Dentiss Logo

Sigara ve uyku ağız sağlığını etkileyen yaşam tarzı faktörlerinde listebaşı

Journal of Periodontology’deki çalışma periodontal sağlık üzerine büyük etkisi olan davranışlara dikkatleri çekiyor. Beslenme, uyku miktarı, mental stres, tütün kullanımı ve egzersiz gibi insan sağlığını etkileyen birçok yaşam tarzı faktörü vardır. Journal of Periodontology Mayıs 2007 sayısında yayınlanan bir çalışmada periodontal sağlık üzerine en fazla etkisi olan yaşam tarzı faktörleri anlatılıyor
26.05.2008       12.28.25

Journal of Periodontology’deki çalışma periodontal sağlık üzerine büyük etkisi olan davranışlara dikkatleri çekiyor.

Beslenme, uyku miktarı, mental stres, tütün kullanımı ve egzersiz gibi insan sağlığını etkileyen birçok yaşam tarzı faktörü vardır. Journal of Periodontology Mayıs 2007 sayısında yayınlanan bir çalışmada periodontal sağlık üzerine en fazla etkisi olan yaşam tarzı faktörleri anlatılıyor.

Çalışmada farklı yaşam tarzı faktörerinin periodontal hastalıkların ilerlemesi üzerine olan etkisi 219 Japon fabrika çalışanından oluşan bir grup1999 yılından 2003’e kadar izlenmiştir.

Her çalışan aşağıdaki yaşam tarzı faktörleri doğrultusunda değerlendirilmiştir: fiziksel egzersiz, alkol tüketimi, uyku süresi, dengeli beslenme, mental stres, çalışma saatleri ve kahvaltı.

Çalışmada periodontal hastalığın ilerlemesini bağımsız olarak en fazla etkileyen 1 numaralı faktör sigara kullanımı olarak bulunmuş ve bunu uyku süresi yakından izlemiştir. Çalışmaya katılanlardan 1999-2003 arasında periodontal hastalık ilerlemesi sergileyenlerin % 41’inden fazlası halihazırda sigara kullanıcılarıdır.

Bunlara ilaveten uykusuzluk da periodontal hastalıkların ilerlemesinde rol oynayan önemli bir yaşam tarzı faktörü olarak görülmektedir. Yedi-sekiz saat uyuyan katılımcılar 6 saat veya daha kısa uyuyanlara göre daha az periodontal hastalık ilerlemesi sergilemişlerdir. Yüksek stres seviyesi ve günlük alkol tüketiminin de periodontal hastalıkların ilerleyişinde belirgin bir etkisi olduğu gösterilmiştir.

‘Çalışmamız sigara kullanımının ağız sağlığını etkileyen güçlü bir yaşam tarzı faktörü olduğunu belirten diğer çalışmalarla paralellik sergilemektedir.’ Diyen çalışmanın yazarı Muneo Tanaka şunları eklemiştir: ‘Yine de uyku süresini periodontal sağlığı etkileyen bağımsız bir faktör olarak inceleyen çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmadan yola çıkarak uyku yetersizliğinin hastanın immün cevabını bozarak periodontal hastalıklar gibi sorunların ilerlemesine yol açabileceğini söyleyebiliriz.’

‘Bu çalışma hastalara diş fırçalama ve diş ipi kullanımından başka birtakım yaşam tarzı faktörlerinin de ağız sağlıklarını etkileyebileceğini göstermektedir. Yaşam tarzınızda daha fazla uyumak gibi basit değişiklikler ağız sağlığının korunmasına veya gelişimine katkıda bulunabilir.’ şeklinde bir açıklamada bulunan American Academy of Periodontology Başkanı Preston D. Miller, Jr. sözlerine şöyle devam etti: ‘ Oral hastalıkların sistemik hastalıklarla ilişkili olduğuna dair kanıtların arttığı akıldan çıkarılmamalıdır çünkü bu yaşam tarzı faktörleri hastanın genel sağlığı üzerine de etki edebilir.’

Periodontal hastalıklar açısından risk altında olduğunuzu düşünüyor iseniz Akademi’nin risk değerlendirme testini uygulayın.

American Academy of Periodontology dişetleri ve  diş destek dokularını etkileyen hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi ile dental implantların yerleşimi ve idamesi üzerine uzmanlaşmış dental prfesyonellerden oluşan 8000 üyeli bir organizasyondur. Periodontoloji ADA’nın onayladığı dokuz dişhekimliği uzmanlık alanından biridir.

Kaynak: American Academy of Periodontology


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.