Novartis tarafından her yıl biyoteknoloji alanında başarılı yüksek lisans ve doktora öğrencileri için düzenlenen BioCamp Uluslararası Biyoteknoloji Liderlik Kampı Türkiye’nin de içinde bulunduğu 24 ülkeden 70 öğrencinin katılımıyla İsviçre’nin Basel kentinde gerçekleşti. BioCamp’e katılan öğrenciler Novartis yetkilileri ile fikir alışverişi yapma fırsatı bulurken, biyoteknoloji ve yaşam bilimleri alanlarındaki yenilikler ve zorluklar konusunda bilgi edindi.
Novartis’in, biyoteknoloji alanında yetenek ve birikimini artırmayı hedefleyen başarılı yüksek lisans ve doktora öğrencileri için düzenlediği BioCamp Uluslararası Biyoteknoloji Liderlik Kampı bu yıl da İsviçre’nin Basel kentinde bulunan en son teknolojiye sahip Novartis global genel merkezinde düzenlendi.
Türkiye’nin de içinde bulunduğu 24 ülkenin önde gelen üniversitelerinden seçilen 70 öğrenci ile biyoteknoloji ve iş uzmanlarını bir araya getiren üç günlük seminer boyunca öğrenciler, Novartis yetkilileri ile fikir alışverişi yapma fırsatı buldu. Sağlık endüstrisinde yenilik üretme çabalarına ve inovasyona odaklanılan seminerlerde öğrencilere biyoteknoloji ve yaşam bilimleri sektörlerindeki yenilikler ve zorluklar konusunda bilgi aktarıldı. Bir biyoteknoloji firmasının nasıl kurulacağı ve işletileceğine ilişkin deneyim elde eden öğrenciler ayrıca firmanın ilaç geliştirme yaklaşımına yön veren bilim adamları ve yöneticilerle görüşerek hastaların karşılanmayan tıbbi ihtiyaçlarına yanıt veren yeni ilaçlar hakkında detaylı bilgi edinerek bilim ve yenilik üretme sürecini keşfetme imkânı buldu.
Kamp kapsamındaki öğrenciler, Novartis CEO’su Joseph Jimenez, Novartis Biyomedikal Araştırmalar Enstitüsü (NIBR) Dönüşümsel Tıp Direktörü Ronenn Roubenoff, Alcon Ar-Ge Departmanı’ndan Franck Leveiller ile Nörolojik Görüntüleme Araştırma Laboratuvarı Direktör Yardımcısı ve Lozan Üniversitesi İnsan Beyni Projesi Tıbbi Bilişim Platformu Eş Başkanı Dr. Ferath Kherif ile bir araya gelme fırsatı buldular.
Türk öğrenciler de BioCamp’te
Bu yıl BioCamp’e Türkiye’yi temsilen, Hacettepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Teknoloji Bölümü araştırma görevlisi Seçil Toktaş ile yine Hacettepe Üniversitesi Farmasötik Teknoloji Bölümü’nde doktora öğrencisi ve araştırma görevlisi olan Selin Seda Doğan katıldı. Kampın kişisel gelişimine katkı sağladığına vurgu yapan Selin Seda Doğan, düşüncelerini şöyle ifade etti;
“Bilim ve sanayinin birlikte inşa ettiği ortak kültürü dünya devi bir firmanın misafirperverliği sayesinde yerinde görme imkânını elde eden şanslı kişilerden biri olduğum için çok mutluyum. Dünyanın en iyi üniversitelerinden gelen genç beyinleri bir araya toplayan bu etkinlik sayesinde, farklı disiplinler ve farklı kültürlerin bir araya gelmesinin yarattığı güce baştan sona hep birlikte tanık olduk. Bu 3 günlük tecrübenin; takım ruhunu bilgi, görgü, yaşam enerjisi olarak her alanda paylaşan tüm arkadaşlarımın profesyonel hayatlarında ve kişisel gelişimlerinde fark yarattığına eminim. Birbirinden farklı kültürlerden gelen, farklı alanlarda eğitim almış bu çoksesli topluluk, farklı düşüncelerin güçlerini birleştirerek atabileceği sağlam temelleri hepimize gösterdi. Ben de tüm genç bilim insanı arkadaşlarımı, bilgiyi paylaşmanın zevkini hep birlikte yaşayacakları bu organizasyonda ülkemizi bilimsel ve kültürel alanda temsil etmeye çağırıyorum.”
BioCamp ile ilgili görüşlerini bildiren Novartis Türkiye Başkanı Güldem Berkman ise; “Novartis olarak inovasyona ve eğitimin desteklenmesine büyük önem veriyoruz. Özellikle sağlık alanında yenilikçi düşünceyi besleyecek çeşitli etkinliklerle inovasyonun ülkemizde de hak ettiği değeri bulmasına katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi. Dünyada birçok üniversite ile işbirlikleri bulunduğunu belirten Berkman, “Türkiye’de üniversitelerimizle çeşitli programlar geliştirerek öğrencilerimizin mesleki gelişimleri için özel eğitim ve seminerler düzenliyoruz. Ar-Ge çalışmaları için gereken insan gücü altyapısının gelişimi adına öğrencilerin daha iyi eğitim alması, daha iyi bilimsel veri üretebilmesi ve ufuk açıcı projelere imza atması amacıyla eğitim programları hazırlıyoruz. BioCamp de global bir inisiyatif olarak bu alanda tüm dünyadaki başarılı öğrencileri inovasyonla buluşturan, son derece önem verdiğimiz bir etkinliğimiz. Gerek lokal gerekse global olarak eğitime katkı sağlayacak bu tarz projeler geliştirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
BioCamp hakkında
10 yıl önce ilk defa Tayvan’da düzenlenen BioCamp, gittikçe gelişerek dünyanın her yanından bilim ve işletme öğrencilerinin rekabetin son derece çetin olduğu bir iş çevresinde öğrenmek, fikir alışverişinde bulunmak ve birlikte çalışmak için bir araya geldikleri uluslararası bir platform haline geldi. Daha önce Tokyo, Hong Kong ve Massachusetts Cambridge kentlerinin ev sahipliği yaptığı BioCamp etkinliği bu yıl dördüncü kez Novartis’in İsviçre’nin Basel kentinde bulunan en son teknolojiye sahip global genel merkezinde düzenleniyor. BioCamp’ın 2004 yılında ilk kez düzenlenmesinden bu yana Novartis 700’e yakın başarılı lisansüstü öğrenciyi yaşam bilimleri ve girişimcilikle tanıştırdı.