Çene eklemi rahatsızlıklarının toplumda görülme sıklığı %60 - %70 olarak biliniyor. Bu rahatsızlıkların teşhis ve tedavisi; hem hastayı rahatlattığı hem de yapılan diş tedavilerinin başarısına katkıda bulunduğu için diş hekimliği açısından oldukça önemli sırada yer alıyor.
Bu önemden dolayı VESTA | Vestiyer Akademi’nin listesinde bulunan eğitim, konunun en etkili isimlerinden, Medipol Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Hanefi Kurt tarafından veriliyor.
06-07 Şubat’ta yenisi düzenlenen kurs, Adana, Kayseri, Mardin, Balıkesir, Rize, Mersin ve İstanbul’dan toplam 16 diş hekiminin katılımıyla kontenjan aşılarak gerçekleşti.
Katılımcı diş hekimleri, teorik anlatımın yapıldığı ilk günde, çiğneme sisteminin anatomisinden başlayarak sistemin klinik muayenesi ve çene eklemi rahatsızlıklarının teşhisinde radyolojik görüntülerin kullanımını, ayırıcı tanıları, muayenehanedeki mevcut hastalarda veya yeni başvuranlarda en sık karşılaşılan şikâyetleri örneklerle inceleyip nasıl baş edilebileceklerini detaylı şekilde gördüler.
Eğitimin ikinci günü Medipol Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde uygulamalı olarak yapıldı. Uygulama sırasında bir diş hekiminin, muayenehane ortamında yapabileceği tüm işlemler detaylandırıldı. Her katılımcı, TME rahatsızlığı muayenesinden, ölçü alımına ve splint yapımına kadar birçok uygulamayı kendisi yaptı.
Eğitimin ileri seviyesinin de yapılmasını isteyen hekimler, sertifikalarını aldıktan sonra memnuniyetlerini dile getirdiler.
Dr. Dt. Caner Yılmaz (İstanbul): Çene eklemi ve rahatsızlıkları ile ilgili çok kapsamlı bir kurs olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de ilk olan bu kursun ileri seviyeleri için devamının da gelmesini istiyorum. Benim için çok faydalı oldu. Eklem hastalıkları, planlaması, splint uygulaması, alternatif tedaviler konusunda tüm detayları öğrendik. Eklem rahatsızlıklarının diş hekimliğince bilinmemesinden dolayı bu kursa geldim. Beklettiğim hastalarım vardı. Bu kurstan sonra onlara daha faydalı olacağımı düşünüyorum. Hanefi Hoca’ya ve Vesta ailesine çok teşekkür ediyorum.
Aslı Çoban (İstanbul): Eklem konusunda bütün hekimlerin çok eksiği olduğunu söyleyebilirim. Her hastaya aynı teşhisi koyuyoruz. Splint yapımı, özel hastaya göre konumlandırılmayan bir tedavi olmaya başladı bence. Eğitime bunun için katıldım. Teşhis koymayı ve tedaviyi ona göre yönlendirmeyi farklılıkları ve her hastaya farklı şekilde yapılandırılmış splint yapımını öğrendik. Çok faydalı, çok güzel bir eğitimdi. Bence tüm diş hekimlerinin mutlaka gelmesi gereken bir eğitim. Hocamıza ve sizlere teşekkür ederim.
Funda Tursun (Kayseri): Hanefi Hoca’nın adını zaten duyuyorduk. Eklem konusunda da kendimi eksik hissettiğim için, hazır Hanefi Hoca da kurs veriyorken katılmak istedim. Geldiğime kesinlikle değdi. Çok faydalı oldu. Artık tedavilere kesinlikle başlayabilirim. Herkese teşekkür ederim.
Mustafa Kandaz (Rize): Harika bir kurs, Hanefi Hoca, mükemmel bir insan. O kadar hoşuma gitti ki ikinci kez geldim kursa ve öğrendiklerimi de pekiştirmiş oldum. İleri seviye düzenlenirse ona da gelmek istiyorum. İlk geldiğimde çok hazırlıksızdım. Eksiklerimi gördüm. Şimdi gelmeden önce yeniden çalışmalara göz attım, üzerinden geçilmiş oldu. Tedavilere devam ediyorum.
Ender Burhanoğlu (Balıkesir): Eklem hastalıklarını öğrenmek için geldim. Hastanın şikâyetlerini dinliyorsunuz ancak kafanızda bir şey canlanmıyor. Bu eğitim sayesinde şikâyetlerin neye işaret ettiğini anında teşhis koymayı ve tedaviye başlamayı öğrendik. Önceden tedaviyi daha körleme yapıyorduk. Artık noktalara daha da açık yaklaşabileceğiz.
Deniz Helvacıoğlu (İstanbul): Yeditepe Üniversitesi 4. sınıf öğrencisiyim. Bana gelen hastalarımda çok fazla ağzımı açamıyorum şikâyeti oluyordu. Kendimde de bruksizm tanısı olunca; bu iş nedir diye öğrenme kararı aldım. Gerçekten çok şey öğrendim. Henüz öğrenci olduğum için diğer hekimlere kıyasla hâkim olamasam da olayın mantığını, neler yapılabileceğini anladım. Bundan sonra hastayı şikâyetine göre yönlendirebilirim.
Araş. Gör. Dt. Burak Aydil (İstanbul): TME konusuna zaten meraklıyım. Teşhis ve tedavi alanında yapılan güncel uygulamalardan daha kapsamlı görmek, öğrenmek için geldim. Hanefi Hoca’yı da bildiğim için kaçırmak istemedim. Merakımı kısmen giderdim. Bu sevdiğim bir konu olduğu için araştırmalarıma devam edeceğim. İleri seviyenin mutlaka yapılması ve bu kursa da herkesin katılması gerektiğini düşünüyorum.
Tevfik Eroskay (İstanbul): Daha önce de bazı eğitimlere katılmıştım ancak splint yapma konusunda bir takım eksiklerim vardı. Onları öğrenmek için katıldım. Çok başarılı bir eğitimdi. Eksiklerimi tüm detayları ile görme fırsatı gördüm. Teşekkür ederim.
Dr. Dt. Ayşe Yılmaz (İstanbul): Çok güzel ve eğitici bir eğitim oldu. Genel olarak eklem ile ilgili bilgi eksikliğimiz mevcuttu. Bu konu ile ilgili detaylı eğitim almıyoruz çünkü. Çok kapsamlı bir içeriği vardı. Mutlaka herkes katılmalı.
Dr. Dt. Şirin Kıyıcı (İstanbul): Hanefi Hoca’nın bu eğitimi verdiğini duyar duymaz geldim. Doktoramı çene yüz protezinde yaptım. Eksiklerimi tamamlamak, Hanefi Hoca’yı dinlemek için geldim. Çok yararlı oldu. Kursun ileri seviyesinin de yapılmasını istiyorum.
Haber&Fotoğraf: Elif Taman (VYG)