VESTA | Vestiyer Akademinin organize ettiği İmplant Yetkinlik Eğitiminin ilk basamağı, 30-31 Ocak 2010 tarihlerinde İstanbul Divan City Otelinde gerçekleştirildi. Temel Eğitim Modülü ve İleri Seviye Modülü şeklinde gerçekleştirilen eğitimler Prof. Dr. Ateş Parlar, Prof. Dr. Kemal Ünsal ve Doç. Dr. Bahadır Giray tarafından dönüşümlü olarak verildi. Sıcak ve samimi bir havanın hakim olduğu eğitimlerde katılımcılar implant uygulamaları konusundaki bilgilerini artırırken aynı zamanda hoşça vakit geçirdiler.
Temel Eğitim Modülü ile implantolojiye giriş
İmplant uygulamaya başlamamış dişhekimlerine yönelik olarak yapılan Temel Eğitim Modülünde ilk olarak implantın tanımı ve tarihçesi anlatıldı. Etkinlikte daha sonra implant tedavisinin oral rehabilitasyondaki yerinden diş kayıplarının birey üzerindeki etkilerine, implant tedavisinde risk analizinden medikal durum ve anamneze kadar son derece önemli bilgiler aktarıldı. Katılımcı dişhekimlerinin ilgiyle takip ettikleri seminer, tedavi planlaması, implant tedavisinin diş kliniğine entegrasyonu, görüntüleme sistemleri, anatomi bilgilerinin tekrarlanması ve temel cerrahi kavramların sunulmasıyla devam etti. Osseointegrasyon, geleneksel protetik yöntemlerle implant tedavisinin karşılaştırılması-implant tedavisinin restoratif yönden değerlendirilmesinin açıklandığı eğitimin son bölümünde katılımcılar çene modelleri üzerinde pratik cerrahi uygulama yaptılar.İmplantolojide uzmanlaşmak isteyenler için İleri Seviye Modülü yapıldı
İmplant uygulamakta olup bilgi ve becerisini bir adım öteye taşımak isteyen dişhekimlerinin katıldıkları İleri Seviye Modülü de tıpkı Temel Eğitim Modülü gibi iki gün sürdü. Dişhekimlerinin yoğun ilgi gösterdikleri eğitimde dental implantolojide zor vakaların tanımından implantolojide estetiği yakalamak için kullanılan cerrahi tekniklere, lokal ogmentasyon tekniklerinden parsiyel dişsizlik durumlarında implant üstü sabit protezlere kadar güncel konu başlıkları üzerinde duruldu. Etkinliğin ilerleyen bölümlerinde implant tedavinin kolaylaştırılması, implantolojide yükleme protokolleri, anatomik yetersizliklerin düzeltilmesinde kullanılan yöntemler, kemik greft materyalleri, implant cerrahisinde anestezi ve ilaç kullanımı ve periimplantitis tedavi hakkında bilgiler verildi. Eğitim katılımcıların koyun çenesi üzerinde yaptıkları pratik cerrahi uygulama ile sona erdi.Neler söylediler
İmplant Yetkinlik Eğitimini veren eğitmenler ile katılımcılardan bazıları eğitimlerle ilgili olarak şunları söyledi.
