Dentiss Logo

Tayfun AteÅŸ

1986 yılından itibaren faaliyetlerini sürdüren iki kardeş firma olan Medikodental ve Ortodent, ABD ve Almanya’dan beş farklı firmanın Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Sadece ortodonti ürünleri ithal eden firmalar, ürünlerini başta ortodontistler olmak üzere, üniversitelerin ortodonti kliniklerine, hastanelerdeki ortodonti bölümlerine ve ortodonti teknisyenlerine pazarlıyor.
11.02.2008       13.42.46

'TürkiyeÂ’de ortodonti alanında yapılacak çok iÅŸ var' 1986 yılından itibaren faaliyetlerini sürdüren iki kardeÅŸ firma olan Medikodental ve Ortodent, ABD ve AlmanyaÂ’dan beÅŸ farklı firmanın Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Sadece ortodonti ürünleri ithal eden firmalar, ürünlerini baÅŸta ortodontistler olmak üzere, üniversitelerin ortodonti kliniklerine, hastanelerdeki ortodonti bölümlerine ve ortodonti teknisyenlerine pazarlıyor. KurulduÄŸu tarihten itibaren ortodontistlere yönelik olarak çeÅŸitli kurslar düzenlediklerini söyleyen Medikodental ve OrtodentÂ’in Sahibi Tayfun AteÅŸ,  insanların bilinçlendirilmesiyle ortodontinin daha da yaygınlaÅŸacağına inanıyor.

 

Sayın Ateş kısaca sizi tanıya bilir miyiz?

 

İstanbul Erkek Lisesi mezunuyum. Ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji Fakültesi’ni bitirdim. Eğitim hayatıma bir süre Almanya’da devam ettim. 1986 yılından beri ortodonti sektöründe bulunuyorum. Ayrıca bilgisayar ve inşaat ile ilgili iki şirketin ortağıyım. Evli ve iki çocuk babasıyım.

  Firmalarınızdan ve yaptığınız çalışmalardan kısaca bahsedebilir misiniz?

 

Medikodental ve Ortodent adında iki firmamız var. Sadece ortodonti ürünlerinin ithalatını ve pazarlamasını yapıyoruz. Merkezimiz Ä°stanbulÂ’da, Ankara ve Ä°zmirÂ’de ÅŸubelerimiz bulunuyor.  Åžubelerle birlikte 14 kiÅŸilik bir ekibimiz var. BeÅŸ farklı firmanın Türkiye distribütörlüğünü yapıyoruz. Bunlardan üç tanesi Amerikan, ikisi ise Alman firması. Ortodent, Alman ForestadentÂ’in distribütörü. Medikodental ise,  Ormco,  Ortho Organizers,  TP ve Scheu  DentalÂ’in temsilciliÄŸini yapıyor. Bunun yanında spesifik ortodonti ürünü üreten yaklaşık 10 firmanın ürünlerini pazarlıyoruz. GetirdiÄŸimiz ürünleri baÅŸta ortodontistler olmak üzere, üniversitelerin ortodonti kliniklerine, hastanelerdeki ortodonti bölümlerine ve ortodonti teknisyenlerine pazarlıyoruz. Yurt genelinde bayi olarak 20 firmayla çalışıyoruz. Genellikle Ä°stanbul, Ankara ve Ä°zmirÂ’de ürünlerimizi kendimiz satıyoruz. Ortodontide kullanılan tüm malzemeler eksiksiz olarak portföyümüzde yer alıyor. Çünkü bir firma eÄŸer ortodontiyle ilgili ürünler satıyorsa AÂ’dan ZÂ’ye her ÅŸeyi kataloÄŸunda bulundurmak zorundadır. Forestadent, Ormco ve Ortho Organizers ortodontiyle ilgili bütün unsurları bünyelerinde bulunduruyorlar. Bunlar arasında fiyat, kalite ve teknik özellikleri bakımından farklılıklar olabilir.    

 

Firma olarak ortodontistlere ve çalışanlarınıza yönelik olarak eğitim çalışmaları yapıyor musunuz?

  TürkiyeÂ’de 1987Â’den beri yerli ve yabancı ortodontistlere yönelik kurslar düzenliyoruz. Yılda en az iki eÄŸitimimiz oluyor. Kurslarımızı distribütörlüğünü yaptığımız firmalar da destekliyorlar. Türk ortodontistler bu kurslarda ortodontideki geliÅŸmeleri ve yeni ürünleri uzmanlardan öğreniyorlar. Bugüne kadar 40’ın üzerinde kurs ve seminer düzenledik. 7-8 Mart 2008 tarihlerinde Ä°stanbulÂ’da bir kurs düzenliyoruz. Uygulamalı olacak kursu Ä°talyan Dr. Giuseppe Scuzzo verecek. 35 kiÅŸilik bir katılımcı sınırımız vardı ve doldu. Daha önce de kendisiyle iki seminer düzenlemiÅŸtik. Seminerde lingual teknik anlatılacak ve uygulamalı olarak gösterilecek. Tabii ki bu kursumuza da sadece ortodontistler katılıyorlar.   Distribütörü olduÄŸumuz firmalar çalışanlarımıza çeÅŸitli kurslar veriyorlar. Ormco firması önümüzdeki Eylül ayında Yunanistan’ın baÅŸkenti AtinaÂ’da bir eÄŸitim düzenliyor. Çalışanlarımızdan bir ya da iki kiÅŸi oraya gidecek. Yine OrmcoÂ’nun 25-29 Åžubat tarihlerinde AvusturyaÂ’da yapacağı distribütörler toplantısına ben katılacağım. Üç yıldır Dr. Damon tarafından yapılan sempozyumun dördüncüsü Ekim ayında RomaÂ’da gerçekleÅŸtirilecek. Daha önceki sempozyumlara TürkiyeÂ’den ortodontistlerle gitmiÅŸtik. Buraya da kalabalık bir grupla gitmeyi planlıyoruz.  

