Son yıllarda, diş hekimliğinin en çok ihtiyaç duyulan ve ilgi gören konularından biri olan “Kemik Rejenerasyonu” üzerine düzenlenmeye başlayan, iki seviyeden oluşan ve ikişer gün süren “Rejeneratif Cerrahide Biyolojik Prensipler ve İleri Cerrahi Teknikler Kursu”na hekimler yoğun ilgi gösteriyor. İmplant uygulamalarının yaygınlaşması ve birçok diş hekiminin implant hastası kabul ediyor olması sonucu, kemikle ilgili sorunların daha fazla gündeme gelmesi ve çözüm yöntemlerinin araştırılması bu kursa gösterilen ilgiyi arttırıyor.
17-18 Mayıs tarihinde yeniden yapılan birinci seviye eğitim, Almanya’da eğitmen diş hekimi olarak çalışmakta olan Dr. Orcan Yüksel ile İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Korhan Oral tarafından verildi.
TEORİK BİLGİNİN ÖNEMİ
Biyolojik prensiplerin doğru anlaşılması ve ileri aşamalarda anlatılacak detayların daha iyi kavranması için Seviye 1’de teorik bölüme çok daha fazla yer verildi.
Katılımcı hekimler teorik bölümde kemik ve doku rejenerasyonu temasının ayrıntılı anlatıldığı;
kemik rezorpsiyonunun biyolojik prensipleri, YKR prosedürleri için biyomateryallerin sınıflandırılması ve el aletlerinin seçimi, çekim sonrası soketin iyileşimi ve alveolar sırt yapısının korunması, değişik tipte defektlerin yönetimi ve tedavi planına uygun materyallerin seçimi, YKR için insizyon teknikleri ve flep preparasyonu, horizontal ve vertikal ogmentasyon seçenekleri ve limitleri ve komplikasyon yönetimi konularını detayları ile öğrendiler. Sert ve yumuşak doku cerrahisine giriş bölümünde ise; üç boyutlu kemik cerrahisinde kullanılan yöntemler, Maxgraft® ve allograft’ler nasıl kullanılır, yumuşak doku, komplikasyonların yönetimi ve kullanılan ilaçlar konuları üzerinde duruldu.
ÖZEL HAZIRLANMIŞ MODELLER ÜZERİNDE UYGULAMA
Eğitimin ikinci günü yapılan uygulamalı bölümde katılımcı diş hekimleri kemik üzeri gingiva şeklinde dizayn edilmiş özel modeller üzerinde uygulamalar yaptılar. Uygulama kısmında çekim sonrası soket yönetimi, İnsizyonlar ve flep yönetimi, sütur teknikleri, pin ve süturlarla membran fiksasyonu, horizontal ogmentasyonun ayrıntılarını öğrenen hekimler, teorik bölümde öğrendiklerini pekiştirme fırsatı yakaladılar.