Dentiss Logo

Kütahya DHO’dan Taşeronlaşmaya Karşı Toplantı

Eskişehir, Kütahya ve Bilecik Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Aktan, kurul üyeleri ve hekimlerle basın toplantısı düzenleyerek taşeronlaşmaya karşı olduklarını söyledi.
18.11.2013       11.16.14
Kütahya’da düzenlenen basın toplantısına; EskiÅŸehir, Kütahya ve Bilecik DiÅŸhekimleri Odası Yönetim Kurulu üyeleri ve serbest çalışan diÅŸ hekimleri katıldı. Devletin saÄŸlık hizmetlerini ucuzlaÅŸtırmak adına dışarıdan taÅŸeron firmalar aracılığı ile yaptığı ticari sözleÅŸmelerin sayısının her geçen gün arttığını savunan Metin Aktan, “Kamusal olarak saÄŸlık hizmeti sunmak, devletin asli ve sürekli görevleri arasındadır. Ä°ÅŸ güvencesinden yoksun, sosyal ve özlük hakların sınırlı olduÄŸu saÄŸlıktaki taÅŸeronlaÅŸma olgusu baÅŸlangıçta güvenlik ve yemek hizmetleri ile baÅŸlamış; hemÅŸire, radyoloji teknisyeni, laborant, tıbbi sekreterlik, hasta bakıcılık ile devam ederek bugün doktor ve diÅŸ hekimlerine kadar uzanmıştır” dedi.

Son resmi verilere göre saÄŸlık hizmetlerinde yaklaşık 150 bin saÄŸlık çalışanının taÅŸeronlaÅŸtırılarak çalıştığını kaydeden Aktan, “Son günlerde buna örnek olarak Kütahya Ağız ve DiÅŸ SaÄŸlığı Merkezi'nin diÅŸ hekimliÄŸi hizmetlerini taÅŸeron firmalardan almak için açtığı ihale gözden kaçmamıştır. Açık ihale usulü ile yapılan bu ihaleye ÅŸimdiye kadar iki firma baÅŸvurmuÅŸtur. 39 maddeden oluÅŸan bu ihale sözleÅŸmesinde, 'diÅŸ hekimlerinden aylık maksimum 90 bin performans puanı' ifadesinin geçmesi bile bu köleci anlayışı pekiÅŸtirmektedir. Bir baÅŸka anlatımla Kütahya Ağız ve DiÅŸ SaÄŸlığı Merkezi 6 ay süreyle 1 milyon 500 bin puan karşılığında yaklaşık 1 milyon TL'lik hizmeti taÅŸeron firmalardan almak istemektedir. SaÄŸlık gibi hak olması gereken bir hizmetin niteliÄŸinden çok maliyet hesabına bakılarak deÄŸerlendirilmesi ne ölçüde toplumsal kabul edilebilir?" diye konuÅŸtu.

Sağlık hizmeti gibi kamu hizmetlerinin Anayasa'da ilgili maddede, "Kamu hizmetlerinin gerektiği asli ve sürekli görevler memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür" ifadesinin yer aldığını, ayrıca kamuda yapılamayan sağlık hizmetleri için dışarıya sevk yolunun açık olduğunu ifade eden Aktan, "Diş hekimliği hizmetlerinin ihale usulü ile firmalar aracılığında metalaştırılarak satın alınması yolunun açılması, Türk Dişhekimleri Birliği'nin kabul edebileceği bir anlayış değildir. Birlik bu yönteme karşıdır ve karşı olmaya devam edecektir. Tüm sağlık çalışanlarının iş güvencesi ve insanca yaşamalarını sağlayacak gelir ve özlük haklarını savunan, sağlık doğuştan kazanılan bir hak olduğunu her türlü ortamda savunmaya devam edecektir. Bu taşeronlaşma uygulamalarının durdurulması için de gereken her türlü yasal girişimi yapacaktır" şeklindeki ifadeleri kullandı.



Kaynak: Ä°HA



YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.