Eğitmen görüşleri Prof. Dr. Ateş Parlar İmplantoloji çıktığı ilk günden bu yana devamlı olarak yükselen bir değer ve gün geçtikçe buna olan ilgi artıyor. Fakat bu ilginin doğru yere ulaşabilmesi bakımından eğitimin çok büyük önemi vardır. Bilgi ile beslenmesi ve bilginin üzerine kurulması önem teşkil ediyor. Deneyimle de implant uygulamalarının gelişmesi gerekiyor. Biz yıllardır implantoloji eğitimleri veriyoruz. Yıllardır kurduğumuz eğitim sistemlerinin bize kazandırdığı deneyimler sonucunda oldukça yararlı olduğunu düşündüğümüz içerikler ve eğitim programları hazırladık. Bunları da bu yıl Vestiyer Akademinin bize getirdiği teklif ve öneri üzerine kendilerinin çatısı altında uygulamak amacıyla bir organizasyon gerçekleştirdik. Eğitim sistemimizin tümünü değil ama bir kısmını Vestiyer Akademi ile gerçekleştireceğiz. Bunu iki seviye ve dört basamak halinde yapmayı planladık. İki gündür buradayız. Gördüğümüz kadarıyla katılıcıların ilgisi hayli yüksek seviyede. Vestiyer Akademi gayet güzel bir organizasyon yapmış. Bizler de hem bilgilerimizi hem de deneyimlerimizi katılımcılarımızla zevkle paylaşıyoruz. Tüm hekimlerin eğitimlerden memnun kaldıklarını düşünüyorum. Yönelttikleri sorular ve içeriğe ilişkin yorumları motive edici. Meslektaşlarımızdan güzel sorular geliyor. Bu da kursiyer dağılımının doğru biçimde yapıldığını gösteriyor. Bunda eğitimler başlamadan önce katılımcılara yönelik olarak yaptığımız ön değerlendirme çalışmaları çok etkili oldu. Önceki yıllarda yapmış olduğumuz kurslarda bazen katılımcıların seviyelerinin birbirleriyle uyuşmadığını görüyorduk. Bizim yaşadığımız önemli sıkıntılardan biri bu durumdu. Katılımcılarımızın seviyelerinin belirlenmesi amacıyla hazırladığımız ön değerlendirme raporlarını kendilerine göndererek doldurmalarını istedik. Hekimlerimiz raporları doldurmak suretiyle seviyelerini belirlediler ve hangi modüllere katılacakları belli oldu. Böylece düzenlediğimiz eğitim programı da amacına sağlıklı biçimde ulaşacak. Mart ayında yapacağımız ikinci etap eğitimlerimizde de bu çizgimizi devam ettirmeyi hedefliyoruz. Yapılan tüm bu çalışmaların katılan herkes için iyi sonuçlar getirmesini diliyorum.
Prof. Dr. Kemal Ünsal
İmplant Yetkinlik Eğitimi bizler için de yeni bir düzenleme. Bunu Vestiyer Akademi organizasyonu olarak bir yurtdışı seyahatiyle birleştirerek paket haline getirmemizin meslektaşlarımız tarafından olumlu ya da olumsuz olarak nasıl karşılanacağını açıkçası bizler de bilmiyorduk. Ancak şuana kadar aldığımız geri bildirimlere bakacak olursak her şey yolunda gidiyor. Sanıyorum gelecekte de yurtdışı seyahati olan kursların daha da önemli ve gerekli hale geleceğini düşünüyorum. Şu ana kadar programımız aksamadan devam ediyor. Bundan sonraki eğitimlerimiz program takvimimiz dahilinde sürecek.
Doç. Dr. Bahadır Giray
İmplantoloji eğitimi konusunda yaklaşık 14 yıllık geçmişimiz bulunuyor. Dolayısıyla eğitim sisteminde belirli seviyeler var. Dolayısıyla burada görüldüğü üzere başlangıç ve ileri seviye eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Hiç implant yapmamış ama başlamak isteyen veya az sayıda implant yapmış ve biraz daha ilerisini görmek isteyen ya da yeterli sayıda implant yapmış ve ileri cerrahi vakaları görmek isteyen meslektaşlarımızı genelde üç gruba ayırıyoruz. Bu sebeple seviyeleri birbirinden farklı dişhekimlerine verilecek eğitimlerin de farklı olması gerekiyor. Bütün bunların neticesinde gerek modüller olsun gerekse organizasyon oldun çok iyi planlanmış. Kursiyer arkadaşlarımız gerçekten çok ilgili ve gayretliler. İmplant uygulamaları konusunda gelecek için bizlere olumlu mesajlar veriyorlar. Bu da bizleri çok mutlu ediyor.
Katılımcı görüşleri Dişhekimi Erdem Arıcan (Alanya)
12 yıllık dişhekimiyim. Seviye 1 Temel Eğitim Modülüne katılıyorum. Daha önce de implant seminerine katılmıştım. İmplantla ilgili daha önce birkaç tecrübem olmuştu. Sadece üst yapılarını yapmıştım. Artık başlangıçtan bitişine kadar implant yapmayı öğrenmek istiyorum. Bu sebeple eğitime katılıyorum. Şu ana kadar mevcut bilgilerimi pekiştirmiş oldum. Tabii ki bilmediğim konuları da gördüm. Şu ana kadar her şey yolunda gidiyor.
