Sudimplant TBR implant sistemi 1986 yılından itibaren Fransanın Toulousse kentinde üretilmektedir. TBR implant sisteminin en önemli özelliklerinden biri farklı tasarımlara sahip 3 implant grubununda aynı set kullanılarak ve ek ara parçalara gerek kalmadan kullanılabiliyor olmasıdır.
TBR implant sistemi oral implantolojide, tek ve çift aşamalı olarak tanımlanan iki farklı cerrahi ekolünede uygun implant dizaynlarına sahiptir.
TBR implant sisteminin çift aşamalı cerrahi tekniğine uygun olarak dizayn edilen Conic veHex-Conic implantlar basit ve güvenli cerrahi girişimleri mümkün kılmaktadır. Uygulama sırasında kullanılan çok az sayıda ara parça ile kolaylıkla implantlar çene kemiği içerisindeki planlanan bölgelere uygulanabilmektedir.
Her iki implant tipide aynı apikal ve gövde özelliklerine sahip olmakla birlikte, boyun kısmındaki bağlantı kısmı değişiklik göstermektedir. Boyun kısmındaki implant ve üst yapı bağlantısının sağlandığı bölgedeki internal yapı, Conic implantlarda sekizgen bir iç-geçiş mekanizmasına sahiptir, ve zamanla fonksiyon altında sabitleyici vidada bir gevşeme veya hareketi tamamen engellemektedir. Aynı şekilde Hex- Conic implantta ise bu bağlantı bölgesi altıgen bir yapıya sahiptir, ve fonksiyonel kuvvetler altında implant ve üst yapı arasındaki kuvvetlerin dengeli dağılmasını sağlamaktadır.
TBR Grup bünyesinde bulunan, ve tek cerrahi aşama konseptine göre şekillendirilmiş Z1 implantlar ise dünyada muadili olmayan ve TBR Sudimplanta patentli, 2002 yılında Septet dizayn ve tasarım ödülü almış bir implanttır. Bu implantlarda en önemli özellik boyun kısmında bir yüzük gibi implantın boyun kısmını saran Zirkonyum boyun halkadır. Bu zirkonyum boyun halka titanyum ile soğuk füzyon tekniği ile bağlantılı, ve yüksek dayanıklılığı ile okluzal ve lateral kuvvetlerde dirençlidir.
Bilindiği gibi titanyum materyalinin kemik ile osseo-entegrasyonunda başarı yıllardır yapılan bilimsel yayınlarla net bir şekilde tanımlanmıştır. Bu yüzden kemikle temasta olan kısmı tamamen titanyum olan bu implantın osseo-entegrasyondaki başarısı açıktır. Z1 implantı diğer implantlardan ayıran en önemli özelliği olan zirkonyum boyun kısmı ise 2 büyük avantaj sağlamaktadır.
Öncelikle yıllar içerisinde gelişen bilgiler dahilinde artık implantların fonksiyonel başarısı tartışmasız olarak kabul edilmekte, ve büyük başarı ile uygulanmaktadır. Fakat neyazık ki klinik uygulamalarda dişeti altından titanyumun gri metalik yansıması özellikle açık gülüş hattı olan veya ön bölge implantlarında estetik kayıplara sebep olmaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde diş rengine yakın bir tonda olan zirkonyumun bu bölgelerde çok daha doğal bir görünüm sağlamaktadır.
Zirkonyum boyunlu implantların bir diğer büyük avantajı da, son yıllarda yayınlanan bazı makalelerde de belirtildiği gibi, zirkonyum yüzeyin titanyum ve diş yüzeyine oranla çok daha az bakteri kolonizasyonuna müsade ettiğidir. Bu peri-implant dokuların uzun dönem stabil bir şekilde sağlığını idame etmesine destek olmaktadır.
Zirkonyum boyunlu implantların konvansiyonel titanyum implantlara göre avantajlarını özetleyecek olursak, güvenli ve kanıtlanmış osseo-entegrasyon özellikleri ile titanyum olmasını istediğimiz kemikle temasta olan kısımda titanyum, ayrıca doğal görünümü ve düşük kolonizasyon özellikleri istediğimiz boyun kısmında da zirkonyumum özelliklerinden faydalanılmaktadır. Bu tasarım ve özellikler TBR grupa patentli olup dünyada muadili bulunmamaktadır.
TBR grup implantları 8- 10,5 13 15,5 mm boylarında ve 3,5 4 - 5 mm çaplarında Conic, Hex-Conic ve Zirkonyum (Z1) implantlar için mevcuttur.
Güney Dental