Dentiss Logo

Gazi Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı

Sekiz profesör, 3 doçent, 1 yardımcı doçent, 2 öğretim görevlisi, 10 araştırma görevlisi ve yedi kadrosuz doktora öğrencisinin görev yaptığı Gazi Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı’nın başkanlığını Prof. Dr. Tayfun Alaçam yürütüyor. Endodonti eğitiminin hem teorik hem de pratik eğitim açısından iyi durumda olduğunu belirten Alaçam, “Özellikle pratik eğitimde öğrencilerimiz, dünyanın birçok ülkesinde öğrencilik döneminde bakılan hastaların onlarca katından fazla hastayı tedavi ederek mezun olmaktadırlar” diyor.
19.06.2009       14.46.00

Sekiz profesör, 3 doçent, 1 yardımcı doçent, 2 öğretim görevlisi, 10 araştırma görevlisi ve yedi kadrosuz doktora öğrencisinin görev yaptığı Gazi Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı’nın başkanlığını Prof. Dr. Tayfun Alaçam yürütüyor. Endodonti eğitiminin hem teorik hem de pratik eğitim açısından iyi durumda olduğunu belirten Alaçam, “Özellikle pratik eğitimde öğrencilerimiz, dünyanın birçok ülkesinde öğrencilik döneminde bakılan hastaların onlarca katından fazla hastayı tedavi ederek mezun olmaktadırlar” diyor.

 

Tayfun Bey kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

1954 yılında Ankara’da doğdum. 1976 yılında Ankara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nden mezun oldum.1981’de ise doktoramı aldım. 1985 yılından beri Gazi Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde çalışmaktayım. 1984 yılında doçent, 1990’da ise profesör oldum. Anabilim dalı başkanlığı, fakülte kurulu üyeliği, yayın komisyonu sekreterliği, bilimsel kurul üyeliği, etik kurul üyeliği, vakıf genel sekreterliği ve Türk Endodonti Derneği başkanlığı gibi görevlerde bulundum. 87 bilimsel yayınım ve 3 adet ders kitabım bulunmaktadır. Yalnızca 2008 yılı içerisinde “web of  science” kayıtlarına göre aldığım atıf sayısı 97 dir.

 

Gazi Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı hakkında bize ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?

Anabilim dalımızda 8 profesör, 3 doçent, 1 yardımcı doçent, 2 öğretim görevlisi, 10 araştırma görevlisi ve yedi kadrosuz doktora öğrencisi görev yapmaktadır. Anabilim dalımızda Diş Hastalıkları ve Tedavisi ve Endodonti eğitimi müşterek olarak verilmekte ve ayrıca Oral Diagnoz ve Radyoloji Bilim Dalı da yine anabilim dalımıza bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Anabilim dalı araştırma bölümünde bir adet SEM ünitesi, mekanik test ve mikrobiyoloji laboratuvarları faal durumda bulunmaktadır.

 

Bilimsel çalışmalar bakımından bölümünüzü hangi seviyede görüyorsunuz?

Bu konuda son iki yıllık bilimsel yayın çalışmalarından sayılar vermek istiyorum. 2007 ve 2008 yıllarında anabilim dalımızda 41 adet yurtdışı yayın, 40 adet yurtiçi yayın, 10 adet sözlü bildiri, 32 adet poster sunumu yapılmış ve öğretim üyeleri tarafından farklı organizasyonlarda 17 adet konferans verilmiştir.

 

Günde ortalama olarak kaç hastaya tedavi hizmeti veriyorsunuz? Bu konuda ne tür sıkıntılarınız var?

Fakültemize yıllık ortalama 40-70 bin hasta müracaatı olmaktadır. Bu hastaların tamamına yakını anabilim dalımıza ait bölümlerden geçmektedir. Sınırlı sayıda öğretim elemanı, doktora öğrencisi ve stajyer öğrenci ile sağlık hizmeti vermeye çalışan bölümümüzde maalesef hizmet potansiyelini aşan bir hasta girişiyle karşı karşıya bulunmaktayız. Bu da zaman zaman hastalara yapılacak işlemlerin güçlük düzeylerine göre ayırt edilmesinde sorunlar yaratabilmekte, anında hizmet sağlanmasında zafiyetlerle karşılaşılabilmektedir.

 

Ülkemizde görülen başlıca diş hastalıklarını ve bunların sebeplerini anlatır mısınız?

Koruyucu hizmetlerde istenen yolun kaydedilememesi nedeniyle özellikle ileri endodontik ve restoratif uygulamalarla beklenenin üzerinde karşılaşılmaktadır. Bu da hem zamana bağlı hizmet  hem de maliyet sorunları yaratmaktadır.

 

Dişhekimliği fakültelerindeki endodonti eğitimi hakkında neler düşünüyorsunuz? Endodontinin Türkiye'de ve dünyada geldiği son noktayı değerlendirebilir misiniz?

