Dünya Dişhekimliğinde Lazer Federasyonunun Avrupa Bölümü 2. Kongresi, 14-17 Mayıs 2009 tarihlerinde İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesinde yapıldı. 25 ülkeden 235 dişhekiminin katıldığı organizasyonda dişhekimliği alanında lazer kullanımındaki son uygulamalar anlatıldı. Dişhekimliğinin bütün alanlarından yerli ve yabancı yetkin konuşmacıların sunumlar yaptığı kongreye 14 firma destek verdi.
14 Mayıs Perşembe günü başlayan kongrenin bilimsel programında gerçekleştirilen sunumlardan bazıları arasında şunlar bulunuyordu: Endodontide, kozmetik cerrahide, pediyatrik dişhekimliğinde, ağız içerisinde kanser öncesinde görülen birtakım lezyonların tedavisinde lazerin kullanımı, Nd:YAG lazerler ile beyazlatma, estetikte lazer, karmaşık rehabilitasyonlarda Er:YAG ve Nd:YAG lazerlerin desteği, ortodonti ve lazer, koruyucu dişhekimliğinde yeni yaklaşımlar, yumuşak doku cerrahisinde lazerin önemi Bilimsel programda konuşma yapan isimler arasında Dünya Dişhekimliğinde Lazer Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Norbert Gutknecht, Prof. Dr. Jean Paul Rocca, Prof. Dr. Adam Stabholz, Prof. Dr. Robert A. Strauss, Prof. Dr. Samir Nammour, Prof. Dr. Paul Bradney, Prof. Dr. Emin Esen, Prof. Dr. Sevil Gürgan ve Prof. Dr. İlken Kocadereli gibi önemli akademisyenler yer aldı. Kongrede sunumların yanı sıra 15 Cuma ve 17 Mayıs Pazar günleri lazer kullanımıyla ilgili iki adet workshop gerçekleştirildi.
Dünya Dişhekimliğinde Lazer Federasyonunun Avrupa Bölümü 2. Kongresinin başkanlığını yürüten Türk Dişhekimliğinde Lazer Derneği Başkanı Prof. Dr. Ferda Taşer, katılımcı sayısı ve bilimsel düzeyiyle uluslararası bir kongrede bulunması gereken tüm özellikleri taşıyan bir kongrenin gerçekleşiyor olmasından büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Lazer teknolojisinin 15-20 yıl önce sadece cerrahide kullanılırken şimdi dişhekimliğinin çeşitli dallarında başarıyla uygulandığının altını çizen Taşer, Ayrıca organizasyonumuz sosyal yönüyle de yurtdışından katılan dişhekimlerinin büyük beğenisini kazandı. Özellikle havanın da güzel olması sebebiyle katılımcılarımıza İstanbulun tüm güzelliklerini yaşatmaya çalışıyoruz. Gala gecesini Boğazda bir tekne turu olarak düzenledik şeklinde konuştu.
Ne dediler?
Kongrenin bilimsel programında konuşma yapan Prof. Dr. Adam Stabholz ve Prof. Dr. Robert A. Strauss organizasyona ilişkin olarak şunları söylediler:
Organizasyon olarak şu ana kadar katıldığım en güzel kongre
Prof. Dr. Adam Stabholz (İsrail)
İsrailin Kudüs kentinde bulunan Hebrew Üniversitesi Hadassah Dişhekimliği Okulunun dekanlığını ve endodonti bölümünün başkanlığını yapıyorum. Endodontik uygulamalarda lazer kullanımıyla ilgili bir konuşma yaptım. Endodontik tedavilerde lazer teknolojisini kullanarak daha başarılı sonuçlar almaya çalışıyoruz. Sunumumda yaptığımız çok önemli bir araştırmaya değindim. Diş köklerinde oluşan iltihapları meydana getiren mikroorganizmaların çok daha iyi bir şekilde ortadan kaldırılmasına yönelik olarak lazer teknolojisini kullanmıştık. Elde ettiğimiz sonuçları meslektaşlarımızla paylaştım. Mesleğim dolayısıyla dünyanın pek çok ülkesinde kongrelere katılıyorum. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki gördüğüm kongreler içerisinde en iyi organize edileni bu kongreydi. Tabii ki bunda İstanbul gibi muhteşem bir şehrin büyük payı var. Şehrinize hayran kaldım.
Katılımcılar kongreden büyük kazanımlar sağlayabilirler
Prof. Dr. Robert A. Strauss (ABD)
Virginia Commonwealth Üniversitesi Dişhekimliği Okulunda Oral ve Maksillofasiyal Cerrahi Bölümünde öğretim üyesiyim Kongrede iki sunum yaptım. Birinde lazerin kozmetik cerrahide kullanımını, diğerinde ise ağız içerisinde kanser öncesinde görülen birtakım lezyonların tedavisinde lazerin kullanımını anlattım. Değişik ülkelerden gelen dişhekimleri ve cerrahların lazer konusunda çok büyük kazanımlar sağlayabilecekleri dünya çapında ve kaliteli bir kongre olduğunu düşünüyorum. Son 10 yılda dişhekimliği alanında lazer kullanımında hızlı bir artış söz konusu. Dişhekimliğinin her alanında yeni gelişmelerle birlikte lazer kullanımı gündeme gelmektedir. Yeni lazer tiplerinin ortaya çıkmasıyla bu kullanım alternatifleri çoğalmaktadır.