İnönü Kongresi'ne Bütün Fakültelerden Destek
İnönü Üniversitesi bu yıl Uluslararası Dişhekimliği Kongresi’nin ilkini gerçekleştirdi. 26 – 28 Nisan tarihleri arasında düzenlenen ve ana teması “Diş Hekimliğinde Güncel Yaklaşımlar” olarak belirlenen kongre, Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.
14.05.2012
16.52.06
2009-2010 akademik yılında eğitim ve öğretime başlayan İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından organize edilen kongrede yurtiçi ve yurtdışından birçok araştırmacı ve akademisyenin bir araya geldi. Diş hekimliği eğitiminde üstün kalite ve sürekli gelişim anlayışıyla hazırlanan kongrenin açılış programına Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, rektör yardımcıları, fakülte dekanları, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda akademisyen ile davetliler katıldı. Kongrenin bir diğer önemi ise, Diş Hekimliği Fakülteleri Dekanlar Konseyi toplantısı ile birlikte yapılması ve konsey tarafından desteklenerek devam etmesi planlanan bir kongre serisinin ilki olması.
Güncel yaklaşımlar ele alındı
Kongrenin açılış konuşmasını yapan fakülte dekanı Prof. Dr. Serkan Polat, “Diş Hekimliği Fakülteleri Dekanlar Konseyindeki görüşmeler sırasında dekanlar konseyi toplantıları ile eş zamanlı ve tüm fakültelerin desteklediği bir kongre serisine başlanması fikri ağır basmıştır. Böylece, ufak çaplı kongreler organize etmek yerine tüm fakültelerin desteklediği, büyük kitlelere hitap eden ve dünya çapında kongreler yapılmasının önü açılmıştır. Kongremiz bu anlamda ülkemizde bir ilktir. Bu tür ortak çalışmaların, meslek sorunlarımıza ortak akıl ile bakabilmemize ve çözüm üretebilmemize öncülük etmesini yürekten arzu ediyorum” dedi.
Fakültenin kuruluşuna önemli katkılarda bulunan ve kongreye onur konuğu olarak davet edilen Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derviş Yılmaz ise “Ağız ve diş sağlığına verdiği önemle bu bölgede bir diş hekimliği fakültesinin oluşmasında Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik’in esas katkılarının olduğunu belirtmek isterim. Büyük bir özveri ile kısa bir süre içerisinde kurulan İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi sunduğu önemli hizmetlerle bölgesine sağladığı katkıların yanı sıra ülkemizdeki diş hekimliği fakültelerine de örnek olmuştur” dedi. Prof. Dr. Yılmaz ayıca, fiziki alt yapısını tamamlayan, günün modern teknolojisi ile bölge insanına hizmet veren ve düzenlenen uluslararası kongre ile İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bilimsel arenada da yerini aldığını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne kuruluş aşamasındaki desteklerinden dolayı Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik ve Fakülte Dekanı Prof. Dr. Serkan Polat tarafından Prof. Dr. Derviş Yılmaz ve Prof. Dr. Ünsal Özgen’e plaket takdimi yapıldı.
Sunum konuları oldukça çeşitliydi
Türk Dişhekimleri Birliği Sürekli Dişhekimliği Eğitimi (SDE) Kredilendirme Kurulu tarafından kredilendirilen ve“Dişhekimliğinde Güncel Yaklaşımlar” ana temalı kongrede Prof. Dr. Cihan Akçaboy “Anahtar İmplant Pozisyonu ve Tedavi Planlamasındaki İmplant Sayısı ile İlgisi”, Prof. Dr. Alper Alkan “Sinüs Lifting mi Kısa İmplant mı?”, Doç. Dr. Kürşat Er “Endodontik Tekrarlanan Tedavilerde Güncel Yaklaşımlar” ve Prof. Dr. Tamer Ataoğlu “Cerrahisiz Periodontal Tedavi” konularına değindi. Ayrıca Prof. Dr. Deniz Gemalmaz “Protetik Dişhekimliği Kliniğinde Güncel Uygulamalar: Son 25 Yılda Değişen ve Değişmeyenler”, Prof. Dr. Haluk İşeri “Obstruktif Uyku Apne Sendromunda Dişhekimliği Uygulamaları”, Prof. Dr. Zuhal Kırzıoğlu “Sayı Anomalileri”, Prof. Dr. Nazan Küçükkeleş “Erişkin Ortodontisi; Çağdaş Yaklaşımlar”, Prof. Dr. Mehmet Manisalı “Ortognatik Cerrahi ve Ötesi” ile Prof. Dr. Metin Orhan “Dişhekimliğinde 3 Boyutlu Görüntüleme ve Modellemenin Kullanımı” hakkında sunumlar yaptı.
