Dentiss Logo

Öncelikli hedefimiz oluşturulacak diş teknisyenleri federasyonunda yer almak

1989 yılında kurulan ancak genel kurul toplantısını yapamadığı gerekçesiyle 1990’lı yılların başında mahkeme kararıyla kapatılan Kayseri Diş Teknisyenleri Derneği, 2005 yılında ikinci defa kuruldu. Hem Türkiye genelindeki hem de ildeki yerel sorunlarla uğraştıklarını söyleyen dernek başkanı Zekayi Ergan, diş teknisyenlerinin eğitim sorunlarının kısa vadede çözülmeyeceğini düşünüyor.
24.03.2008       10.53.57

1989 yılında kurulan ancak genel kurul toplantısını yapamadığı gerekçesiyle 1990’lı yılların başında mahkeme kararıyla kapatılan Kayseri Diş Teknisyenleri Derneği, 2005 yılında ikinci defa kuruldu. Hem Türkiye genelindeki hem de ildeki yerel sorunlarla uğraştıklarını söyleyen dernek başkanı Zekayi Ergan, diş teknisyenlerinin eğitim sorunlarının kısa vadede çözülmeyeceğini düşünüyor. Teknisyenliğin en önemli sorunları arasında gösterilen örgütlenememe konusuna da değinen Ergan, Almanya örneğini göstererek bunun gerçekleştirilebilmesi için zaman gerektiğinin altını çiziyor. Dernek olarak ilk etapta oluşturulacak diş teknisyenleri federasyonunda yer almayı hedeflediklerini belirten Ergan, Türkiye’de son zamanlarda yapılan diş teknisyenliği kongrelerinin genel olarak başarısız olduğunu sözlerine ekledi.    

 

 

Zekayi Bey kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

 

1965 yılında Kayseri’nin Amarat köyünde doğdum. İlköğretimimin yarısını köy ilköğretim okulunda, diğer yarısını da Kayseri’de tamamladım. İlkokuldan hemen sonra büyüklerim beni rahmetlik ustam diş teknisyeni Ömer Özkantar’ın yanına getirerek eti senin kemiği bizim diyerek işe başlattı. Askerlikten sonra 1987 yılında Sivas’ta kendi laboratuarımı kurdum. Bir yıl sonra da Kayseri’ye dönerek Setdent Diş Laboratuvarını faaliyete geçirdim. Bu arada Kayseri Rotary Kulübü Başkanlığı, Kayseri Yelken ve Su Sporları Kulübü’nün kuruculuğu ve başkanlığı görevlerini de sürdürüyorum. Yaşadığım ilde sosyal bir yaşam izlemeye çalışıyorum. Evli ve üç çocuk babasıyım. Hala ömrüm yaptığım mesleği öğrenmekle geçiyor.

 

Kuruluşundan itibaren Kayseri Diş Teknisyenleri Derneği'nin faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Kayseri Diş Teknisyenleri Derneği’ni, Ankara Diş Teknisyenleri Odası Başkanı İhsan Tomruk sayesinde 1989 yılında kurduk. Sanırım üç ya da dört yıl faaliyetlerimizi sürdürdük Bu dönemde yaşımız gençti ama hırslı ve azimliydik. Mesleğimiz için çaba sarf ediyorduk, fakat gençliğin verdiği enerjiyle eleştirilere hemen kızıyorduk. Derneğin yönetimiyle ilgilenme konusunda ihmaller başladı. Genel kurul yapmamız gerektiği halde bunu bir türlü gerçekleştirmedik. Sonrasında da Dernekler Masası derneğin kapatılmasına karar verdi. Yönetim kurulu olarak mahkemeye çıktık. Hakim genel kurulu neden gerçekleştirmediğimizi sordu. Ben de iş yerimde meydana gelen kaza sonucu bir arkadaşımızın yandığını, bundan dolayı genel kurul toplantısının ihmal edildiğini açıkladım. Mahkeme kararı genel kurul yapılamadığından derneğin feshi şeklinde gerçekleşti. Kayseri Diş Teknisyenleri Derneği’ni 2005 yılında tekrar kurduk. Biliyorsunuz bu aslında bir gereksinim. Ben örgütlü meslek gruplarının hep daha ileriye gittiklerini gözlemişimdir. Bizim ve tüm Türkiye’nin ileriye gitmesi gerekiyor. Ama bu yolculuk yorucu olacak, bazı engeller çıkacaktır. Ancak kimse sizin karşılaştığınız fırtınalarla ilgilenmeyip sadece gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınızla ilgilenecektir. Şu anda derneğimizin çalışmaları hem Türkiye genelindeki sorunlarla hem de ilimizdeki yerel sorunlarla uğraşmakla geçiyor ve bu konuda da ülke ortalamasının üstünde olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü iyi niyetli şekilde, tarafsız ve haddimizi bilerek çalışıyoruz.

 

Türkiye'de diş teknisyenliği eğitimi hakkında neler düşünüyorsunuz?

 

Eğitim konusunun kısa vadede çözümleneceğini düşünmüyorum. Bugüne kadar deneme- yanılma yöntemiyle çözüm aradık. Kendi milli eğitim politikamız oluşmadan, Avrupa Birliği uyum sürecinde bu konuda da bazı dayatmaların olacağını düşünüyorum. Yalnız bundan sonra çıraklık sistemi olmaz.

 

Diş teknisyenlerinin en önemli sorunlarının başında bir türlü örgütlenememesi gösteriliyor. Bu konudaki değerlendirmelerinizi ve yapılması gerekenleri öğrenebilir miyiz?

 

Örgütlenme işine yeni başladık, hemen bir şeylerin olmayacağının farkındayız. Mesela Almanya örgütlenme işine 1800’lü yılların sonuna doğru başlamış ve bugün itibariyle aramızda yüz yıldan daha az olmayan fark var. Elbette adım adım ilerlemek gerekiyor. Tabanımızda  bilinç oluşması ve bizleri yani yönetici konumundaki arkadaşlara destek olarak sürüklemeleri gerekiyor. Ancak benim inancım şudur ki “zoru hemen yaparız, imkânsız zaman alır”.

 

26-27 Ekim 2007 tarihlerinde gerçekleştirilen Dental Labor Günleri Diş Teknisyenliği Kongresi'nde siz de bulunmuştunuz. Organizasyon hakkındaki fikirleriniz nelerdir?

 

Geçtiğimiz aylarda diş teknisyenliğiyle ilgili İzmir ve İstanbul’da üç kongre yapıldı. Maalesef her üç organizasyondan da istenilen sonucun alındığını düşünmüyorum. Bana göre başarısız oldu. Kendi içimizde bir kavram kargaşası yarattık ve üç fuarımız da ilgiden uzaktı. Sanki meslektaşlarımızda bir bıkkınlık oluşmuş gibiydi. Sanırım önümüzdeki yıllarda ilgili kişilerle oturup ciddi kararlar vermemiz gerekiyor. Sizler de bu iyi niyetlerinizin karşılığını almalısınız.

 

Dernek olarak orta ve uzun vadeli hedef ve projelerinizden söz eder misiniz?

 

Kayseri Diş Teknisyenleri Derneği olarak yapmaya çalıştığımız kısa vadeli projemiz, oluşturulacak diş teknisyenleri federasyonunda yer alabilmek. Uzun vadede ise Kayseri Rotary Kulübü ile birlikte, Erciyes Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi öğrencileri ve diş teknisyenlerinin çeşitli alanlarda uygulamalarını yapılabilecekleri bir kurs laboratuvarı oluşturmak

 


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.