Koronavirüs salgınında kendi hayatlarını tehlikeye atarak büyük bir mücadele veren sağlık çalışanlarına, gönüllü olarak filyasyon çalışmalarına katılan diş hekimleri de eklendi. Sahaya inerek, virüs tespit edilen kişilerin temas ettiği bireylerin belirlenmesi ve testlerini gerçekleştiren diş hekimleri önemli bir görev üstleniyor.
Koronavirüs Covid-19 salgınında, erken teşhis ve bireysel olarak bağışıklık sisteminin gücü tedavinin başarıyla sonuçlanmasını etkileyen en önemli 2 unsur olarak görülüyor. Ayrıca hasta kişinin evinde ya da hastanede izole edilmesi, virüsün yayılımını kontrol altında tutmak açısından da önem taşımakta… Toplumda test sayılarının azlığı, neden herkese test uygulanmadığı ya da yapılan testlerin kaçının aynı hastaya tekrarlandığı gibi konularda soru işaretleri bulunuyor. Herkesin virüse karşı test edilmesi etkin bir yöntem olarak kabul edilmiyor. Tarama testi negatif çıkan kişilerin bu rahatlık ile toplumsal mesafe kurallarına uymayı bırakmasının, salgının kontrol edilmesi önünde bir engel olacağı, yetkililer tarafından ısrarla vurgulanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bu yöndeki soruları, “Herkes kendini testi pozitif çıkmış gibi kabul etmeli” diyerek yanıtlıyor.
Tarama testleri, Sağlık Bakanlığı’nın sahada çalışan filyasyon ekipleri tarafından gerçekleştiriliyor. Saha incelemesi olan filyasyon çalışmaları, bir vaka tespit edildiğinde önce telefonla hastaya telefonla ulaşılarak başlatılıyor. Ardından vakanın temas ettiği tüm bireylere tarama testleri gerçekleştiriliyor. Bu ekiplerde, gönüllü olarak görev üstlenen diş hekimleri adeta bir savaşı andıran bu mücadele en ön safta yer almakta.
Kaç diş hekiminin filyasyon çalışmalarına katıldığına dair kesin bir rakam bulunmamakla birlikte, 1000’e yakın diş hekimin görev aldığı basına yansıyan bilgiler arasında. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın konu hakkında açıklaması İstanbul’da bin 300 ekip olduğu, özel araçları ile çalışan bu ekiplerde diş hekimlerinin gönüllü olarak katıldığı yönünde.
Sahadaki Diş Hekimlerinin Korunması Öncelikli
Sahada çalışma yapan hekimlere önce eğitim ve özel koruyucu ekipmanlar sağlanıyor. Yetersiz koruyucu malzeme ile göreve gönderilen diş hekimleri, Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) ile irtibat kurabilir. TDB, odalar üzerinden kurduğu izleme komiteleri ile çalışmaları yakından takip ediyor. Son olarak Ankara’da koruyucu ekipman dağıtılmadan çalışma yapıldığı bilgisi üzerine, müdahale edilip durumun düzeltilmesi sağlandı.