Dentiss Logo

Her 4 kişiden biri ağız kokusu problemi yaşıyor

Et, yumurta gibi yüksek protein içeren gıdalar, deniz ürünleri, baklagiller ve peynir ağız kokusu yaparken, yoğurt, maydanoz, tarçın, yeşil çay gibi gıdalar ise ağız kokusunu gideriyor. Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz uzmanı Prof. Dr. Murat Karaşen, “Her 4 kişiden biri ağız kokusu problemi yaşıyor. Ağız kokusunun yüzde 95’i, yeterli diş bakımı ve dil temizliği yapılmamasından kaynaklanıyor” dedi. 
12.02.2008       11.18.53

Et, yumurta gibi yüksek protein içeren gıdalar, deniz ürünleri, baklagiller ve peynir ağız kokusu yaparken, yoğurt, maydanoz, tarçın, yeşil çay gibi gıdalar ise ağız kokusunu gideriyor. Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz uzmanı Prof. Dr. Murat Karaşen, “Her 4 kişiden biri ağız kokusu problemi yaşıyor. Ağız kokusunun yüzde 95’i, yeterli diş bakımı ve dil temizliği yapılmamasından kaynaklanıyor” dedi. 

 

Prof. Dr. Karaşen, toplumun yüzde 25’inin çeşitli nedenlere bağlı ağız kokusu problemi yaşadığına dikkati çekti. Ağız kokusunun, bireysel bir sorundan ziyade toplumsal bir problem olduğunu ifade eden Karaşen, “Kişinin kendi sağlığında sıkıntılara neden olan ağız kokusu aynı zamanda sosyal çevresinde de insanların rahatsız olmasına neden olur” dedi. Karaşen, ağız kokusu nedeniyle sosyal hayatı etkilenen bireylerde, iletişim bozukluğu ve utangaçlık duygusunun gelişebildiğini, boşanmaların görülebildiğini vurguladı.

 

Ağız kokusunun, özellikle oksijensiz ortamlarda yaşamayı seven bakterilerin çıkardığı gazlardan kaynaklandığını belirten Karaşen, ağız kuruluğuna, sigara, kötü ağız ve diş hijyeni, burun, sinüs ve boğaz problemleri, alt solunum yolları enfeksiyonları, diyabet, böbrek hastalığı, açlık, aşırı diyet ve çeşitli hastalıkların neden olduğunu söyledi.

 

Karaşen, sabahları ağız kokusu olmasının normal ancak kokunun gün boyunca devam etmesinin anormal olduğunu ifade ederek, “Ağzın kokup kokmadığını anlamak için bir spatula yardımıyla hafifçe dil üstündeki katman alınır. 15 dakika kadar kuruduktan sonra koklanır” dedi.

 

Dilinizi her gün temizleyin

 

Karaşen, ağız kokusunun yüzde 95’inin yeterli diş bakımı ve dil temizliği yapılmamasından kaynaklandığına dikkati çekerek, “Toplumda her dört kişiden biri ağız kokusu problemi yaşıyor ve ağız kokusunun yüzde 95’i yeterli diş bakımı ve dil temizliği yapılmamasından kaynaklanıyor” diye konuştu.

 

Kokuya, oksijensiz ortamda yaşayabilen mikropların yol açtığını vurgulayan Karaşen, dil üzerinde oluşan tabakanın altında yaşayan mikropların, kokunun en önemli nedeni olduğunu söyledi. Karaşen, diş eti problemlerinin ve diş çürüklerinin de bu mikroplara yaşayacak ortamlar hazırladığını belirtti. Yeterli diş ve dil temizliği yapıldığında bu sıkıntının giderilebildiğini ifade eden Karaşen, sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kere dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması ve yemeklerden sonra ağzın bol su ile gargara yapılarak çalkalanması gerektiğini kaydetti.

 

Karaşen, ağız kokusuna yüzde 40 oranında dil üzerinde biriken bakterilerin neden olduğuna işaret ederek, halk arasında dil temizliğinin yeterince bilinmediğini söyledi.

 

Dil temizliğinin yapılabilmesi için gerekli aletlerin satışının yok denecek kadar az olduğuna işaret eden Karaşen, “Günde en az bir kere, basit bir spatula yardımıyla, dilin üstündeki katman arkadan öne doğru, dile zarar vermeden yumuşakça kazınarak temizlenmeli” diye konuştu.

 

Diyet, et ve deniz ürünleri ağız kokusu yapıyor

 

Karaşen, ağız kokusunun yaşanmaması için ağzın nemli olması gerektiğine de işaret ederek, “Sıvı azlığı, ağız kokusuna neden olabiliyor. Aşırı diyet yapanlar da yeterli sıvıyı almadıkları için ağız kuruluğu nedeniyle ağız kokusu yaşayabiliyorlar” dedi.

 

Ağız kuruluğunun önemli bir sorun olduğunu, tükürüğün ağız hijyeni açısından çok yararlı olduğu belirten Karaşen, tükürüğün birtakım zararlı maddeleri öldürücü özelliği olduğunu ve gıda artıklarını ortamdan yıkayarak uzaklaştırdığını söyledi. Karaşen, “Ağızda sürekli bir tükürük salınımı olur ve biz bunu yutkunarak sindirim sistemimize gönderiyoruz. Bu esnada da bir temizlik sağlanıyor. Ancak bu salınım yeterli olmadığında, ağız içindeki girinti ve çıkıntılardaki gıda artıkları ağızda kalacaktır, bakteriler çoğalacaktır ve ağız kokusu oluşacaktır” diye konuştu. Karaşen, ağız kuruluğuna alkol, kahve gibi gıdalarla antidepresan ve benzeri ilaçlarında da neden olabildiğini kaydetti.

 

Ağız kokusuna bazı gıdaların da neden olduğunu hatırlatan Karaşen, et, yumurta gibi yüksek protein içeren gıdaların, deniz ürünleri, baklagiller ve peynirin ağız kokusu yaptığını; yoğurt, maydanoz, tarçın, yeşil çay gibi gıdaların ise ağız kokusunu giderdiğini belirtti.   AA

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.