Dentiss Logo

Panur Yaramanoğlu: Türkiye olarak implantolojinin henüz başındayız

Sektördeki faaliyetlerini 10 yıldır sürdüren Bepa Dental, 2,5 yıldır 3M Imtec’in Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Faaliyetlerini Türkiye çapında sürdüren firma, düzenlediği toplantılarla da implantolojinin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bepa Dental’e implantoloji alanında danışmanlık hizmeti veren Dişhekimi Panır Yaramanoğlu ile firmanın çalışmaları ve Türkiye’de implantolojinin durumunu konuştuk
29.01.2010       18.11.13

Sektördeki faaliyetlerini 10 yıldır sürdüren Bepa Dental, 2,5 yıldır 3M Imtec’in Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Faaliyetlerini Türkiye çapında sürdüren firma, düzenlediği toplantılarla da implantolojinin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bepa Dental’e implantoloji alanında danışmanlık hizmeti veren Dişhekimi Panır Yaramanoğlu ile firmanın çalışmaları ve Türkiye’de implantolojinin durumunu konuştuk. 

  Kuruluşundan itibaren Bepa Dental’in çalışmalarından bahseder misiniz?

Bepa Dental 2000 yılında kuruldu ve dental sektöre yönelik olarak hizmet vermeye başladı. Başlangıçta sarf malzemeleri ve çeşitli cihazları ithal ederek Türk dişhekimlerinin kullanımına sundu. Daha sonra dişhekimliğinde teknoloji konseptine yönelerek şu anda en ileri teknoloji olarak kabul ettiğimiz implantolojiyle ilgilenmeye başladı. Üç yıl önce bu alanda somut adım atarak Imtec Cooperation firmasının Türkiye Mümessilliğini aldı. Birkaç ay sonra ise İmtec, 3M ile birleşti. Dolayısıyla Bepa Dental yaklaşık 2,5 yıldan bu yana 3M Imtec’in Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Bunun yanı sıra Diadent firmasının da Türkiye distribütörlüğünü yürütüyor. Bepa son olarak yeni bir atılımla Aseptico firmasını Türkiyede temsil etmeye başladı. Aseptico cerrahi alanda fizyodispencerler üreten kendisini kanıtlamış ABD merkezli bir firma.

  Bepa Dental satış ve pazarlama çalışmalarında nasıl bir strateji izliyor?

Satış ve pazarlama çalışmaları iki şekilde yürütülmektedir. Bunlardan biri olan İstanbul içi çalışmalar firmanın merkez ofisi tarafından koordine edilmektedir. Ancak Bepa Dental faaliyetlerini sadece İstanbul ya da birkaç büyük şehirle sınırlandırmak istemiyor. Ülke genelindeki dişhekimlerine ulaşabilmeyi kendine ilke edinmiştir. Bunu gerçekleştirebilmek amacıyla çeşitli bölgelerde 10 ana bayisi bulunuyor. Söz konusu bu bayiler aynı zamanda bulundukları bölgelerin en büyük diş depoları oldukları için geniş dişhekimi portföyüne sahiptirler. Dolayısıyla bayiler aracılığıyla hekimlere rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Tanıtım ve uygulamalı seminerler ve toplantılarla hem ürünler hem de implantoloji alanındaki gelişmeler dişhekimlerine anlatılıyor. Bu bağlamda geçen yıl büyük ilerlemeler kaydederek çok sayıda dişhekimine ulaştık.

 

Dişhekimlerine yönelik eğitim çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Öncelikle implantoloji tek bir seansa sığdırılamayacak kadar geniş ve önemli bir konudur. Düzenlediğimiz toplantılarımızda hekimlerimizle sohbet ediyoruz. Onları implant cerrahisi açısından cesaretlendirmeye çalışıyoruz. Bunun için de gerekli olan minimal şartları anlatıyoruz. Hekimlere, implant yaparken gerçekleştirdikleri operasyonun bir komplikasyonu meydana geldiğinde eğer bunun altından kalkabilecek seviyeye ulaştıklarında implant yapabilecekleri mesajını iletiyoruz. Bizim için “hastaya zarar vermeme” ilkesi çok önemlidir. Toplantılarımızda implantolojiyle ilgili giriş yapmak istediğimizi vurguluyoruz. İmplanta başlayacak hekimlere hangi kurslara katılmaları gerektiğini, ihtiyaç duyabilecekleri alet ve ekipmanın nelerden oluştuğunu, implant tedavisinin artı ve eksi taraflarını, hukuki boyutlarını ve hastalarına karşı sorumluluklarını aktarıyoruz. Bundan dolayı toplantılarımız asla bir kurs değildir. Daha da ötesi hekimlerimizi dişhekimleri odalarının verdiği değerli kurslara, hatta üniversitelerimizin bu konudaki sunum ve çalışmalarına yönlendiriyoruz. Bu yolla en iyi bilgi kaynağına sahip olabileceklerini anlatıyoruz.

 

Türkiye’de implantolojinin konumu hakkında neler düşünüyorsunuz?

