Sağlık sektörü içinde önemli bir yere sahip dişhekimliğinde, endodonti değeri devamlı artan dallardan biri olarak gösteriliyor. Dişin ağızda tutulduğu son aşama olarak adlandırılan endodontide her geçen gün yeni gelişmeler ve teknikler kaydediliyor. İşte bu yenilikler Avrupa Endodonti Derneğinin (ESE) iki yılda bir düzenlediği bilimsel kongrelerinde gündeme getiriliyor. ESE, 13. Bilimsel Kongresini 6-8 Eylül 2007 tarihlerinde İstanbulda gerçekleştirdi. Organizasyonun bu yıl İstanbulda yapılmasında şehrin sahip olduğu uzun ve zengin tarihi, Asya ve Avrupa kıtalarını birleştirmesi, ulaşım kolaylığı ve doğal güzellikleri gibi sebepler ön plana çıktı. Türk Endodonti Derneğinin ev sahipliğinde İstanbul Hilton Hotel&Convention Centerde yapılan ESE İstanbul 2007 katılımcı sayısı bakımından da bugüne kadar yapılan en kalabalık ESE kongreleri arasındaki yerini aldı. Organizasyona Avrupa ve Türkiyenin yanı sıra Rusya, Orta Asya, Ortadoğu, Afrika ve Amerika ülkelerinden yaklaşık 1300 dişhekimi katıldı.
Dişhekimleri için mükemmel bir bilgi alışverişi ve endodontideki yeni ufukları tartışma ortamı sağlamayı amaçlayan organizasyonda, çok sayıda sempozyum, kişisel sunu ve interaktif oturumlar yapıldı. Katılımcılar bilimsel programa öylesine büyük ilgi gösterdiler ki oturacak yer bulamayan bazı dişhekimleri sunumları yere oturarak izlemek zorunda kaldılar. Kahve molaları ve öğle yemeği sırasında fuar alanını gezme fırsatı yakalayan hekimler, firmaların sergiledikleri ürünleri dikkatlice incelediler. Dişhekimliği sektörünün öncü yayın kuruluşu Vestiyer Yayın Grubu ise, Türkiye partnerliğini yaptığı Dental Tribune International ile aynı standı paylaşarak kongrede yer aldı. Standa gelen hekimler her iki yayın kuruluşuna ait dergilere yoğun ilgi gösterdiler. Ayrıca uluslar arası endodonti dergisi Rootsun Türkiye baskısının ilk sayısı kongrede dişhekimleriyle buluştu.
ESE İstanbul 2007nin kongre başkanlığını Yeditepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Endodonti Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gündüz Bayırlı, organizasyon komitesi başkanlığını ise İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Küçükay üstlendi. Kongrenin bilimsel programında çeşitli ülkelerden toplam 32 konuşmacı sunum yaptı. Bilimsel programda, yeni ufuklar, kök kanallarının şekillendirilmesi, ağrı, başarı ve başarısızlık, beyazlatma, nfeksiyon, omplikasyonlar, restorasyon, kanal tedavisinin yenilenmesi, kök kanallarının doldurulması, endodonti mi implant mı? kök kanallarının yıkanması, kök kanallarının dezenfeksiyonu gibi konularda katılımcılara yeni bilgiler aktarıldı. Bu programa ek olarak 66 adet sözlü bildiri, 179 adet klinik poster ve 92 adet araştırma posteri olmak üzere toplam 337 adet tebliğ sunuldu.
Sosyal program katılımcıların gözünü kamaştırdı
ESE İstanbul 2007 hem bilimsel hem de kültürel açıdan son derece heyecan verici ve motive edici bir kongre oldu. Katılımcılar, kongrenin birinci günü olan 6 Eylül Perşembe günü Ortaköydeki Feriye Lokantasında ESE 25. Yıldönümü Gecesine katıldılar. Geceyi Abdi İbrahim İlaç tarafından organize edildi. 7 Eylül Cuma ise Boğaz gezisi yapıldı. Marmara ve Karadenizi birleştiren İstanbul Boğazından şehrin Avrupa ve Asya yakalarının izlendiği ve Taşkent Teknelerinde gerçekleştirilen gezi dört saat sürdü. ESE İstanbul 2007, 8 Eylül Cumartesi günü, Yeniköydeki Sait Halim Paşa Yalısında verilen gala yemeğiyle sona erdi.