Straumann’ın Türkiye distribütörü Batı Dental’in sponsorluğunda VESTA - Vestiyer Akademi diş teknisyenlerine günlük çalışmalarında her yönüyle yardımcı olabilecek bir eğitim düzenledi. Dr. Uğur Ergin tarafından katılımcı 11 teknisyene verilen uygulamalı eğitimde siman tutuculu protezler ele alındı.
İstanbul’da düzenlenen “İmplantüstü Protezlerde Altyapı: Siman Tutuculu Protezler” kursu 26-27 Şubat günlerinde yapıldı. VESTA’nın organize ettiği kursta implantüstü protezler ve altyapı çerçevesinde siman tutuculu protezler anlatıldı. Köprü ve kuronda çalışma yöntemleri, geçici kuron, çıkış profili gibi konuların detaylı olarak ele alındığı kursta hem teorik hem de uygulamalı çalışmalar yapıldı. Katılımcı teknisyenler orijinal implant parçaları, orijinal modeller, abutment, dayanaklar ile teoride öğrendiklerini birebir modelajlara aktardı.
2013 yılında İsviçre’de Straumann laboratuvarlarında bu kursun eğitmenlik eğitimini alarak geçen sene Türkiye’de yaptığım eğitimle akredite edilen Dr. Uğur Ergin, teknisyenlere yönelik bu eğitimi ‘dünyadaki sayılı eğitimlerden bir tanesi’ şeklinde nitelendirdi. İçerik ve çıktıları sistemli olan eğitimin Vestiyer Akademi’nin de iş birliği ile çok daha iyi sonuçlar alınmasını sağladığını ifade etti.
Uluslararası Standartlarda Bir Eğitim
Uygulamalı eğitime Azerbaycan, Konya, Batman, Adana ve İstanbul’dan diş teknisyenleri katıldı. İki gün boyunca siman tutuculu protezlere dair önemli bilgiler edinerek konu hakkında çeşitli sorular sorma imkânı da yakalayan katılımcılar, eğitimden memnuniyetlerini dile getirerek ayrıldı.
Birebir Modelajda Uygulama
Eğitim ile ilgili değerlendirmede bulunan Dr. Ergin, “Straumann Lab Akademisi’nin resmi eğitimlerinden bir tanesi olan bu eğitimde katılımcı teknisyenlere altyapının nasıl üretildiğini, hangi kurallara uyulması gerekildiğini, simante sistemleri köprü ve kuronda tek tek nasıl yapılacağını gösterdik; birebir modelajları, dökümleri yaptılar. Aynı zamanda geçici kuronu nasıl yapacaklarının, geçici kuronda çıkış profilini nasıl oluşturacaklarının hem detaylı bir şekilde teorisini gördüler hem de uygulamasını yaptılar. Adana’dan, Bakü’den, Konya’dan, Batman’dan, İstanbul’dan; çeşitli yerlerden eğitim için buraya gelen arkadaşlarımıza teşekkürlerimi iletiyorum. Türkiye geneline duyurulan bu eğitimin bir sonraki basamağına daha çok katılım bekliyoruz” diyerek bu tür eğitimlere çok ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
“Bu eğitim, teknisyenlerin çalışmalarına çok faydalı olacak. Başka bir yerde bulamayacakları resmi bilgilere ulaştılar. Burada uyguladıklarını ve öğrendiklerini laboratuvarlarına gittiklerine direkt uygulayabilecekler. Katılımcılar bu eğitimde orijinal implant parçaları orijinal modeller, abutment, dayanaklar ile çalıştılar” diye konuşan Ergin, eğitim süresince işlenen tüm slaytları katılımcılara vererek, “Böylece edindikleri bilgileri kontrol edip yeniden üzerinden geçebilecekler” dedi.
Simante Sistemler ve Oklüzal Vidalı Sistemler Yaygınlaştırılmalı
İkinci eğitimde de oklüzal vidalı tam protezler konusunun gündeme getirileceği bilgisini veren ve sonraki basamaklara yönelik sorularımızı yanıtlayan Ergin, “Eğitimin üçüncü basamağı da yapılabiliyor; ancak onu yapmak çok masraflı ve zor. Çok ileri düzey bir eğitim. Biz şu anda ilk iki basamağı, yani simante sistemlerle oklüzal vidalı sistemleri biraz daha yaygınlaştırmak istiyoruz. Daha ileri zamanlarda üçüncü basamağı düşünebiliriz” dedi.
Katılımcı Görüşleri:
Shamaryayev Grigoriy (Bakü): Bakü’den geldim. Organizasyon çok güzeldi. Çok iyi, işlerimde rahatlıkla kullanacağım bilgiler öğrendim. Yeniden eğitim olduğunda gelmek istiyorum. Bana çok şey kattı. Straumann sistemini ilk defa gördüm ve çok beğendim. Teşekkür ediyorum.
Quliyev Musfiq (Bakü): Kardeş ülkede düzenlenen bu kursu çok beğendim. Bilmediğim birçok şeyi öğrenme fırsatı buldum. Bildiğim konuları da pekiştirdim. Bilgi dağarcığı çok geniş olan ve bildiklerini bize çok detaylı şekilde aktaran Uğur Hoca’ya ve böyle güzel organizasyon yapan VESTA’ya çok teşekkür ederim.
Huseynov Muslim (Bakü): Zirkona merakım vardı. Bu eğitim sonrasında ilgim daha da arttı. Eğitimin yapıldığı laboratuvar, eğitimin organizasyonu, konuları çok iyiydi. Dr. Uğur Ergin konu hakkında çok bilgili ve bizlere çok güzel aktardı. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
Cumali Yapar (Adana): Gayet iyi bir eğitimdi. Teorik bilgimizi arttırdık. Pratik bölümde ise uygulama yapmak faydalı oldu. Teşekkürler.
Burhan Kurt (Batman): Eğitim çok güzel geçti. Sürekliliği olursa çok sevinirim. Mesleğimiz için çok gerekli bilgiler öğrendik. Herkesin alması gereken bir kurs. Tavsiye ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Mustafa Baş (Konya): Buraya gelirken çok gönülsüzdüm. Zaten yapıyoruz bu işleri gereksiz bir eğitim olacak, diye düşünmüştüm. Ancak bu eğitimi alıp, yeni şeyler öğrendikten sonra öyle olmadığını gördüm. Bilmediğim çok ayrıntı ve farklı uyguladığım çok konunun daha pratik yöntemleri varmış, bunları anladım. Uzak da olsa iyi ki gelmişim, diyorum. Teşekkür ederim.
Nurtekin Parlak (İstanbul): İmplant hakkındaki bilgilerimiz bu kurs ile daha da gelişti. Eğitim kesinlikle benim açımdan çok faydalıydı.
Metin Sağlam (İstanbul): Başlangıç seviyesi için iyi olduğunu düşünüyorum. Uygulamada kullanılan malzemeler daha çeşitli olabilirdi. İleri seviye kursların da yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Erdem Dağdeviren (İstanbul): Çok detaylara, ayrıntılara değinilen; çok güzel bir kurstu. Uğur Hoca’ya çok teşekkür ediyorum. Teknisyenler açısından gayet faydası olan bu tip kursların devamı olmalı.
Bahadır Serter (İstanbul): Eğitim çok faydalıydı. İmplantlar hakkında bilmediğimiz pek çok konuda aydınlandık. Pek çok püf noktasını öğrenme şansı bulduk. Eğitimi düzenleyen herkese çok teşekkür ederim.