İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesinin Başhemşiresi Seniha Mutlu 28 yıldır fakültede görev yapıyor. Altı yıldan beri başhemşirelik görevini yürüten Mutlu, anabilim ve bilim dallarında çalışan sorumlu hemşire ve hizmetlilerin kontrol amiri olarak hemşirelerin görev esaslarına uygun çalışmalarını sağlıyor ve kontrol ediyor. Mesleğini ve fakültesini çok sevdiğini dile getiren Seniha Mutlu ile ilgiyle okuyacağınızı düşündüğümüz bir röportaj gerçekleştirdik.
Seniha Hanım kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Bulgaristan doğumluyum. Hemşirelik yüksek okulu ön lisans mezunuyum. 12 yıl Bulgaristanda çalıştıktan sonra Türkiyeye yerleştim. 28 yıldır İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesinde görev yapıyorum. Görevimin son 6 yılını da başhemşire olarak sürdürüyorum.
Başhemşire olarak görev ve sorumluluklarınız hakkında bize bilgi verir misiniz?
Konumum itibariyle fakülte dekanına bağlı olarak görev yapmaktayım. Başhemşireler, hemşirelik yüksek okulu veya sağlık meslek lisesi mezunu olup mesleğinde en az 10 yıl çalışmış ve iyi sicil almış hemşireler arasından dekanın önerisiyle yönetim kurulu tarafından seçilirler. Fakültedeki anabilim ve bilim dallarında çalışan hemşirelerin ve hizmetlilerin kontrol amiriyim. Hemşirelerin görev esaslarına uygun çalışmalarını sağlamak ve kontrol etmekle yükümlüyüm. Klinik, poliklinik ve idari büroların genel temizliğinin yapılmasını sağlıyor ve kontrol ediyorum. Mevcut işleyişi devam ettirmek ve daha verimli hale getirmek için her eğitim/öğretim yarıyılı başında hemşire ve hizmetlilerin hizmet içi eğitimine yönelik takvim hazırlayarak seminerler düzenliyorum. Enfeksiyon Kontrol Komitesi üyesiyim. Hizmet bedeli dosyaları aylık olarak puantaj listeleri, maaş bordroları ve SSK aylık prim ve hizmet belgelerinin devam çizelgeleri ile paralelliğini kontrol ediyorum. Bunun yanı sıra her yıl fakülte tarafından yapılan Hepatit B aşısı kampanyasının düzenlenmesini ve uygulanmasını sağlıyorum. Çalışmalarımız sırasında kaliteli hizmet ve hasta memnuniyetini sağlamak en başta gelen prensiplerimiz arasında bulunmaktadır.
Fakültede size bağlı olarak görev yapan personelden bahseder misiniz?
Fakültemizde çalışan tüm hemşireler ve hizmetliler başhemşireye bağlıdır. Fakülte bünyesinde 42 hemşire, 18 hizmetli çalışmaktadır. İstanbul Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Ağız ve Diş Sağlığı Programında eğitim gören öğrenciler fakültemizin kliniklerinde staj yapmaktadırlar. Bu arkadaşlarımız mezun olduktan sonra isterlerse fakültemizde çalışmaya devam ediyorlar. 14 arkadaşımız bu şekilde hemşire olarak çalışıyor. Yeri gelmişken söylemekte yarar var. Ağız ve Diş Sağlığı Programını bitiren öğrencilerimiz maalesef Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) giremiyorlar. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Diğer hemşirelerimiz ise çeşitli hemşirelik okullarının lisans ve ön lisans programlarını bitirmiş kişilerdir. Bu arkadaşlarımız KPSSye girerek aldığı puanlara göre tercihini yapıyor. Gerekli puanı alan kişiler, İstanbul Üniversitesi bünyesindeki tüm fakültelerin ihtiyaçları doğrultusunda rektörlük tarafından dağıtılıyor. Tüm hemşireler sterilizasyon ve dezenfeksiyondan sorumludur. Sterilizasyon odalarında bulunan sterilizatörlerin, otoklavların ve diğer cihazların çalışmalarını sağlarlar. Bunun yanı sıra, gerekli olduğu zamanlarda öğretim üyelerimize ve hekimlerimize yardımcı olmaktadırlar. Böyle zorunluluk hallerinin olmadığı dönemlerde akademisyenler genellikle asistanlarıyla birlikte çalışıyorlar.
Fakülte bünyesinde çeşitli çalışma noktaları var. Bunlar öğretim üyesi kliniği, asistan kliniği ve öğrenci kliniği şeklindedir. Kliniklerde bulunan ünit sayısına paralel olarak ihtiyaç duyulan hemşire sayısını belirliyorum. Şu anda hemşire kapasitemiz yeterli seviyededir. Tabii ki bu sayının biraz daha yüksek olması daha iyi olurdu. Bunun gerçekleşeceğine inanıyorum.
