Tükürük Bezi Tümörleri ile Genetik Mutasyonlar İlişkili
Bilim adamları ağız kanserlerinin daha iyi tedavi edilebilmesi için yeni bir buluşa imza attı. Bu buluş ile ağız kanseri tedavisinin önü açılabilecek.
30.08.2014
14.02.42
Scripps Araştırma Enstitüsü, tükürük bezlerini etkileyip tümör büyümesine ve mukoepidermoid karsinomu teşvik ederek ağız kanserine neden olan genlerle ilgili bir dizi bağlantı buldu. Bu bulgu bu tip kanser türlerindeki genetik nedenleri belirleyip yeni bir tedavinin başlangıcı olabilir.
Araştırmacılar, CRTC1 / MAML2 olarak adlandırılan ve ağız kanserinde genetik mutasyon sonucu yayılıp genişleyerek birleşen bir çift protein tespit etti.
Kromozomların yer değiştirmesi olarak adlandırılan bu süreç, proteinleri kodlayan bir genin içinde mutasyon geçirdiği zaman C1 / M2 proteinini oluşturuyor. Ayrıca bu C1-/ M2 proteini, MYC proteini ile düzenlendiğinde de genetik yolları şiddetlendiriyor.
Bilim adamları, mukoepidermoid karsinom gelişiminde C1 / M2’nin rolü ve başka protein olan CREB ile etkileşimi üzerinde çalışmaya devam ediyorlar. Bu yeni çalışma, tamamen kanser ile ilişkili olduğu bilinen genlerin tüm aile ile çalışır şekilde olduğunu ortaya koyarak C1 / M2 rolünü anlamak için yardımcı oldu. Ayrıca bu protein etkileşimleri, diğer kanser türleri hakkında yeni bilgilere ışık tutabileceğini de akla getiriyor.
Kaynak: http://dentistrytoday.com/todays-dental-news/10655-genetic-mutations-associated-with-salivary-gland-tumors
YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.