 

Kongre ve fuarlara ne oranda katılıyorsunuz?

 

Kongre ve fuarlara büyük önem veriyoruz. Türk Ortodonti Derneği ve TDB kongrelerine katılıyoruz. Bu yıl Haziran ayı sonundaki TDB 100. Yıl Kongresi’ne, Ekim ayında gerçekleştirilecek 11. Uluslar arası Türk Ortodonti Derneği Kongresi’nde yerimizi alacağız. Ayrıca yine Türk Ortodonti Derneği’nin 21-22 Mart 2008 tarihlerinde Isparta’da gerçekleştireceği 2. Bölgesel Bilimsel Toplantısı’na katılacağız.

  2011 yılında Avrupa Ortodonti Kongresi Ä°stanbulÂ’da yapılacak. BaÅŸkanlığını Prof. Dr. Nejat Erverdi yapacak. Bu TürkiyeÂ’de ortodontinin kat ettiÄŸi mesafeyi göstermesi bakımından çok önemli. Ä°stanbulÂ’un cazibesinin etkisiyle bu organizasyona iki bin civarında ortodontistin katılacağına inanıyorum. Biz de çeÅŸitli sponsorluklarla kongreye katkıda bulunacağız. Bunlardan bir tanesi, temsilcisi olduÄŸumuz Forestadent tarafından organize edilecek golf turnuvası olacak. Tabii ki biz de buna destek vereceÄŸiz. Kemer Country golf sahasıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Bunun yanında kongrenin yönetim kadrosuna 40 kiÅŸilik bir yemek düşünülüyor. Yine distribütörü olduÄŸum Ormco firması yemeÄŸin sponsorluÄŸunu üstlenecek.

 

Türkiye’de ortodontinin geldiği noktayı değerlendirir misiniz?

 

Ülkemizde ortodontinin içinde bulunduğu duruma baktığımızda gelişmiş Avrupa ülkelerinin gerisinde olduğunu söylememiz gerekiyor. Çünkü ortodonti tedavisine genel olarak anne-babalar karar veriyorlar. Maalesef ortodontinin ne anlama geldiğini birçok kişi bilmiyor. Aileler dişlerinde çapraşıklık olan çocuklarını genellikle en yakınlarındaki dişhekimine götürüyorlar. Hekim aileyi iki farklı şekilde yönlendirebiliyor. Bunlardan birincisinde hekim tedaviyi kendisi yapmaya çalışıyor. Aile de buna rıza gösteriyor. Maalesef ortodontiste gidilmeden tedavi başlıyor. Diğer yönlendirme de ise bilinçli bir şekilde dişhekimi aileyi bir ortodontiste yönlendiriyor. İnsanımız sabırsız olduğundan uzun süreli tedavilerden pek hoşlanmıyor. Bu, Türk insanının gerçeği. Dolayısıyla insanlarımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu noktada firmalara da büyük sorumluluk düşüyor. Gerek görsel gerekse yazılı medya araçlarında bu konuya değinilebilir. Örneğin dizi filmlerde, reklamlarda oynayanların ağızlarına braketler takılabilir. Ülkemizdeki ortodontist sayısı yaklaşık bin civarında. Sınırlı olmakla birlikte bu sayı her yıl yükseliyor.

  TürkiyeÂ’de bizim dışımızda ortodonti ürünü ithal eden 7-8 firma mevcut. Bunların arasında diÅŸhekimi ve ortodontistlerin kurduÄŸu firmalarda bulunuyor. Güzel bir rekabet ortamı hakim. Bu sayı daha da yükselebilir. Tabii ki pastanın da büyümesi gerekiyor. Ancak ortodonti alanında TürkiyeÂ’de yapılacak bir sürü iÅŸin olduÄŸunu düşünüyorum.

 

2008 yılından beklentileriniz ve hedeflerimiz neler olacak? 

 

Genel Türkiye ekonomisine baktığımızda bir durgunluğun yaşanacağına inanıyorum. Farklı sektörlerle de iştigal ettiğimden bunun kaçınılmaz olduğunu görüyorum. Dişhekimliği açısından değerlendirmek gerekirse sağlık elbette ki Türkiye için önemli bir sektör. Durağanlıktan en az oranda etkileneceğini düşünüyorum. Firmamız açısından ise başlıca hedefimiz büyümeyi sürdürmek. Belki kar marjımız geçtiğimiz yıla göre biraz azalacak ama iş hacmimizin artmasını bekliyorum. Yani 2008 zor bir yıl olacak, ama daha fazla çalışarak üstesinden gelmeye çalışacağız.

 

2008’in ilk aylarında Türk ortodontist ve dişhekimleriyle buluşacak Ortho Dergisi için neler söylemek istersiniz?

 

Ortodonti alanında yeni bir yayına ihtiyaç vardı. Özellikle ortodontistlerin ilgisini çekecek bir dergi olabilmesi için birinci sayı büyük önem taşıyor. Yeniliklerden bahseden, taze bilgileri ve ortodontistlerden haberleri aktaran bir içeriÄŸinin olması durumunda OrthoÂ’nun çok sevileceÄŸi kanaatindeyim.      


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.