Sağlık sektörüne 350 milyon dolar yatırarak 6 hastane açan Medicana Grubu, Türkiye ve yurtdışında büyüme planları yapıyor. Bu yıl Ankara ve Konyada hastane açacak olan Medicana, Doğu Avrupa ülkelerinde hastane açmak için görüşmelerini sürdürüyor. Medicananın patronu Dişhekimi Hüseyin Bozkurt, sağlık personeli açığını kapatmak için de bir üniversite kuracak. Bozkurt, Tıp, hemşirelik, hastane işletmeciliği gibi sağlık sektörüyle ilgili fakültelerin yer alacağı üniversite açmayı planlıyoruz. Burslu eğitim vermek istiyoruz dedi
Hüseyin Bozkurt, sağlık sektörünün önemli oyuncularından olan Medicana Hastaneler Grubunun Yönetim Kurulu Başkanı. Medicana Grubunun 6 hastanesi var, önümüzdeki bir yıl içinde Ankara ve Konyada da birer hastane açacak olan grup Doğu Avrupa ülkelerinde de büyümeyi ve bir üniversite kurmayı hedefliyor. Medicana, 3 ay önce 70 milyon dolar yatırım değerine sahip Beylikdüzündeki Medicana International İstanbulu açtı. Medicana International İstanbulda, tüm bekleme ve dinlenme alanları afet durumunda hasta yatağı konularak hizmet vermeye müsait. Dünyanın en büyük özel sağlık yatırımlarından biri olduğu söylenen Medicana International İstanbul özellikle onkolojide ve organ naklinde uzmanlaşıyor. Medicana kısa bir süre sonra Ankarada da açılacak. Ankara Medicana, yaklaşık 60 milyon dolara malolacak.
Hüseyin Bozkurt diş hekimi, kendini bildiğinden beri çalışıyor. Bayram tatili nedir hiç bilmiyor. Günde 16 saat çalışırım diyor. Bozkurtla hem kişisel öyküsünü hem de Medicana Hastaneler Grubunu konuştuk.
* Nerelisiniz? Nasıl doktor oldunuz? Okurken çalıştınız mı?
Doğma büyüme İstanbulluyum. Pertevniyal Lisesi mezunuyum. Hep çalıştım. Sirkecide lokantamız vardı, bulaşıkçılıktan tutun da servise kadar her işi yapmışızdır. 6 kardeşiz. Hepimiz hayatı çalışarak öğrendik. Orta ikide babamın dükkanı işletmeye başladım. Su da sattım, seyyar satıcılık da yaptım ama en önemlisi benim için dükkanı işletmekti.
* Diş hekimi olarak genç yaşınızda hastane kurarak patron olmuşsunuz...
Çalışarak okumanın avantajlarını gördüm. Öngörülerim iyi oldu. 5 yıl çok yoğun çalıştım. Hiç uyumadığım günler oldu. Bir dönem mimarlık eğitimi aldım, babam istemedi, diş hekimi oldum.
* Ömür Hastanesinde çalışmışsınız.
Ömür Hastanesinin kurucu ortaklarındandım. Orada doktor arkadaşlarla hastane kurma hayalimiz vardı, ben bu hayali gerçekleştirdim.
* Çok kolay anlatıyorsunuz...
Hiç kolay olmadı. Bina kiraladım. Arkadaşlara Hadi gelin dedim. Evini, arabasını satıp ortak olanlar vardı, çok risk aldık. Cep boştu. Risk almasaydım, bu işlere girmezdim. Çamlıcada ve Avcılarda hastaneler açtık. 2003te Ömür Hastanesi iflas edince de onu alıp Medicana adıyla tekrar faaliyete geçirdik.
* Ankara ve Konyanın açılmasıyla 8 hastaneniz olacak. Hedef ne?
Başta bu kadar büyümeyi hedeflemezdik. Dünyaya ayak uyduruyoruz. Son açtığımız hastane dünyada ilk 100e girer. Dünyayı geziyoruz, her türlü yeniliği takip ediyor, en iyi doktorlarla çalışmayı amaçlıyoruz. İşten kazanıp işe yatırıyoruz.
* Anadoluda büyümeye devam edecek misiniz?
20 ilden teklif var. Açmak istiyoruz. 4-5 ilde Medicana Grubu olacak.
