Protez Akademisi ve Gnatoloji Derneği, yaptığı bilimsel faaliyetlerle serbest dişhekimlerine, özellikle de genç araştırmacılara her yönden katkı sağlamayı amaçlıyor. Tam ya da yarı dişsiz, alt çene eklemi ( T.M.E. ) sorunlu hastaların tanı ve tedavisinde, rehabilitasyonunun sağlanmasında ve onlara daha çağdaş hizmetler sunabilme yollarını açmak isteyen dernek, gerçekleştirdiği çeşitli bilimsel kongre ve toplantılarla bu hedefe ulaşmaya çalışıyor. 8-11 Mayıs 2008 tarihlerinde Mardin’de 9. Bilimsel Sempozyumu’nu yapacak olan derneğin başkanlığını, aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Total Parsiyel Protezi Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Necat Tuncer yapıyor. Tuncer ile derneğin yapısını, çalışmalarını, Mardin’de gerçekleştirilecek sempozyumu ve projelerini konuştuk.
İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Total Parsiyel Protezi Bilim Dalı Başkanı ve Protez Akademisi ve Gnatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Necat Tuncer, 1973 yılında İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. Bir yıl sonra fakültenin Total Parsiyel Protez Kürsüsü’ne asistan olarak giren Tuncer, 1977 yılında Almanya’ya gitti. Bonn Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde alanlarında uzmanlaşmış isimlerle çalışma fırsatı buldu. Almanya’dan döndükten sonra yeniden İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’ne dönen Necat Tuncer, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda Diş Protez Program Başkanlığı ile Türk-Alman Tıbbi İlişkiler Komisyonu Yönetim Kurulu Üyeliği’ni üstlendi. 2004 yılından itibaren de Total Parsiyel Protezler Bilim Dalı ile Protez Akademisi ve Gnatoloji Derneği Başkanlığı, İ.Ü. Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Diş Protez Program Başkanlığı görevlerini sürdürüyor.
Kuruluşundan itibaren Protez Akademisi ve Gnatoloji Derneği hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Protez Akademisi ve Gnatoloji Derneği, 1994 yılında rahmetli Prof. Dr. Mehmet Beyli tarafından kuruldu. Derneğin kurucu üyeleri arasında benimle beraber Prof. Dr. Senih Çalıkkocaoğlu, rahmetli Prof. Dr. Metin Tufaner, o zamanlar yardımcı doçent olan Gülbahar Mutlu, yine o tarihlerde doktor olan Fatma Önalan, Kazım Serhat Akşit, Tayfun Bilgin, Muzaffer Ateş, Tonguç Sülün bulunuyordu. Saydığım bu isimlerin dışında üyemiz olan halen serbest dişhekimliği yapan çok sayıda meslektaşımız var.
Protez Akademisi ve Gnatoloji Derneği’nin ana amacı, bilimsel çalışmalar yapmak ve bu türden çalışmalara maddi ve manevi yönden katkıda bulunmaktır. Derneğimizle ilişkisi olan ya da aynı alanı paylaşan diğer derneklerle işbirliğini geliştirmek, tüm-yarı dişsiz, alt çene eklemi ( T.M.E. ) sorunlu hastaların tanı, tedavi ve rehabilitasyonunun sağlanmasında onlara daha çağdaş hizmetler sunabilmenin yollarını açmak istiyoruz. Almanya’dan döndükten sonra alt çene eklemi sorunlarının tanı ve tedavisiyle ilgili çalışmalar yapmıştık. Bu konuda İ.Ü. Tıp Fakültesi’nin ilgili bölümleriyle multidisipliner bir çalışmayı başlattık. Nihayetinde de çene eklemi hastalıkları, tanı ve tedavisi adında bir ünite kurduk. Halen bu ünite çalışmaktadır. Derneğimiz bu birime önemli katkılarda bulunmaktadır.
Dernek olarak yayınlarımız da oldu. Bu çerçevede hocamız olan Prof. Dr. Senih Çalıkkocaoğlu’nun Tam Protezler isimli kitabını çıkardık. Konferanslar ve bilimsel toplantılar düzenledik. Hem Almanya hem de ABD’den akademisyenleri Türkiye’ye davet ederek seminerler organize ettik. 3 –15 Eylül 2002 tarihinde İstanbul’da ICP (International College of Prosthodontics) ile ortak olarak Uluslararası Prostodonti Kongresi’ni gerçekleştirdik. Ayrıca Oral Cerrahi Derneği ile ortak kongrelerimiz oldu.
Derneğin kaç üyesi var?
Derneğimize kayıtlı 66 üyemiz var. Bunların büyük bir çoğunluğu akademisyenlerdir. Geriye kalanlar ise bir zamanlar üniversitede çalışırken ayrılarak muayenehanelerini kuran arkadaşlarımızdır. Üyelerimiz genellikle İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Total Parsiyel Protezi Bilim Dalı’nda akademisyen olarak bulunmuşlardır. Ancak başkan olarak amacım, derneği diğer dişhekimliği fakültelerine tanıtarak üye sayımızı artırmak ve etkinliklerimizi onlarla da paylaşabilmek ve katkılarından yararlanabilmektir.
Protez Akademisi ve Gnatoloji Derneği 9. Bilimsel Sempozyumu, 8-11 Mayıs 2008 tarihlerinde Mardin’de yapılacak. Organizasyon hakkında bilgi verir misiniz?
