Akademik kadro ve klinik yapılanması 2004 yılında başlayan Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalında şu an itibariyle 1 öğretim üyesi, 2 araştırma görevlisi ve 1 doktora öğrencisi görev yapıyor. Anabilim dalının başkanlığını Doç. Dr. Ali Erdemir yürütüyor. Erdemir, Türkiyede diş hekimliği fakültelerinde verilen endodonti eğitiminin hem teorik hem de pratik açıdan çoğu Avrupa ülkesinden daha önde olduğunu belirtiyor.
Ali Bey kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
1971 yılında Konyada doğdum. Ilk, orta ve lise öğrenimimi burada tamamladıktan sonra 1989 yılında Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine lisans öğrenimime başladım. 1994te mezun olduktan sonra aynı fakültenin Endodonti Bilim Dalında doktora eğitimime devam ettim. 2002 yılında doktoramı tamamladım. İki yıl aynı fakültede doktor olarak çalıştıktan sonra 2004 yılında Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalına yardımcı doçent olarak atandım. 2006da doçentlik unvanını aldım. 2004 yılından beri Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktayım. Ayrıca Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde müdür yardımcısı olarak çalışıyorum. Evliyim ve biri erkek biride kız olmak üzere 2 çocuğum var.
Kuruluşundan itibaren Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı'nı tanıtarak çalışmalarından söz edebilir misiniz?
Anabilim dalımızın akademik kadro ve klinik yapılanması 2004 yılında başladı. Doktora programı açma başvurumuz YÖK tarafından 2009da kabul edildi ve aynı yıl 2 doktora öğrencimiz doktora eğitimine başladı. Anabilim dalımızda halen 1 öğretim üyesi, 2 araştırma görevlisi ve 1 doktora öğrencisi çalışmaktadır. Ayrıca 1 hemşire ve 1 hizmetli personel bize yardımcı olmaktadır. Kliniğimizde halen 4 adet unit bulunmakla birlikte çok yakında bu sayı 6 olacaktır. Kliniğimizde 1 adet Radyovizyografi cihazımız ve 1 adet fosfor plak tarama cihazımız bulunmakta ve tüm tedavilerimizde mutlaka elektronik apeks bulucular kullanılmaktadır. Preklinik laboratuvarımızda da 1 adet röntgen cihazı ve 1 adet otomatik banyo cihazımız öğrenci eğitiminde kullanılmaktadır. Hasta kayıtları ve tedavi radyografileri direk bilgisayar ortamına kaydedilmekte ve mevcut ağ ile tüm kliniklerden incelenebilmektedir.
Anabilim dalınızda yürütülmekte olan bilimsel çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Anabilim dalımız öğretim elemanlarının Science Citation Index (SCI) tarafından taranan dergilerde yayınlanmış toplam 30a yakın makalesi bulunmaktadır. Ulusal dergilerde ise 40a yakın makalemiz yayınlanmıştır. Son iki yıldaki akademik çalışmalar incelendiğinde anabilim dalımız adresli yedisi uluslararası ve sekizi ulusal dergilerde olmak üzere toplam 15 adet makalemiz yayınlanmıştır. Ayrıca yine son iki yılda uluslararası kongrelerde 12 adet ve ulusal kongrelerde 4 adet sözlü ve poster sunum anabilim dalımız öğretim elemanları tarafından sunulmuştur. Halen üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri birimi tarafından desteklenen 2 araştırmamız devam etmektedir.
Anabilim dalı olarak günde ortalama kaç hastaya tedavi hizmeti veriyorsunuz? Bu konuda yaşadığınız sıkıntılar nelerdir?
Fakültemiz sadece Kırıkkale halkına değil ayrıca çevre illerden başvuran hastalara da hizmet vermektedir. Bundan dolayı kliniğimizin hasta sayısı oldukça fazladır. Akademik personel ve ünit yetersizliğinden dolayı günde ortalama 30 hastaya endodontik tedavi uygulayabiliyoruz. Ayrıca ağrılı olarak kliniğimize başvuran hastalara da müdahale etmeye gayret ediyoruz. Mümkün olduğunca hastalara tek seans endodontik tedaviler uygulamaya çalışıyor ve böylece yoğun hasta sayımızı eritmeye çalışıyoruz. Sonuç olarak kliniğimizde kaliteden ödün vermeden mümkün olduğunca daha fazla hastaya hizmet vermek için çaba sarf ediyoruz.