Endodonti eğitimimiz hem teorik hem de pratik eğitim açısından iyi durumdadır. Özellikle pratik eğitimde öğrencilerimiz, dünyanın birçok ülkesinde öğrencilik döneminde bakılan hastaların onlarca katından fazla hastayı tedavi ederek mezun olmaktadır. Burada küçük bir anımı anlatmak isterim. Evvelki yıl Sokrates programı ile ders vermek üzere Yunanistan’ın Selanik kentindeki Aristoteles Üniversitesi’ne gittim. Endodonti Bölüm Başkanı Dr. Tziafas son sınıf öğrencilerimizin kaç adet kanal tedavisi yaptıklarını sordu. Ben de barajlarının 60 adet olduğunu söyledim. Kendisi ise yanlış anladığını düşünerek 16 diye doğrulamak istedi. Sixty ve sixteen kelimeleri aramızda üç defa tekrarlandı. Dr. Tziafas belirtilen iş gününde bu kadar işin yapılabileceğini düşünememişti. Gerçekte öğrencilerimizin tamamına yakını stajları boyunca 100-150 kök kanal tedavisi yapmaktadır. Farklı ülkelerden Erasmus projeleri ile fakültemize eğitime gelen öğrencilerin tamamı anabilim dalımızda doktora yapabilmenin yollarını araştırmaktadırlar. Aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde dişhekimliği fakültelerinde eğitimin düzeyi ve uygulamalarını denetleyen Dented kuruluşu önceki yıl, daha sonra ülkemizdeki birkaç fakültede de olduğu gibi fakültemizi ve anabilim dalımızın eğitimini denetleyerek onay vermiştir.

 

Önümüzdeki döneme ilişkin proje ve hedefleriniz neler olacak? 

Öğrenci eğitiminde klinik uygulamalarda standartları oluşturmak amacıyla düşündüğümüz talimatname hazırlığımız tamamlanma aşamasına gelmiştir. Araştırma laboratuvarımızın geliştirilmesi çalışmaları devam etmektedir. Fakültemiz web sayfasından gerek mezuniyet öncesi gerekse mezuniyet sonrası eğitimle ilgili programlar yayımlamaktayız. Amacımız bundan sonraki dönemde yurt dışı açılımların sayısını artırmaktır. Ayrıca Türk Endodonti Derneği’nin Ankara çalışmaları kapsamında şehirde bulunan diğer diş hekimliği fakülteleri ile birlikte aylık konferanslarımız 1999 yılından beri devam etmektedir. Geçtiğimiz Aralık ayından itibaren Drogsan İlaç firmasında yapılan toplantılar çerçevesinde 19 Aralık 2008 tarihinde Prof. Dr. Ahmet Serper “Döner Ni-Ti eğe sistemleri, 16 Ocak 2009 tarihinde Doç. Dr. Zafer Çehreli “Pulpa-adeziv ilişkileri” konusunda konferanslar verdiler. Önümüzdeki süreçte ise yapılacak toplantıların programı ise söyle: 20 Şubat Cuma günü Prof. Dr. Cemal Tınaz “Endodontik apeks bulucular”, 20 Mart’ta Prof. Dr. Nurhan Öztaş “Ozon uygulamalarının dişhekimliğindeki yeri”, 16 Nisan 2009 tarihinde ben “Apikal preparasyon” ve 15 Mayıs’ta Prof. Dr. Firdevs Tulga Öz “Süt ve genç sürekli dişlerde tek ve iki aşamalı indirekt pulpa tedavisinin değerlendirilmesi”.

 

Gazi Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı Akademik Kadrosu

 

Prof. Dr. Tayfun Alaçam (Anabilim Dalı Başkanı)

Prof. Dr. Hüma Ömürlü

Prof. Dr. Emin Türköz

Prof. Dr. Güliz Görgül

Prof. Dr. Sis Yaman

Prof. Dr. Oya Bala

Prof. Dr. Hülya Erten Can

Prof. Dr. Cemal Tınaz

Doç. Dr. Mine Betül Üçtaşlı

Doç. Dr. Özgür Topuz

Doç. Dr. Özgür Uzun

Yrd. Doç. Dr. Aydın Bayraktar

Öğr. Gör. Dr. Hacer Deniz Arısu

Öğr. Gör. Dr. Bağdagül Helvacıoğlu Kıvanç

Araş. Gör. Dr. Dt. Güven Kayaoğlu

Araş. Gör. Dt. Sibel Koçak

Araş. Gör. Dt. Suat Özcan

Araş. Gör. Dt. Şebnem Erol

Araş. Gör. Dt. Burak Sadık

Araş. Gör. Dt. Gonca Bek

Araş. Gör. Dt. Seda Arslan

Araş. Gör. Dt. Baran Can Sağlam

Araş. Gör. Dt. Cem Burak Akın

Araş. Gör. Dt. Feyza Ünsal

 

Dok. Öğr. Dt. Tufan Can Okay

Dok. Öğr. Dt. Serkan Aktuna

Dok. Öğr. Dt. Mügem Gürel

Dok. Öğr. Dt. Fatma Yalpı

Dok. Öğr. Dt. Tandoğan Mangal

Dok. Öğr. Dt. Nazlı Özge Yanar

Dok. Öğr. Dt. İhsan Yıkılgan


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.