Tıbbi Atıklardan Diş Protezi Yapılıyor İddiası
Ucuzcu şirketler, Avrupa'nın çöpe ayırdığı tıbbi atık 'krom kobalt'ı ithal ederek, diş protezi atölyelerine satıyor. Her üç teknisyenden biri toza bağlı akciğer hastası. Tehlike büyük!
14.08.2013
10.50.06
Avrupa ülkelerinde çeşitli alanlarda kullanılmak üzere imal edilen ve döküntü haline gelerek çöpe atılan krom-kobalt atıkları, önce hurdaya atılıyor daha sonra da Türkiye'deki ucuzcu şirketler ya da küçük firmalar tarafından ithal ediliyor. Krom-kobalt metaller ağırlıklı olarak diş laboratuvarlarına ve atölyelere satılıyor. Burada işlenen metaller diş ve ağız için üretilen protezlerde kullanılıyor.
İstanbul Diş Hekimleri Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Gürsan, son yıllarda hükümetin yaptığı Sağlık reformlarının halkı memnun ettiğini belirterek, “Ama bu vurdumduymazlığı artık birisi görmeli. Avrupa'nın krom-kobalt atıkları yıllardır ithal ediliyor. Hatta eskiye oranla 'hurdalık çupa' metal ithal eden firma sayısı çoğaldı. Devlet diş hastanesinin protezlerini 9 ve 13 liradan ihale ederse, adamlar da bir yolunu bulup bu atık malzemeleri gümrüklerden içeri sokar ve işlerinin yapımında kullanırlar. Bu arada yüzlerce yetişmiş teknisyen 'iş yapayım' ve 'geçimimi sağlayayım' sevdasıyla bu ihalelere giriyor. Bu atıkları 'insan sağlığını önemsemeden' alan laboratuvarlar da harıl harıl çalışıyor. İşte bu ithal çupalardan metalleri soluyor, yuttuğu tozlarla kanser oluyorlar” diye konuştu.
Dr. Metin Gürsan, Meslek Hastalıkları Hastanesi'nin araştırmasının Dünya Sağlık Örgütü'nü ayağa kaldıracağını iddia ederek, “Yıllardır bu konuyla ilgili hiçbir şey yapılamadı. Bu büyük bir skandal. 2008'de çıkan bir genelge ile Sağlık Bakanlığı Diş Protez Laboratuvarlarını ağır ve tehlikeli işler kapsamına aldı. Çalışanlardan periyodik muayene formu (röntgen-tahlil vb.) istediği için 965 vaka yakalandı. Eğer bu tür zorlama olmasa birkaç vaka gibi zannedilip kenara atılacaktı... Ama iş çok ciddi boyutta ve bu sadece görünen kısmı. 20 bin teknisyen çeşitli hastalıklar sebebiyle hayatını kaybedebilir. 2010'da teknisyenler için “Temizleme-Tesviye-Polisaj” verilen 329 dakikalık çalışma süresi, 2013'te 102 dakikaya düşürüldü. Çok iş yapanlara, 'çalışma sürelerini kısaltın' dendi. Diş hekimlerinin işine geldi. Çünkü ne kadar hızlı iş çıkarsa, daha çok vatandaşın ağzına protez takacak. Diş hekimi performanstan yüksek maaş alsın ancak teknisyenin yuttuğu tozu da görsün. Teknisyenlerin hızlı çalışmaktan ciğerlerinde 'kanser oluşumunu' kimse konuşmuyor. Herkes Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Hastanesi'nde yapılan araştırmayı görsün. Her 3 diş teknisyeninden birinde toza bağlı akciğer hastalığı var. Dernek ve odalar olarak bu konuyu protesto ettik” diye konuştu.
Baba-Oğula Ürküten Rapor
Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Hastanesi'nde yapılan tetkik, muayene ve araştırmaların korkunç gerçeği ortaya çıkardığını söyleyen İstanbul Diş Hekimleri Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Gürsan, “Bir laboratuvarda yıllarca oğluyla birlikte çalışan Muhittin Usta'nın tedavi edilemez 'solunum hastalığı'na yakalandığını belirtti. Muhittin Hamallar Usta ve oğlu, işinden olma korkusuna seslerini çıkarmıyor. Ancak devlet hastanelerine iş yapan Namık Albayrak adlı bir teknisyen arkadaşımız var. Devlete dava açtı” şeklinde konuştu.
Türkiye'nin Derdi Türkiye'nin Derdi
Marmara Bölgesi’nde muayene edilen 1100 diş teknisyeninden sadece 140'ı 'normal' çıktı. Korkunç boyutlarına rağmen tehlike görmezden geliniyor. İstanbul Diş Hekimleri Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Gürsan, dramları anlatırken 1989 yılında yayınlanmış Türkiye Gazetesi'ni göstererek “30 yıldır Türkiye Gazetesi'nden başka ilgilenen ve fark eden olmadı. İş çok ciddi boyutta ve bu sadece görünen kısmı” diyor.
2011'de Kaçak Metal 4 Kişiyi Öldürdü
Kaçak metallerin diş laboratuvarlarında kullanılması sebebiyle 2011 yılında 4 kişinin önce slikosiz daha sonra akciğer kanseri sebebiyle hayatını kaybettiği belirtiliyor. 19 yaşındaki Ömer Faruk Büyük, 24 yaşındaki Ali Kalkan, 53 yaşındaki Muammer Tok ve 43 yaşındaki Adem Kılıç isimli teknisyenler, 'slikosiz' rahatsızlığına yakalandıktan sonra kanserin pençesine düşerek hayatını kaybetti. Başıbüyük'teki İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi'nin bir araştırmasında; 'ölümcül hastalığa' yakalanan teknisyenler belgeleniyor. Meslek Hastalıkları Hastanesi'nin araştırmasına göre, 2013 yılı incelemelerinde; İstanbul, İzmir, Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Çanakkale illerinde bu tür metal ile çalışan 1100 diş teknisyeninin göğüs röntgeninin çekilerek muayeneden geçirildiği, muayenelerinin ardından 965 kişide belirlenen patolojik sonuç sebebiyle incelemeye alındığı, 1100 kişiden sadece 140'ının normal çıktığı iddia ediliyor. Yani 965 kişinin hastalığa yakalandığı belirtiliyor.
Kaynak: M. Sırrı ÖNÜR
YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.