Bunun yanı sıra kongrede Prof. Dr. Semih Özbayrak “Tanıda Yeni Yaklaşımların Getirdikleri”, Prof. Dr. Füsun Özer “Restoratif Tedavide Self-Etch Adezivler”, Prof. Dr. Abdulkadir Şengün “Kompozit Restorasyonlarla Direkt Estetik Uygulamalar”, Prof. Dr. İlknur Tanboğa “Özel Gereksinimlilere Özel Yaklaşımlar”, Prof. Dr. Serhat Yalçın “İleri İmplant Cerrahisinde Güncel Yaklaşımlar” ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.
Resmi dilin Türkçe olduğu ve eğitimler sırasında simultane çevirilerin yapıldığı kongrede yabancı konuşmacılar ve üzerinde durdukları konu başlıkları şunlardı: Prof. Dr. Jeffrey A. Dean “Alternatif Ortodontik Tedavinin Geniş ve Karmaşık Dünyası”, Prof. Angus Cameron “Travmaya Uğrayan Dişler için Tedavi Yaklaşımları”, Prof. Dr. Stephen Rosenstiel “Tedavi Sonrası Hassasiyet”.
Diş hekimlerine 'Kayısı Diyarı' gezisi
İnönü Üniversitesi tarafından birincisi gerçekleştirilen kongrenin sosyal programında ise katılımcılar Malatya’nın tarihi ve meşhur yerlerinden Nemrut Dağı, Aslantepe Höyüğü ve Darende’yi gezme fırsatı buldu.
Prof. Dr. Serkan Polat / İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı
1- Sayın Prof. Dr. Serkan Polat, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1974 Ankara doğumluyum. Abidinpaşa Teknik Lisesi elektronik bölümünde okurken, 1991 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini kazandım ve 1996 yılında mezun oldum. Aynı yıl yeni kurulmuş olan Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak işe başladım. 2002 yılında doktoramı, 2006’da doçentliğimi aldım. 2009 yılında ise İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin kuruluş çalışmaları başladı ve Malatya’ya geçtim. 2011 yılında profesörlük kadrosuna atandım. Aynı yıl kurucu dekanımız Sayın Prof. Dr. Ünsal Özgen’den dekanlık görevini devraldım.
2- İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinin tarihçesini öğrenebilir miyiz?
Fakültemizin kuruluş kararı YÖK tarafından 2000 yılında alınmıştır. Ancak 2009 Nisan ayında kurucu dekanımız atanmıştır. Dekanımız dışında çekirdek kadroyu oluşturan 3 doçent ve 5 yardımcı doçent ile kuruluş çalışmalarına başlanmıştır. Stratejik planımız yapılmış, 9 ay gibi kısa bir sürede hasta kabulüne hazır hale gelinmiş ve 4 Ocak 2010 tarihinde kliniklerimiz açılmıştır.
Kliniklerimizde tüm hasta bilgileri ve radyolojik görüntüleri, bilgisayar ortamında saklanmakta ve kullanılmaktadır. 2009-2010 eğitim öğretim döneminde Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde eğitime başlayan öğrencilerimiz 2010-2011 döneminde fakültemiz bünyesine alınmıştır. Eylül 2010 tarihinde, Turgut Özal Tıp Merkezi içerisinde “Engelli Diş Tedavi Merkezimiz” faaliyete geçirilmiştir. Engelli hastalarımızın dolgu, diş taşı temizliği ve çekim işlemlerinin yapıldığı bu merkez sayesinde toplumumuzun önemli bir sağlık problemine çözüm üretilmiştir. Kurulduğumuz ilk yıl içerisinde tüm anabilim dallarımızda ortak doktora programları açılmıştır.
Şu an 2 profesör, 1 doçent, 16 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi, 45 doktora öğrencisi ve 114 lisans düzeyi öğrencimiz ile çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Toplam 9600 m2 kapalı alanda 144 diş üniti, 60 kişilik preklinik laboratuvarı (HD yayın imkanı olan), 2 genel ameliyathane, 4 yataklı servis, 9 lokal ameliyathane, merkezi sterilizasyon, 1 dental CT, 1 adet üç boyutlu yüz tarama sistemi ve diğer imkanlarımız mevcuttur. Diş üniti sayısı bakımından Türkiye’de 7. sırada olduğumuzu da belirtmek isterim.
3- Yeni kurulan bir fakülte olarak ilkini gerçekleştirdiğiniz kongreden ve öneminden bahseder misiniz?