İmplantoloji dünyada ve Türkiye’de hızlı biçimde ilerliyor. Ancak ülkemizdeki gelişimin kontrollü olması gerektiğine inanıyorum. Zaten az önce bahsettiğim toplantılarımız aracılığıyla hekimlerimize yol göstermeyi amaçlıyoruz. Mesela toplantılarımız esnasında hiç panoramik radyografi görmeyen dişhekimleriyle karşılaşıyoruz. Bu örneği vermemdeki amaç kesinlikle hekimleri eleştirmek değil. Sadece implantolojinin neresinde olduğumuzu anlatmak için bu örneği veriyorum. Bazı şehirlerimizde panoramik radyografi cihazı bile bulunmuyor. Buralarda ileri cerrahi konularını anlatmanın çok fazla pratik anlamı yoktur. Oysa panoramik radyografi bilmeyen bir dişhekimi eğer bu konuda çok bilgili değilse implant yapmamalıdır. İmplanta yeni başlayacak bir hekimin bunu mutlaka öğrenmesi gerekiyor. Dolayısıyla ülke olarak implantolojinin henüz başındayız. Organize ettiğimiz toplantıların bu bakımdan çok değerli olduğuna inanmaktayız.

  Toplantılarda dişhekimlerinin, dişhekimleri odalarına ilgisinin ve katılımının azlığını ve bizlerin buralarda daha aktif olmamız gerektiğini vurgulamaya çalışıyoruz. Çünkü hekimler arasında odalara karşı birtakım olumsuz ön yargılar bulunuyor. Oysa odalar son zamanlarda çok önemli konularda bilimsel toplantılar düzenliyorlar ve önemli konuşmacıları davet ediyorlar. Ayrıca hekimlerin haklarını korumaya çalışıyorlar. Bizler de toplantılarımızda görevimiz olmamasına rağmen sorumluluk gereği bunun altını çizmeye gayret ediyoruz. Türkiye’de teknoloji hızla ilerliyor. Önemli olan bunu kontrol altında tutabilmektir. Firmaların çalışmaları sırasında etik olarak hareket etmeleri gerekiyor. Fakülteler olsun odalar olsun bu konuda çok titiz çalışıyorlar. Dolayısıyla bu toplantılara gereken önem gösterilirse dişhekimliğinin ve de özellikle de implantolojinin olumlu noktalara geleceğine inanıyorum.

 

Bepa Dental’in kısa ve uzun vadeli hedeflerinden söz eder misiniz?

3M’in hedefleriyle Bepa’nın hedeflerinin aynı paralellikte seyrettiğini düşünüyorum. Yurtdışındaki bir toplantıda yaptıkları bir sunumda, dişhekimliği dışındaki tüm meslek dallarının dijitalleştiğini ve belirli bir standart geliştirdiğini, ancak dişhekimliğinin de hızlı bir biçimde geliştiğini açıklamışlardı. Sunumda kendilerini dental alanda bu teknolojiyi üreten ve yönlendiren firma olarak lanse ettiler ve onlarla birlikte bizlerin de yönleneceğimizin altını çizdiler. Gerçekten 3M‘de atılımlar kesintisiz devam ediyor. Özellikle de Imtec firmasıyla gerçekleştirdikleri işbirliğinden sonra dev adımlar attılar. Şu anda yeni bir implant üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar.

 

3M’in üç boy implant modeli bulunuyor (3.5, 4.3 ve 5.1). Ancak bunların hiçbirinin dizaynı birbirine benzemiyor. Bu bakımdan diğer implant firmalarından farklıdırlar. Örneğin firma ince implantları sadece kalın olanının incesi olarak tasarlamamıştır. Çünkü felsefelerine göre ince implantlar ağız içinde ince kemiklerde kullanılmalıdır. Dolayısıyla orta kalınlıktaki implantların dizaynları da farklı olmalıdır. Her kalınlığın değişik dizaynları var. Bu ve buna benzer uygulamaların çok değerli olduğunu düşünüyorum. Çünkü sistemi geliştirmeye yöneliyorlar. Ayrıca firmanın Lava ve Illuma gibi önemli cihazları mevcuttur. Bunlar da çalışmalara olumlu katkı sunuyor. Dişhekimliğini birkaç adım daha öteye götürmek istediklerini düşünüyorum. Bunu tamamiyle kendi yorumum olarak söylüyorum. Sadece implantolojide değil, diğer branşlarda da dişhekimliğini bir konsept haline getirerek 3M’in ürünleriyle hastalar için teknolojik olarak en iyi imkanı sağlamayı amaçlıyorlar. Panur Yaramanoğlu olarak hedefim, sözkonusu bu ürünleri kullanımını meslektaşlarıma doğru şekilde öğretmektir. Bunun için toplantılar gerçekleştiriliyor. Bepa Dental’in öncelikleri ise, ürünleri en sağlıklı kanallardan dişhekimlere ulaştırarak halkımızın ağız ve diş sağlığına katkıda bulunmak olacaktır.         

 

Röportaj/Fotoğraf: Özgür Çilek - VYG Haber Merkezi     


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.