Dentiss Logo

Kişiye Özel Mühendisliğin Dental Sektöre Dokunuşu

Türkiye’nin ilk biyomedikal mühendislik şirketi olan 4C Medikal, dental alanda laboratuvarlar ve diş hekimleri için teknolojiler sunuyor. 4C Medikal’in kurucusu Kutsal Tuaç’a, önümüzdeki süreçte dental alanda ne tür yenilikler beklediklerini sorduk.
04.01.2021       16.03.51

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Çok kısaca özgeçmişimden bahsedeyim; İzmir Amerikan Kız Lisesi’nden sonra 1985 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Ekonomi eğitimimi tamamladım. Sırasıyla Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler ve Compaq HP çalışma hayatımın önemli dönüm noktaları oldu. Hemen sonrasında MBA’imi tamamladım. 2002 yılında 4C Mühendislik’in bir uzantısı olarak Türkiye’nin ilk biyomedikal mühendisliği şirketini Türkiye’de o zamanlardaki ilk kadın girişimcilerden biri olarak kurdum.

Sektörde yeniliklere öncülük eden bir şirketsiniz. İleri teknoloji ile 3. boyut, hekimler ve hastalara neler kazandırıyor?

3 boyutlu yazıcılar birçok sektör için çok güzel bir yenilik, hastalıklar artık kolaylıkla tespit edilebiliyor. Çok tipik bir örnek ile açıklayacak olursak bize gelen bir hastada gözlemlediğimiz 1988 yılında yapılan kraniyoplasti vakasında, hastanın kafatası hasarı giderilmiş. Ancak o dönem 3 boyutlu analiz yetenekleri olan yazılımlar kullanılmadığı için tümör fark edilmemiş. Bugün ise yazılımlar sayesinde fark edildi ve hasta revize ameliyata girecek. Bugün 3 boyutlu görüntüleme simülasyon ve analiz yazılımları sayesinde kişiye özgü vaka tedavisi, kemikle çalışılacak her ameliyat için kişiye özel cerrahi kılavuz tasarımı, kişiye özel el aletleri 3 boyutlu yazıcılar ile üretilebilir. Bunu da Türkiye’de yine ilk biz başlattık.

Dental alanda önümüzdeki süreçte ne tür yenilikler bekliyorsunuz?

Bizler bugün dental alanda “Dinamik Navigasyon Sistemi” diye adlandırılan ve ClaroNAV firmasının alt ürünü olan NaviDENT isimli ürünün de distribütörüyüz. Bugün dinamik olarak bir implantı yerleştirmek için kullanılabilen, el aletlerine hiçbir elektronik cihaz veya sensör bağlanmadan yalnızca karton kitler ile el aletlerini tanıtarak kullanılan bir ürün. Yalnızca implantoloji değil endodonti içinde kullanılabilir bir ürün. Çok yakında ise ortognatik cerrahi ve oral maksilofasiyal cerrahi içinde uygun bir ürün haline gelecek. Türkiye’de tanınabilmesi adına çalışmalar yapıyoruz. Bu ürün üzerine hayal gücü eklenerek konuşulunca daha da fazlasını yapabilir gibi düşünülüyor. Bugün konuşulan ve hayal diye bahsedilen her şey günümüz imkanları ile artık yalnızca biraz zaman alıyor. Artık tüm sistemler nesnelerin interneti mantığı ile çalışıyor. Bence iyi bir algoritma ve yüksek hassasiyetli ürünler ile artık hastalar bir çok konuda doktora gitmeye gerek duymayacak. Hasta bir kabine girecek oturacak ve sistem çalışacak. Her zaman fütüristik düşünce ön planda tutulmalı ancak böyle zamana ayak uydurabiliriz.

Bu röportaj Implants Dergisi’nin 3’üncü sayısında yayınlanmıştır. Röportajın tamamını okumak için buradan dergiye abone olabilirsiniz.

Röportaj: Elvan Genç (VYG)


Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.