdığı Diş Sağlığı Araştırması, Türkiyenin kentsel nüfusunu temsil eden bin kişiyle 11 il merkezinde gerçekleştirildi.
Araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 36sı dişlerini günde bir defa, yüzde 24ü iki defa, yüzde 12si ise iki günde bir fırçalıyor.
Kadın katılımcılar, erkek katılımcılara oranla diş sağlığına daha fazla özen gösteriyor. 65 yaş üstünde ise diş fırçalama alışkanlığı terk ediliyor.
15-24 yaş grubu arasındaki gençlerin yüzde 51.9u dişlerini günde bir defa fırçalamakla yetiniyor. Günde en az iki kere diş fırçalama alışkanlığı üst sosyo-ekonomik seviyede daha sık görülürken, sosyo-ekonomik statü düştükçe diş fırçalama sıklığı da azalıyor.
Türk halkının diş fırçalama alışkanlığına bölgesel bazda bakıldığında, İç Anadolu Bölgesinde yaşayan halkın diş fırçalama konusunda, günde iki kere ile en düzenli tutumu sergilediği görülüyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan halkın yüzde 33.4ü ise dişlerini hiç fırçalamıyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 20si en son 1 yıl önce, yüzde 15i 6 ay önce, yüzde 12.7si ise 2 seneden daha uzun zaman önce diş hekimine gittiğini belirtti. Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde yaşayanlar, diş hekimine gitme sıklığında başı çekiyor
AA