* Hayaliniz üniversite kurmak diye duydum...
Doğru. Türkiyede ciddi bir sağlık personeli açığı var. Medicana, bu alanda eğitim verecek bir üniversite açmayı hedefliyor. Tıp, hemşirelik, hastane işletmeciliği gibi sağlık sektörüyle ilgili fakültelerin yer alacağı üniversite açmayı planlıyoruz. Bugün bir hemşirenin okuldan mezun olduğu gün işi hazır. Türkiyede iş garantisi olan tek meslek hemşirelik. Burslu eğitim vermek istiyoruz. Böyle bir hayalimiz var.
Muayenehane ararken hayat arkadaşını buldu
Hüseyİn Bozkurtun eşi de dişçi. Bahçelievler Medicana Dişin başında. Bozkurtun eşiyle tanışma hikayesi hoş. Hüseyin Bey kendine muayenehane ararken, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine bir yerle ilgilenmiş. O yeri görmeye gittiğinde genç bir kadın da muayenehaneye bakıyormuş. O da diş hekimiymiş. Hüseyin bey, Ben burayı tuttum ama birlikte çalışabiliriz demiş. Ertesi gün muayenehaneyi kiralamış. İki yıl sonra evlenmişler. Hüseyin Beye emeklilik hayalini de sordum. Hep bir balıkçı köyü, sakin bir yer hayal ederim dedi ve ekledi, Bu hayalimi kolay kolay başarabileceğimi sanmıyorum ama birkaç yatırım bittikten sonra kendime zaman ayırıp sosyalleşmeyi düşünüyorum.
Yurtdışına açılacağız
* Yabancılar sektöre ilgi duyuyor, sizinle ilgilenen var mı?
Var görüşmelerimiz. Yalnızca ortaklık değil, bazı fonlar da geliyor. Bize katkı yapacak bir ortak olursa bu iş olur. Bir süre sonra halka açılmayı planlıyoruz, bu konularda aynı düşündüğümüz birileri olursa olur.
* Yurtdışında hastane açacak mısınız?
Doğu Avrupa ülkelerinde belli bir noktaya geldik. Şimdilik adres vermek istemiyorum, çünkü izinler alınmadı.
* Siz sağlık turizmine girmek için ne yapıyorsunuz?
Çok konforlu hastaneler yaptık. Yurtdışında acenta açmak, acentalarla birlikte çalışmak gibi konular gündemimizde.
Doktor hastane seçer
* En çok hangi alanlarda talep var?
Göz, diş ve plastik cerrahiyi tercih ediyorlar. Zamanla kalp cerrahisi ve organ nakli için de gelecekler diye düşünüyoruz.
* Doktor kadroları son zamanlarda futbolcu transferi gibi oldu. Siz de doktor transfer ediyor musunuz?
Ben bu işin içinden geliyorum. Ekipler çok önemli. Teknolojiyi getiriyoruz, doktor da bu teknolojiyi bilmeli ve bunu iyi kullanabilir olmalı. Artık doktorlar da çok seçici. Onlar da hastane seçiyor, cihazlara bakıyor. Kendini yenilemeyen hastanede çalışmak istemiyor, işinde iyi doktorlar.
Yurtdışındaki Türkleri tedavi etmeliyiz
* AKPnin özel hastaneleri herkese açması iyi oldu mu?
İyi oldu. Ama daha yapılacaklar var. Yurtdışında yaşayan Türklere kapımızı açmalıyız. Türkiyede sağlık hizmetleri Avrupadaki birçok ülkeden daha iyi durumda.
* Sağlık turizmine vatandaşlarımızdan başlayalım yani...
Evet. Almanya, Belçika, Avusturyada yaşayan vatandaşlarımız ameliyatını, tedavisini burada olsun. Bizim fiyatlarımız çok uygun Avrupaya göre. Avrupalı hastalar Çine, Hindistana gidiyor. Oysa biz çok daha iyi hizmet veriyoruz ve daha yakınız.
En Zor Günüm
Bir hasta bile yoktu. Her yapılan yeni işin başı zordur, çünkü ne olacağını bilmiyorsun. İlk muayenehaneyi açtığım gün çok zordu. Bir hasta bile yok, bir yer açıyorsunuz, çok borç var. Kaynak: Elif Ergu - Vatan