Dentiss Logo

FDI ve TDB, İstanbul'da Köprü Kuruyor

Tüm dünya genelinde diş hekimliği sektörü mensupları, Türkiye’de, bu zamana kadar ilk kez bir araya gelecek. FDI Dünya Diş Hekimliği Federasyonu’nun organize ettiği Dünya Diş Hekimliği Kongresi, diş hekimliğinde güncel konular ve gelişmeler hakkında katılımcıları bilgilendirmek ve tartışmak üzere İstanbul’da yapılacak. FDI 2013 Kongresi’nin Güney Kore’de yapılamasının iptal edilmesinden sonra kur’ayı kazanan Türk Dişhekimleri Birliği’nin ev sahipliği ile düzenlenecek Kongre, Doğu ve Batı’daki profesyonellere oldukça cazip geliyor.
26.08.2013       14.36.21
Organizasyon Komitesi’ne göre; İstanbul Kongre Merkezi’nde Ağustos’un son haftası yapılacak kongreye Türkiye’den ve yurt dışından 12 bin profesyonelin katılması bekleniyor. Bin 849 adet bilimsel poster başvurusu ile rekor kırılacak bu yılın kongresinde yerel organizasyon komitesi tarafından bin 196 posterin onayı verildi. Dünya çapından160’tan fazla uzman, toplum ağız sağlığı konusunda klinik metotlar ve uygulamalardaki gelişmeler ile ilgili sunum yapacak. Ayrıca, uluslararası ve yerel endüstri firmaları son teknoloji ürünlerle bir sergi düzenleyecek. En yeni diş hekimliği aletleri ve materyalleri, dental görüntüleme ve CAD/CAM sistemleri gibi gelişmiş teknolojiler teşhir edilecek. FDI, Temmuz ayı sonuna kadar yaklaşık 200 firmanın kayıt yaptırdığını bildirdi.

Kongrede, özellikle son iki yıldır birkaç partner ile birlikte planlanan ve gelecek yıllarda dünya ağız sağlığının gelişimi için yol haritası çizmeyi amaçlayan 2020 Vizyonu girişim programının güncel hali de açıklanacak. Veri toplama ve ortak uygulamaya odaklanan programın ikinci aşaması bu yılın Şubat ayında Chicago Midwinter Toplantısı’nda başlatıldı. İlk sonuçlar, dünya çapında ağız sağlığı davranışları ve gerçekleri hakkında kanıta dayalı erişim sağlayarak halk sağlığı sektörü mensuplarına yardımcı olması için pilot projenin tanıtımıyla FDI’da sunulacak.

Gündemde ayrıca, Unilever dental sarf malzeme üreticileri ile Yaşa-Öğren-Gül (Live-Learn-Laugh) ortaklığında, Türkiye’nin de dahil olduğu 27 ülkede devam eden ağız sağlığı eğitim programı geliştirilecek. Bu yıl FDI, diş hastalıklarının baş gösterdiği Afrika Kıtası’nda ağız sağlığı ölçümlerinin etkili uygulanması için Afrika’daki bir dizi ulusal diş hekimliği dernekleri ve örgüt arasında yeni bir işbirliği oluşturdu.

FDI Başkanı Dr. Orlando Monteiro da Silva, “2013’te büyük başarılardan biri;
Japonya’nın Minamata şehrinde Ocak ayında civa ile ilgili imzalanan Minamata Sözleşmesi’nde, fazın kullanılmaması yerine seviyenin düşürülmesinin ve dental amalgam kullanımının devamının sağlanmasıydı. Geri bildirimde, diş hekimliği camiası, dental amalgamın etkilerini azaltmak ve önlemek için çaba göstereceğine söz verdi. Doğu Afrika’da dental atık yönetimi konusunda uygulama aşamalı pilot proje için harekete geçtiğimiz ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Dental Üreticiler ile ortaklık oluşturduğumuzdan ötürü mutluyum.” dedi.

Bunun yanında bu yıl 36 ülkede kutlanan 20 Mart Dünya Ağız Sağlığı Günü’nün başarılarının da altını çizen Monteiro da Silva, İstanbul’da başkanlıktan istifa edecek olsa bile örgütün hedeflerini gerçekleştirmeye devam edeceğini söyledi. Da Silva; bu yıl Çin Halk Cumhuriyeti’nden önümüzdeki iki yılın örgüt yöneticisi olacak önceki mali işler sorumlusu Dr. Tin Chun Wong kadar başarılı olacak.

Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, kendisinin ve örgütün İstanbul şehrinde ilk kez beş kıtadan gelecek diş hekimlerini beklediklerini söyledi. Yücel, “İstanbul’da kongreye ev sahipliği yapmak, diş hekimliği olimpiyatlarını kazanmaya benziyor ve aynı zamanda değer kazandırıyor. Uluslararası geniş bir arenada olan etkinlik, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın himayesinde yapılacak. Ağız sağlığının önemi hakkında vatandaşlar arasında farkındalığın artması için önemli bir fırsat. Umuyoruz ki 2013 Kongresi, toplum ağız sağlığı alanında hükümet kararlarında pozitif etki yapacak.” dedi.

Türkiye Sağlık Bakanlığı 2010 araştırma analiz yayınlarına göre, Türkiye’de 6 – 19 yaş arasındaki bireylerin yüzde 85’i diş çürüklerinden şikayetçi. Bakanlık, 15-19 yaş arasındakilerin yüzde 74’ü ve 30 -34 yaş arasındakilerin yüzde 96’sının periodental hastalıklardan etkilendiğini de ortaya koydu.

Bunun yanı sıra TDB, FDI Kongresi’nin ülkenin uluslararası arenada tanınmasında çok önemli pozitif bir adım olacağına inanıyor. 1989’dan beri FDI Dünya Diş Hekimliği Federasyonu’nun üyesi olan TDB, Türkiye’de hizmet veren 22 bin diş hekimini temsil ediyor. 1990’lardan beri Türkiye’de dental organizasyonlar düzenleyen Birlik, yaklaşık 2 bin 500 hekimin katılımıyla her yıl düzenlediği kongresini bu yıl FDI Kongresi dâhilinde yapacak.

TDB Başkanı Yücel, “AWDC, 2013 yılında Türkiye’de organize edilen en büyük ve en önemli diş hekimliği organizasyonu olmasının yanı sıra dental sağlığın farkındalığına ışık tutuyor. Türkiye’de diş hekimliği mesleğinin itibarını sürdürmesi ve sanayisinin yoğunlaşmasına katkı sağlıyor.” şeklinde konuştu.

FDI, 135 üye dernek ile işbirliği yaparak her yıl kongre düzenliyor. Geçtiğimiz yıllarda kongreler Singapur, Salvador, Meksika City ve Hong Kong gibi yerlerde yapıldı. Örgüt, önümüzdeki yıl düzenlenecek kongrenin Hindistan Dişhekimleri Birliği ortaklığında New Delhi’de Mayıs ayında yapılacağını duyurdu.




YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.