Sağlık Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu "Evde Bakım Hizmetlerine", İzmir Sağlık Müdürlüğü yaptığı projeyle yeni bir halka daha ekledi.
Proje kapsamında, kas hastalığına yakalanan yatalak veya tekerlekli sandalyeye mahkum kişilere evde diş sağlığı hizmeti verilmeye başlandı.
İzmir Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, "Güçlü Bağlar" ismini verdikleri projeyle özellikle kas hastalarına ulaşmaya, bu hastaların ihtiyaç duyduğu sağlık hizmet alanlarını belirlemeye ve bu alanda neler yapabileceklerini görüp ona göre hareket etmeyi planladıklarını anlattı.
Evde fizik tedavi hizmeti de başlayacak
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Kas Hastalıkları Derneği, Ege Ağız Diş Sağlığı ve Diş Hekimleri Derneği'nin desteğiyle yaptıkları proje kapsamında kas hastalarına evde diş sağlığı hizmeti vermeye başladıklarını ifade eden Türkyılmaz, şöyle konuştu:
"Kas hastalarını öncelikle sosyal hizmet uzmanlarımızla, psikologlarımızla ziyaret ettik. Ziyaretlerde bu hastaların ev, sosyal, maddi, sağlık durumları, ihtiyaçları değerlendirildi ve bir rapor oluşturuldu. Bu rapor kapsamında da şu anda Gaziemir ilçesindeki bir hastamızın evine geldik. Bu hastamızın dişlerinde problem olduğu tespit edildi. Tekerlekli sandalyeyle dışarıya çıkması çok zor olduğu için bu hizmeti ayağına getirdik. Hastamızın fizik tedavi hizmetine de ihtiyacı var. Projeyi bir adım daha ileriye götürerek bu hastalarımıza evde fizik tedavi hizmetleri de vermeye başlayacağız.
Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi Bölümü'nden doktorlarımız, öğrencilerimiz birlikte eve gelecek ve evde fizik tedavi hizmeti verecekler. Kas hastaları, yatakta ya da tekerlekli sandalyede, yürüyerek evden dışarı çıkamazlar, bir destek olmadan sağlık hizmeti almaya gidemezler, bu ihtiyaçlarını gideremezler. Bizim onlara gitmemiz gerekiyordu. Şu anda bu değerlendirmede bulunduğumuz 24 hasta var. Bunu daha da genişleteceğiz. Sağlık Bakanlığımızın zaten evde sağlık hizmetleri politikası, projesi var. Bu, projenin biraz daha özelleşmiş, kas hastalarına yönelik olanı. Hastalara evlerine, ayaklarına hizmeti götürmeyi hedefliyoruz.
"Kas hastası gencin mutluluğu
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Sabah, sisteme ulaşamayan hastaların evinde ya da yerinde tedavisini gerçekleştirdiklerini, fakülte ve Ege Ağız Diş Sağlığı ve Diş Hekimliği Derneği'nce bir diş hekiminin muayenesinde yapılabilecek her türlü işlemi ev ortamında yaptıklarını ifade etti.
Hareket edemeyen beyin felçli çocuklarla hasta sayısının 2-3 bini bulmasını beklediğini dile getiren Sabah, "Bugün hastamızın diş taşlarının temizliğini yaptık. Doğru fırçalamanın nasıl yapıldığını gösterdik. Bir tane çekilmesi gereken diş var. Hastamız ne zaman karar verirse onu çekeceğiz" dedi.
Kas hastası 29 yaşındaki Harun Kara ise 15-16 yaşından sonra hastalığın ortaya çıkmaya başladığını birkaç yıl önce ise kas zayıflığından tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldığını anlattı.
Evden rahatlıkla çıkıp işlerini, sağlık hizmetlerini görmekte zorlandığını dile getiren Kara, "Çok güzel bir uygulama. Bize uygun, tekerlekli sandalyenin girebileceği hastaneler var ama bazı şeyleri de hareket kısıtlılığından dolayı önemsemiyoruz. Eve gelip diş tedavim yapıldı. Harika bir proje. Sağlık Bakanlığı'na, İl Sağlık Müdürlüğü'ne ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.