Hizmetlilerimiz ise kliniklerin, öğretim üyelerinin odalarının temizliğinden sorumludurlar.
Ayrıca kurumlar arasında evrak getirip götürme işlerini de yapmaktadırlar. Hizmetlilerimiz, birinci derecede hemşirelerin yardımcılarıdırlar. Hemşirelere tıbbi malzemelerin, kirli-temiz çamaşırların, otoklavlar için distile suların taşınması görevleri arasındadır.
Biraz da hemşirelerin bir gün içinde neler yaptığını anlatır mısınız?
Hemşirelerimizin çalışma saatleri 08.00-16.30dur. Hemşireler saat 08.00 itibariyle kliniklere girerek öncelikle cihazları çalışır duruma getirmekle işe başlıyorlar. Sabah ilk iş olarak otoklavımızın çalışır durumda olup olmadığını ölçen Bowidik testini yapıyor. Test sonucu olumluysa hemen ardından ürünü yerleştirmek suretiyle kimyasal testi uyguluyor. Bu hemşire gün boyunca çalışan cihazdan sorumludur. Yapılan sterilizasyonun olumlu ya da olumsuz sonucunu, saatini, ürünün cinsini hazırladığımız otoklav izleme formlarını işaretliyor ve bunları takip ediyor, bunların ardından da bu işlemleri yaptığına dair imzasını atıyor. Her haftanın sonunda da başhemşire olarak ben bu formları tek tek kontrol ederek imzalıyorum. Şayet cihaz çalışmıyorsa bunun da ayrı bir formu var. Bunu dolduruyor ve cihaz bakım-onarım bölümüne gönderiliyor ve yeniden çalışması sağlanıyor.
Hemşirelerimiz görevli oldukları kliniklerin temizliğini ve düzenini kontrol ettikten sonra gün boyu kullanılacak olan tüm tıbbi malzemeleri kontrol ederek eksik olanları temin etmektedirler. Kısacası kliniklerde çalışmayı engelleyecek şartları ortadan kaldırırlar. Ayrıca haftanın bir günü bir sonraki haftanın ihtiyacı olan malzemenin tespiti ve listesini hazırlıyorlar. Bunların bilgisayara girişi yapılıyor. Her kliniğin depodan istenmiş olan malzemeleri temin ettiği belirli günü ve saati vardır. Hemşireler levazım depodan belirlemiş oldukları malzemeyi hizmetli personel yardımıyla alıp kliniklere götürüyorlar. Gün sonunda kliniklerde bulunan cihazların kapatılması, personelin kapıları kilitlediğini kontrol etmesiyle mesai saatini bitirirler.
Hemşirelerinizin eğitimi konusunda ne tür faaliyetler yapıyorsunuz?
Ağız içinde çalışıldığından dişhekimliğinde çapraz enfeksiyona yol açabilecek çalışmalar yapılmaktadır. Çapraz enfeksiyona yol açmamak için sterilizasyona, dezenfeksiyona ve antisepsiye büyük önem veriyoruz. Hemşirelerimiz bu konularda çok iyi eğitim almışlardır. Ayrıca seminerler düzenleyerek bu konunun önemine dair kendilerini sürekli olarak bilgilendiriyoruz. Örneğin değerli hocamız Prof. Dr. Güven Külekçi ile birlikte 2007de ve bu yıl içinde Antalyada gerçekleştirilen Ulusal Sterilizasyon Dezenfeksiyon Kongresine katıldık. İki yıl önceki kongrede iki, bu yılki kongrede ise altı hemşiremiz yer aldı. Bizler için çok faydalı bir organizasyon oldu. Kongrede sunulan yenilikleri bizler seminerlerimiz vasıtasıyla hemşirelerimizle paylaştık.
Dile kolay 28 yıldır dişhekimliği fakültesinde görev yapıyorsunuz. Çok sayıda insanla çalışıp onları tanıma fırsatı yakaladınız. Şu anda neler hissediyorsunuz?
Evet gerçekten uzun bir süredir fakültedeyim. Burayı çok seviyorum. Sahip olduğum bilgi ve tecrübelerimi genç arkadaşlarımızla paylaşmak beni çok mutlu ediyor. Öğrendiğimiz yeni şeyleri yaptığımız seminerler aracılığıyla hemşirelerimize anlatıyoruz. Çeşitli sosyal aktivitelerde bulunuyoruz. Bunlara örnek olarak Çanakkale Şehitliği ziyareti, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Darüllacize yaşlıları ve 1-6 yaş arası çocukları ziyaret programları düzenledik. Ayrıca emekli olan hemşire arkadaşlarımız için veda partileri düzenliyoruz. Bu etkinliklerde çekilen fotoğrafları saklıyoruz. Fotoğraflara her baktığımda yaşadığımız hoş anılar aklıma geliyor.
Son olarak başarılı bir kariyer hedefleyen genç meslektaşlarınıza hangi tavsiyelerde bulunmak istiyorsunuz?