Hemofili Hastalarına 'Ağız ve Diş Sağlığı' Eğitimi
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Şahin'in öncülüğünde açılan 'Ege Yetişkin Hemofili Hasta Okulu' derslerine devam ediyor.
27.06.2013
09.54.19
Belli aralıklarla hastalar ile toplandıklarını belirten Doç. Dr. Şahin, hemofili hastalarının yaşadıkları sorunların aşılmasına yardımcı olmak ve hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla farklı konularda eğitimler verildiğini söyledi. Doç. Dr. Şahin, "Hemofili kanda pıhtılaşmayı sağlayan faktörün eksikliğinden kaynaklanan kalıtsal bir hastalıktır. Hastaların durup dururken eklemlerinde kanama olur. Yerine eksik faktör konulmadan da kanama durmaz. Hastalarımıza bugüne kadar egzersiz, psikoloji, damar içi ilaç uygulama, hukuki haklar gibi çeşitli konularda eğitimler verdik. Bu kez de ağız ve diş sağlığı açısından hastalarımızı bilgilendirmek istedik. Bu hastalar için ağız ve diş sağılığı hemofili olmayan bireylerden daha da önemli. Çünkü bu hastalarda yapılacak olan cerrahi müdahaleler özel önlemler alınmasını gerektiriyor. Yine kanama hastalıkları açısından deneyimli bir ekibe ihtiyaç duyulmaktadır. Girişimler öncesi eksik olan faktörün yerine konması gerekmektedir. Bu durum beraberinde sağlık sistemine ek maliyet de getirmektedir. Bu yüzden koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında hemofili hastalarının ağız ve diş sağlığı da ön planlarda yer almalıdır" diye konuştu.
Ağız ve Diş Bakımları İhmal Ediliyor
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Ayhan Tetik, hemofili hastalarının önce doktorlarından onay aldığını daha sonra diş tedavilerinde girişimsel yani cerrahi bir işlem yapıldığını söyledi. Dr. Tetik, "Hemofili hastaları kanama korkusu nedeniyle ağız ve diş bakımlarını çok fazla ihmal ediyor. Aslında sağlıklı bir bireyden daha fazla dişlerine özen göstermeleri gerekiyor. Hemofili hastaları için diş fırçalama, diş ipi yapma ve 6 ayda bir uzman diş hekimine muayene olma hayati önem taşıyor" dedi.
Kanama Önleyici İlaçlar Kullanılıyor
Ağır hemofili hastalarının cerrahi bir diş tedavisi olmadan muhakkak hematologunun uygun gördüğü faktörü uygun dozda ve sürede aldıktan sonra girişime başladığını söyleyen Dr. Tetik, "Biz de diş hekimleri olarak lokal kanama durdurucu bir takım ajanlar kullanıyoruz. Daha sonra hastayı bir saate yakın takip ederek, kanamasının olup olmadığına bakıyoruz. Cerrahi diş işlemleri öncesinden kanama önleyici ilaçları işlem yapıldıktan bir hafta sonraya kadar kullandırıyoruz. Hemofili hastaları kanama olacak korkusu nedeniyle ağız ve diş bakımlarına dikkat etmiyor. Türkiye'de maalesef kronik hastalıkları olan kişiler ağız bakımlarını yapmıyor. Bu durum sıkıntı yaşadıklarında muayene geldiklerinde ekstra işlem yapılmasına neden oluyor, aslında kendilerine daha fazla sorun açıyorlar. Bunun dışında bu özel hastalar uzman hekime de ulaşmada sıkıntı yaşıyor. Her diş hekimi kanama nedeniyle hastayı tedavi edemiyor. Bu hastaların daha çok hastane ortamlarında işlemlerini yaptırmalarında fayda var" şeklinde konuştu.
YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.