Son yıllarda sigarayı bırakmak için sıkça başvurulan NRT-Nikotin Replasman Tedavileri kapsamında kullanılan ve nikotinel bir ürün olan bantlar, Ramazanın gelişiyle oruç ibadetlerini gerçekleştiren Müslümanlar için bir soru işareti yarattı. Dünya genelinde ise dini liderler nikotin bantlarının caiz olduğunu duyurmaya başladı. Ramazan ayı boyunca oruç tutarken nikotin bandı gibi nikotinel ürünlerle sigaradan uzak kalmak isteyenlere müjdeli haber dini liderlerden geldi.
Son yıllarda sigarayı bırakmak için sıkça başvurulan NRT-Nikotin Replasman Tedavileri kapsamında kullanılan ve nikotinel bir ürün olan bantlar, Ramazanın gelişiyle oruç ibadetlerini gerçekleştiren Müslümanlar için bir soru işareti yarattı. Dünya genelinde ise dini liderler nikotin bantlarının caiz olduğunu duyurmaya başladı.
Ramazan ayı boyunca oruç tutarken nikotin bandı gibi nikotinel ürünlerle sigaradan uzak kalmak isteyenlere müjdeli haber dini liderlerden geldi. T.C. Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığının resmi web sitesinden (Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonu Bilgi Sistemi) yapılan açıklamada Nikotin Replasman Tedavisi kapsamında kullanılan nikotin bandının oruç ibadetini bozmayacağı yönünde bilgi verildi.
Londrada Doğu Yakası Camii ve NHS-Asya Tütün Yardım Hattı da vücudunda nikotin bandı taşıyan Müslüman sigara kullanıcılarının oruçlarının bozulmayacağını duyurdu.
Doğu Londra Camii İmamı Şeyh Abdül Hayyum konuyla ilgili görüşlerini şöyle ifade etti: "Nikotinel bir ürün olan nikotin bandını oruçluyken kullanmak caizdir çünkü bant orucun bozulmasına yol açmaz. Zira nikotin bantları besin kategorisinde değil, tıbbi bir mesele olarak kabul edilir; bu nedenle Ramazan ayı boyunca oruç tutarken kullanılabilir".
Ramazan ayı süresince oruç ibadetlerini gerçekleştiren Müslümanların son yıllarda sıkça kullanılan nikotin bantları, sakızlar ve benzeri nikotinel ürünlerle yapılan NRT-Nikotin Replasman Tedavilerinin orucu bozup bozmayacağı konusunda sorular yönelttikleri biliniyor. Bu konuda görüş bildiren ve İngilterenin bu alandaki en kapsamlı organı olarak kabul edilen İngiltere Müslüman Sağlık ve Tıp Komitesinin Başkanı Dr. Abdullah Şehu, Sigara içmek ve tütün çiğnemek, Asya toplumlarının çoğunda ciddi bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkıyor. Ayrıca, sigaradan uzak durmak İslam öğretisinde de mevcut. Kuranda Allah kendimize zarar vermemizi buyurur ve Ulemaların çoğu sigarayı haram maddeler listesine koymuştur. Yine de cemaatimizde tütün kullanımı ve ciddi hastalıklar arasındaki bağın çok iyi anlaşılmadığını düşünüyoruz. İbadet kurallarına uymak tüm Müslümanları daha sağlıklı kılacaktır," diyor.
Geçtiğimiz yıl da dünya genelinde ve Türkiyedeki din alimleri ve dini liderlerin çoğu nikotin bantlarının oruç ibadetini bozmayacağını duyurmuştu.
KAYNAK: Marjinal Haber Merkezi