Ülkemizde verilmekte olan endodonti eğitimi hakkında düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Türkiyede diş hekimliği fakültelerinde verilmekte olan endodonti eğitiminin hem teorik hem de pratik açıdan çoğu Avrupa ülkesinden daha önde olduğunu düşünüyorum. Ülkemizdeki asıl sorun hastaların endodontik tedaviye gerekli ilgiyi hem maddi hem de manevi olarak göstermemelerinden kaynaklanıyor. Eğer hastalar ısrarla endodontik tedaviyi tercih ederlerse, bu konuda yeterli temel eğitimi alarak mezun olan diş hekimlerinin de kendilerini geliştirip yüksek standartlarda endodontik tedaviler yapabileceklerini tahmin ediyorum. Doktora eğitiminde ise endodontik cerrahi konusunda bazı eksikliklerimiz olduğunu ve bununla ilgili çeşitli çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Endodontinin Türkiye ve dünyada ulaştığı noktayı açıklayabilir misiniz?
Endodonti; kök kanal tedavileri, tedavi yenilenmesi, travma, ağartma, apeksogenezis ve apeksifikasyon, endodontik tedavi sonrası restorasyonlar ve endodontik cerrahi gibi geniş bir tedavi kapsamına sahip olduğu için diş hekimliği içinde hiç tartışmasız çok önemli bir yere sahiptir. Türkiyede kliniklerde uygulanması açısından düşünüldüğünde son yıllarda bir hareketlenme olsa da hem hastaların tam bir bilinç seviyesine ulaşmamasından hem de maddi açılardan yeteri kadar uygulanmadığını düşünüyor ve bundan dolayı da dünyadaki gelişmiş ülkelerin biraz gerisinde olduğumuzu düşünüyorum.
Son yıllarda endodontik teknolojideki gelişimle birlikte ülkemizde endodontik tedavi sayısının arttığını söyleyebiliriz. Ama akademik olarak bakıldığında ise Türkiye dünyadaki gelişmiş ülkelerle birlikte ön sıralarda yer almaktadır. Özellikle son 10-15 yıl içinde SCI kapsamında yer alan dergilerde endodontiyle ilgili Türkiyeden çok sayıda makalenin yer aldığını söyleyebiliriz. Ayrıca yine son yıllarda endodonti konusunda önemli uluslararası toplantılara ev sahipliği yapılması ve bu toplantılara yoğun katılımın olması da bunu göstermektedir.
Son olarak kısa ve uzun vadeli plan ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
Endodonti anabilim dalının en önemli hedefi lisans ve lisansüstü öğrencilerimize en yeni ve modern tekniklerle endodontik tedavi eğitimi vermek ve bu konuda kaliteli ve yetkin diş hekimi ve endodontistler yetiştirmeye devam etmektir. Bu nedenle hem kliniğimizin fiziki koşulları artırılmalı hem de endodontik cerrahi işlemlerini uygulayabilmek için bir ameliyathaneye ihtiyaç duyulmaktadır. Kliniğimize başvuran hastalara da en iyi tedavi şeklini en kısa zaman içinde uygulamak da bir diğer amacımızdır. Ayrıca endodonti alanında bilimsel araştırma projeleri üreterek bu bilim dalına katkıda bulunmak da bir diğer hedefimizidir. Bu konuda ileri düzeylere çıkabilmek için iyi bir altyapıya sahip araştırma laboratuvarının kurulması gereklidir.
Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Akademik Kadrosu
Öğretim üyesi
Doç. Dr. Ali Erdemir
Araştırma Görevlileri
Dt. Şefika Nur Akyüz
Dt. Ali Türkyılmaz
Dt. Sultan Keleş