Dentiss Logo

Prof. Dr. Ateş Parlar: İmplantoloji diş hekimlerinin güncel ilgi odağı haline geldi

22-23 Ekim 2011 tarihlerinde gerçekleştirilecek Dental İstanbul Kongresi’nde bir konuşma yapacak olan Prof. Dr. Ateş Parlar ile kongreyi ve implantolojinin bugünkü durumunu konuştuk. İmplantolojinin diş hekimleri, hastalar, implant üretimi ve satışı yapan firmalar açısından çok ilgi çekici konuma ulaştığını belirten Parlar, Dental İstanbul’da implantoloji ile ilgili çok sayıda sunumun yer aldığını söylüyor.
23.06.2011       14.58.53

22-23 Ekim 2011 tarihlerinde gerçekleştirilecek Dental İstanbul Kongresi’nde bir konuşma yapacak olan Prof. Dr. Ateş Parlar ile kongreyi ve implantolojinin bugünkü durumunu konuştuk. İmplantolojinin diş hekimleri, hastalar, implant üretimi ve satışı yapan firmalar açısından çok ilgi çekici konuma ulaştığını belirten Parlar, Dental İstanbul’da implantoloji ile ilgili çok sayıda sunumun yer aldığını söylüyor.

 

Sayın Parlar, Dental İstanbul Kongresi'nde 22 Ekim 2011 Cumartesi günü "Dişsiz çenelerin implant destekli rehabilitasyonunda cerrahi ve protetik çözümler" konulu bir konuşma yapacaksınız. Konuşmanızın içeriği hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Diş eksikliklerinin sonucu olarak çiğneme, estetik ve konuşma gibi fonksiyonlarda kayıplar ortaya çıkar, ayrıca bireylerin sosyal yönden de etkilendikleri ve özgüven eksikliği, gülme ve  konuşma  kısıtlaması gibi handikaplara maruz kaldıkları bilinmektedir. Günümüzde kısmi ve tam diş eksikliklerinin rehabilitasyonunda dental implant uygulamaları oldukça yaygın kullanılan bir yaklaşım haline gelmiştir.

 

Dental implant uygulamaları için önde gelen engellerden bir tanesi de anatomik yetersizlikler yani implant yerleştirilecek bölgelerde yeterli kemik hacminin bulunmamasıdır. Özellikle tam dişsiz çenelerde kemik hacminin yetersizliğine daha sık rastlanmaktadır. Diş çekimlerinin üzerinden fazlaca zaman geçmiş olması ve geçen süreçte kullanılmış olan hareketli protezler, kemik hacmindeki ileri kayıpların başlıca sebeplerindendir. Tam dişsiz çenelerin implant destekli rehabilitasyonu için mevcut kemik yetersizliklerinin ortaya koyduğu zorluklar çeşitli cerrahi veya protetik çözümlerle aşılabilir. Konuşmamda bu çözümleri ayrıntılı olarak sunmaya çalışacağım.

 

Yapacağınız sunum diş hekimlerine özellikle hangi noktalarda katkı sağlayacak?

 

Öncelikle sorunların iyi tanınması ve anlaşılabilmesi için sunumum örneklerle açıklanmış bir giriş bölümü ile başlayacak. Daha sonra tedavi planlaması üzerinde durarak, analitik bir bakış perspektifinin geliştirilmesi ve sistematik tedavi planının oluşturulmasını açıklamaya çalışacağım. Sunumun önemli bölümünü ise olgular üzerinde; her olgu için özelliklerin ve çözümlerin açıklandığı  ayrıntılar oluşturacak. Böylelikle sunumumda meslektaşlarıma tam dişsiz çenelerin implant destekli protezlerle (özellikle sabit protezlerle) tedavisi için yapılacak uygulamalarda neden,  ne zaman, nasıl ve neyle sorularının cevaplarına yönelik katkı sağlayacağını umuyorum.

 

Kongrenin bilimsel programında da implant uygulamalarına yönelik olarak çok sayıda sunum yer alıyor. Genel olarak sunumlar ve implantolojinin bugün itibariyle geldiği aşama hakkında neler söylemek istersiniz?

 

Dental implantoloji güncel diş hekimliğinin çok ilgi çeken bir alanı haline gelmiş durumdadır. Bu yoğun ilgi hem diş hekimleri hem hastalar hem de implant üretimi ve satışı yapan firmalar açısından kaydedilmektedir. Böylesine yoğunlaşmış ilgi ve talebin en ortasında duran diş hekimleri oldukça ağır bir görev ve sorumluluğu yüklenmek durumundadırlar.

 

Diş hekimleri tüm diğer tedavilerde olduğu gibi implant uygulamalarında da hem kendilerinin hem de hastalarının güvenliğini sağlamakla yükümlüdürler. Bilindiği gibi implant tedavisi gerekli koşullar yerine getirildiğinde yüksek oranlı başarı sonuçları sağlayabilmektedir.  Ancak her girişimde olduğu gibi risk ve komplikasyonların olabileceği ve sonucunda başarısızlık ve implant kayıplarının ortaya çıkabileceği gerçeği de göz ardı edilmemelidir.

 

Her geçen gün dünya ve ülke çapında üretilen ve kullanılan implant sayılarının katlanarak artıyor olması nedeniyle implant sorunları ve implant kayıplarının da aynı şekilde artması beklenebilir. Böylesi olumsuzlukların önüne geçilebilmesinde, meslektaşlarımızın gösterecekleri dikkatli ve özenli yaklaşım en büyük yardım olacaktır.

 

Genel olarak Dental İstanbul 2011 hakkında bir ön değerlendirme yapar mısınız?

   

Özenle hazırlanmış bir program olduğunu görüyorum. Konuların dağılımına bakacak olursak, diş hekimlerinin güncel ilgi odağı olan dental implantoloji ile ilgili konuşmaların programda ağırlıklı olarak yer bulduğunu söyleyebilirim. Diş hekimliğinin diğer önemli konuları da programda yer almakla beraber koruyucu diş hekimliğine yönelik konuşmaların yer bulamadığı dikkati çekiyor.

 

Son olarak meslektaşlarınıza neler söylemek istersiniz?

 

Başarılı ve yararlı bir kongre yaşamalarını dilerim.
 
Röportaj: Özgür Çilek - VYG Haber Merkezi     

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.