8-11 Mayıs tarihlerinde yapacağımız 9. Bilimsel Sempozyumumuz’da meslektaşlarımızla Mardin’de buluşacağız. Bu şehri seçmemizin başlıca nedeni, Mardin’in binlerce yıllık tarihi bir geçmişe sahip olması. SİT alanı olarak kabul edilen ilginç bir ilimiz. Çok zengin bir kültür mozaiği var. Biliyorsunuz Mardin’in yer aldığı bölge Mezopotmya’nın üst kısmını oluşturuyor. Burası da uygarlık tarihinin merkezi olmuş. Ayrıca çeşitli inançlara ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla hem burayı tanımak hem de Güneydoğu Bölgesi’nde yaşayan meslektaşlarımıza bilgilerimizi aktarıp görüşlerimizi paylaşabilmeyi amaçlıyoruz. İlk defa Mardin’de bir sempozyum düzenliyoruz. Ancak 5. sempozyumumuzu da Gaziantep’te gerçekleştirmiştik. Çok da büyük ilgi görmüştü. Bu toplantıda da aynı tabloyla karşılaşmayı umut ediyoruz. 200 kişilik bir katılım bekliyoruz. Bu tarz etkinliklerin sadece belirli şehirlerle sınırlı kaymayıp yurt geneline yayılması gerekiyor.
Sempozyumun bilimsel bölümünde önemli konu başlıkları bulunuyor. Bunları sayarsak; “implant destekli protezler”, “protetik tedavide başarısızlık nedenleri”, “iskelet protezlerde planlama ve başarıdaki önemi”. Bu konu önemli çünkü iskelet protezler Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hala geçerliliğini korumaktadır. Dolayısıyla bunların planlanması, yapılan yanlışlar üzerinde durulacak. “Tam protezlerde hasta memnuniyeti nasıl sağlanır?”, “dişhekimliğinde hipnoz” ve “dikey boyutu yükseltme: niçin, ne zaman ve nasıl?” diğer konu başlıklarımız. Belki son yıllarda implant yaygınlaşmaya başladı ama ülkemizin ekonomik koşulları da ortada. Herkesin implant yaptırması mümkün değil. Ayrıca her vakada implant yapılmıyor. Bu sebeple tam protezler eskiden olduğu gibi bugün de güncelliğini koruyor.
Organizasyonumuzun başkanlığını sevgili arkadaşım Prof. Dr. Muzaffer Ateş üstlendi. Kendisi aslen Mardinli olup uzun süredir hipnoz konusunda çalışmalar yapıyor. Sempozyumda bu konudaki bilgilerini meslektaşlarımızla paylaşacak ve ayrıca bir kurs düzenleyecek.
Bilimsel programda konuşmacı olarak kimler olacak?
Sempozyumda sunum yapacak isimler hep derneğimizin üyeleri. Esasında geniş bir coğrafyadan ziyade belirli bir bölgeye odaklandık. Burayı çok iyi tanımıyoruz. Bu sebeple yurtdışından herhangi bir konuşmacımız yok. Ancak yoğun bir talep gelmesi durumunda yabancı konuşmacılarla da Mardin’e gidebiliriz. Sempozyumda ben, Prof. Dr. Gülbahar Işık Özkol, Prof. Dr. Kahraman Gündüz Güzel, Prof. Dr. Ömer Kutay, Prof. Dr. Olcay Şakar, Prof. Dr. Muzaffer Ateş sunum yapacaklar.
Tabii ki kongre ve sempozyum gibi organizasyonlarda sponsor desteği büyük önem teşkil ediyor. Bununla ilgili çalışmaları Prof. Dr. Olcay Şakar ve Doç. Dr. Tonguç Sülün yürütüyor. Organizatör firmayla birlikte görüşmelere katılıyorlar. Çeşitli firmalarla temasa geçtiler. Ne kadar fazla firma destek verirse sempozyumun başarı oranı o kadar yükselecektir. Bu nedenle işbirliği yaptığımız firmaların destekleri bizleri fazlasıyla onurlandıracaktır.
Sempozyumun organizasyon çalışmaları ve duyuruları nasıl gerçekleştiriliyor?
Protez Akademisi ve Gnatoloji Derneği 9.Bilimsel Sempozyumu’nun organizasyonunu Topkon Kongre Hizmetleri yürütüyor. (e-postamız: [email protected]) Çünkü artık kongrelerin profesyonel bir mantıkla yapılması gerekiyor.
Nasıl bir sempozyum bekliyorsunuz?
Aldığımız bilgilere ve bazı arkadaşlarımızla yaptığımız konuşmalardan edindiğimiz izlenimlere göre Mardin’de başarılı bir sempozyum gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. Bölgeyi tanımak isteyen birçok kişi var. Çünkü sosyal programda Mardin gezimiz olacak. Gezilecek yer arasında Hasankeyf, Midyat (Midyat Konukevi- Telkari Çarşısı) Silopi yolu üzerinde Morgabriel Kilisesi, Beyaz Su ve Dara Harabeleri, Deyrulzafaran Kilisesi, Kasımiye Medresesi, Şehidiye Medresesi, Zinciriye Medresesi bulunuyor.
Protez Akademisi ve Gnatoloji Derneği olarak önümüzdeki süreçte neler yapmayı planlıyorsunuz?
Dernek olarak sınırlı bir gelire sahibiz. Oysa daha geniş bir kaynakla, başarılı fakat maddi durumu yeterli olmayan lisans ve doktora öğrencilerine katkıda bulunmak istiyoruz. Ayrıca çok başarılı bilimsel bir çalışmanın sunumu söz konusu ise yine destek olabilmek adına elimizden geleni yapıyoruz. Zaman zaman da bunları gerçekleştiriyoruz. Röportajımızın başında da söylediğim gibi derneğin üye sayısını genişletmek istiyoruz. Bunun yanında Münih Üniversitesi ile ilişkilerimizi daha da geliştirerek bir yıl Türkiye’de, bir yıl Almanya’da bilimsel toplantılar yapmayı planlıyoruz. Tabii ki bunun olabilmesi için de sponsor desteği gerekecek.