26-28 Nisan 2012 tarihinde gerçekleştirdiğimiz İnönü Üniversitesi Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi, fakülte olarak gerçekleştirdiğimiz ilk kongredir. Ancak daha da önemlisi Diş Hekimliği Fakülteleri Dekanlar Konseyi toplantısı ile birlikte yapılması ve konsey tarafından desteklenerek devam etmesi planlanan kongre serisinin de ilki olmasıdır. Birbirine yakın zamanlarda çok sayıda fakülte tarafından kongre yapılmasının güçlükleri ortadadır. Tüm fakültelerin birbirlerini destekleyerek yapacakları tek bir kongre ile çok daha büyük çaplı organizasyonların yapılmasının önü açılmaktadır. İleride dünya çapında kongreler yapılacağına yürekten inanıyorum.
4- Kongre süreci nasıl işledi, katılımcılara neler kazandırıldı?
Kongre süreci yaklaşık 1,5 yıl önce başladı. Her anabilim dalımız kendi alanı ile ilgili konuşmacıları kendisi belirledi. Başlangıçta planımız her yıl düzenli kongre yapmaktı. Ancak Dekanlar Konseyi’nde yapılan görüşmeler sırasında ortak kongre fikri ağır basmaya başladı ve bu kongrelerin ilki olarak da bizim kongremiz belirlendi.
Kongremizde yurt dışından 5, yurt içinden 15 olmak üzere alanında söz sahibi 20 konuşmacı, en güncel bilgilerini bizlerle paylaşma ve tartışma imkânı buldu. 22 firmanın katıldığı kongremizde CAD-CAM sistemleri ve özellikle de öğrenci eğitiminde kullanılan dental simülatör tanıtımı yapıldı. Yurdumuzun diğer bölgelerinden ve yurt dışından gelen katılımcılara; fakültemiz, üniversitemiz ve Malatyamızı tanıma fırsatı sunuldu. Sonuç olarak gerek bilimsel gerek sosyal olarak doyurucu bir kongre olduğunu düşünüyoruz.
5- Önümüzdeki dönemlerde gerçekleştirmeyi planladığınız faaliyetler var mı?
Kongre anlamında kısa sürede bir organizasyon yapmayı düşünmüyoruz. Daha önce bahsettiğim gibi, Dekanlar Konseyi desteği ile yapılacak organizasyonlara destek olmayı arzuluyoruz. Bunun dışında rutin faaliyetlerimiz yoğun bir şekilde devam etmektedir.
6- Fakültenizin orta ve uzun vadedeki planlarından bahseder misiniz?
Stratejik planımızı hazırlarken ufkumuzu (vizyonumuzu) “Bölgemizde, ülkemizde ve komşu ülkelerde referans merkezi olmak” olarak belirledik. Bu ufka ulaşmak için amaç ve hedeflerimizi belirledik ve tüm faaliyetlerimizi buna göre gerçekleştiriyoruz. Bunun en güncel örneği; 17 Mayıs 2012 itibari ile tedavi hizmetleri ve eğitim kapsamında TSE EN ISO 9001:2008 kalite yönetim sisteminin şartlarını yerine getirerek, TSE tarafından belgelendirmeyi hak eden ‘ilk’ diş hekimliği fakültesi olmamızdır. Kalite ve akreditasyon çalışmalarında temel amacımız belge almak değil, gerekli şartları yerine getirerek kurumumuzda bu kültürü yerleştirmektir.
Bundan sonraki hedeflerimiz 14001 Çevre Yönetim Sistemi, 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi şartlarını yerine getirmek ve belgelendirilmektedir. Bu anlamdaki nihai hedefimiz Joint Commission Intenational’dan ayaktan tedavi merkezi olarak akreditasyon almaktır.
Kapalı alanımızı 15000 m2’ye çıkartabilmek için proje hazırlığı içerisinde olduğumuzu belirtmek isterim. Böylece her geçen yıl artan öğrencilerimiz için ek imkanlar sağlanabilecek, konferans salonu, entegre klinik, araştırma laboratuvarları gibi ihtiyaçlarımız da karşılanmış olacaktır.
7- Sayın Polat, son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Diş hekimliği camiası olarak birlik ve beraberlik içinde olunması ve sorunlara bakışımızın mevcut pozisyonumuza göre değil, bütüncül olması gerektiğine olan inancımızı paylaşmak isterim. Başarıların, kişisel olarak değil, ortak akıl ve ortak çalışma ile geldiğine yürekten inanıyoruz.
Haber / Röportaj: Sesil KOCAR
YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.