Dişhekimi Oktay Sürücügil (Mersin)
Seviye 2İleri Seviye Modülü katılımcısıyım. Yaklaşık bir yıldır implant yapıyorum. İmplant yaparken karşılaşabileceğimiz komplikasyonları ve bunların çözüm yöntemlerini, biyomateryallerin uygulama yöntemleri ve kullanım alanlarını, kullanılacak materyalin özelliklerini öğrenmek amacıyla eğitime katıldım. Şu anda bildiklerimizi tekrar ediyoruz. Öğleden sonra koyun çenesi üzerinde pratik cerrahi uygulama yapacağız. Uygulamanın önemli olacağını düşünüyorum. Mart ayındaki eğitimlerle birlikte seviyemin yükseleceğini düşünüyorum.
Dişhekimi Neşe Kahraman (İstanbul)
İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalında doktora öğrencisiyim. Kendimi geliştirebilmek, implantoloji alanındaki güncel yaklaşımları takip edebilmek ve farklı görüşleri dinleyebilmek amacıyla İleri Seviye Modülüne katılıyorum. Sonuçta dişhekimliği günden güne gelişen bir alandır. Semineri değerlendirecek olursam burada çok güzel bir ortamımız var. Hem hekimler hem de hocalarımız interaktif şekilde eğitime katkıda bulunuyorlar. Hocalarımız çok samimiler.
Dişhekimi Erdal Pehlivanoğlu (İstanbul)
Ben de İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalında doktoramı yapıyorum. Seviye 2 İleri Seviye Modülü katılımcısıyım. İmplant dişhekimliğinde son yıllarda yükselen bir değer. Dişi kurtaramadığımız durumlarda alternatif çözüm yöntemi olarak gündeme gelmektedir. Hem kendimi geliştirmek hem de bu konudaki yenilikleri takip edebilmek amacıyla eğitime katılmak istedim. Burada ikigün boyunca güzeşl bir organizasyon gerçekleşiyor. Çok memnun olduğumu söylemek istiyorum.
Dişhekimi Mustafa Pul (Giresun)
21 yıllık dişhekimiyim. Seviye 2 İleri Seviye Modülüne katılıyorum. Yaklaşık 2,5 yıldır kendi kliniğimde aktif olarak implant uygulamaları yapıyorum. Bilgilerimi tazelemek amacıyla eğitime katılıyorum. Ayrıca Vestiyer Akademinin ülkemizde dişhekimliği eğitimiyle ilgili ciddi çalışmalar yaptığını çok iyi biliyorum. Kendilerini, hocalarımızı ve Denta Solaris firmasını emeklerinden ötürü kutluyorum. Eğitim çok sıcak bir ortamda gerçekleşiyor. Burada bulunmak benim açımdan ayrı bir heyecan.
Dişhekimi Perver Taştan (Bitlis)
Seviye 2 Eğitimi katılımcısıyım. Vestiyer Yayın Grubu dergileri aracılığıyla İmplant Yetkinlik Eğitiminin yapılacağını öğrenmiştim. Bir yıla yakın bir süredir implant yapıyorum. İleri cerrahi tekniklerle ilgili yeni gelişmeleri öğrenmek amacıyla eğitime katılmak istedim. Güzel bir eğitim oluyor. Farklı uygulamaları gözlemlemek biz dişhekimlerinede güven kazandıracaktır. Bu sebepten ötürü ABDye gidecek olmaktan ötürü çok mutluyum.
Dişhekimi Eylem Top (Ankara)
Mesleğimde 12 yılı geride bıraktım. Seviye 1 Temel Eğitim Modülüne katılıyorum. Daha önce hiç implant uygulaması yapmamıştım ama çok sayıda ameliyat izlemiştim. Artık implantolojiye başlamayı düşünüyorum. Eğitim içerik olarak çok güzel hazırlanmış. Büyük keyif alıyorum. Beni fazlasıyla motive ediyor. ABDye gidecek olmamız da bizler açısından ayrı bir deneyim sunacak. İmplant eğitimimi tamamladıktan ve yapabileceğim noktasında emin olduğumu hissettiğimde başlamayı düşünüyorum. Çünkü hastalarımdan implant konusunda çok talep geliyor.
Haber/Fotoğraf: Özgür Çilek -VYG Haber Merkezi