Dentiss Logo

Endodontide Yarım Asra Yaklaşan Deneyim

Prof. Dr. Tayfun Alaçam, yetiştirdiği öğrenciler, yürüttüğü başarılı görevler ve imza attığı kitaplar ile diş hekimlerinin yakından tanıdığı bir duayen. Endodonti alanında yarım asra yaklaşan tecrübesi ile ödüllere de layık görülen Prof. Dr. Alaçam ile Türkiye’de Endodonti biliminin gelişimini konuştuk.
02.09.2021       13.47.53

Endodontinin ülkemizdeki duayenlerinden birisiniz. Geriye baktığınızda meslek hayatınızda sizi en çok etkileyen olaylar nelerdir?

Türk diÅŸ hekimlerinin uluslarası alandaki baÅŸarıları ve saygın dergilerde yaptıkları yayınlar beni çok mutlu ediyor. DiÅŸ hekimliÄŸi alanındaki alet ve malzemelerde ülkemizde de bilimsel temellere dayanarak yapılan üretimler beni heyecanlandırıyor. Avrupa Endodonti Kongresi’nin Ä°stanbul’daki organizasyonunun baÅŸarısı da mesleki anlamda beni en çok mutlu eden geçmiÅŸ olaylardan birisi. Daha da önemlisi çalıştığım kurumlarda eÄŸitimlerini tamamlayan arkadaÅŸlarımın Türkiye’nin her yerinde elde ettikleri mesleki baÅŸarılar bana büyük bir coÅŸku veriyor.

DiÅŸ HekimliÄŸi içerisinde Endodonti tedavilerinin önemi hakkında neler söylemek istersiniz?

Bir diÅŸ hekiminin hastasına verebileceÄŸi en pahalı ve acımasız ceza diÅŸinin çekimidir. Periodontal ve restoratif gereksinimleri karşılayabilecek bir diÅŸin endodontik tedavisi hasta ve hekim için en büyük ödüldür. GeliÅŸen teknoloji ve hekim yetkinliÄŸinin artmasıyla bugün teravi edilebilen diÅŸlerin endikasyon sınırlarının iyice arttığını görüyoruz. Vital ve rejeneratif tedavilerin de bu baÅŸarıya katkıları yadsınamaz. BaÅŸarılı bir tedaviyle elde edilen güvenli bir alt yapı sonraki restorasyonlar için en büyük güvencedir. Endodontik tedavi kaybedilenleri yerine koymada birincil ve en biyolojik olan diÅŸ hekimliÄŸi yaklaşımdır. Endodontik tedavi diÅŸhekimliÄŸindeki disiplinlerarası birçok yaklaşımda zincirin en temel ve ayrılmaz parçasıdır.

REKLAM

Endodonti biliminin ülkemizdeki geliÅŸimini nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?

Bugün ulaÅŸtığımız uluslararası yayın sayısıyla birçok ülkenin önünde yer alıyoruz. DiÅŸ HekimliÄŸi Fakülteleri, üniversitelerimizin birçoÄŸunda uluslararası derecelendirmelerde öne taşıyan unsur olmaktadır. Klinik fazda dünyada geliÅŸmiÅŸ ülkelerden herhangi bir farklılığımız bulunmamaktadır. Temel bilimlerdeki dental çalışmalar ve ilerlemelerde önümüzde biraz daha yolumuz bulunmaktadır. GeliÅŸmiÅŸ ülkeler arasında saygın bir yer kazanmış durumdayız. Ancak bilimin bütün dünyada kazandığı hız ile yerimizi korumak adına ivme kaybetmemek durumundayız. Burada branşın bütün elemanlarının üzerine çok önemli görevler düÅŸüyor.

Endodonti konusundaki ülkemizdeki deÄŸerli bir kaynak kitabın yazarısınız. Yeni kitap, eÄŸitim projeleriniz var mı?

Kitap, büyük emekler isteyen ve uzun yıllar gerektiren çalışmaları gerektiriyor. Branşın farklı alanlarında tüm dünyada yoÄŸun çalışmalar devam ediyor. Hakem kontrolünden geçmiÅŸ kanıta dayalı bilgilerin toplanması gerçekten büyük emek gerektiriyor. Kanımca artık kiÅŸinin tek başına bunların altından kalkabilmesi zor görünüyor. Belki ekip halinde yeni bir çalışmaya girebilirim. Son yıllarda daha ziyade genç araÅŸtırıcıların bilimsel çalışmalarına katkılar yapmakta ve ağırlıklı olarak mezuniyet sonrası ders ve eÄŸitimler vermekteyim.

Endodonti alanında uzmanlaşmak isteyenlere, deneyimli bir hoca olarak neler tavsiye edersiniz?

Tüm mesleklerde uzmanlaÅŸma kiÅŸilere yeni kapılar açmaktadır. DiÅŸleri doÄŸal olarak yerinde koruma talebi gittikçe artmaktadır. Bu baÄŸlamda endodontistlere büyük bir görev düÅŸmektedir. Hasta talebindeki artışlar branşımızın elemanlarının çalışmalarında neredeyse hiçbir boÅŸ zaman bulamamalarına neden olmaktadır. Teknolojik geliÅŸimler de uygulamalarda bizleri monotonluktan uzaklaÅŸtırarak daha büyük heyecanla olgulara yaklaÅŸmamızı saÄŸlamaktadır. Ben bu branşı seçen meslektaÅŸlarımızın uzun dönemde mesleki tatmin, sosyal statü ve ekonomik yönden mutlu olacaklarını düÅŸünüyorum. Bütün bunların yanında aÄŸrısı geçerek diÅŸini kazanmış bir hastanın minnet duygularının hekim için en büyük kazanç olacağı inancındayım.

Pandeminin diÅŸ hekimliÄŸi eÄŸitimi ve uygulamalarındaki etkisini nasıl gözlemliyorsunuz?

Teorik anlamda oluÅŸan zaman bolluÄŸunun da yardımıyla eÄŸitim bir anlamda daha da güçlendi. Yeni eÄŸitim sistemleri keÅŸfettik. Ancak tıp mesleÄŸinde eÄŸitmenle yüz yüze eÄŸitimin etkisi mesleki olgunluÄŸa eriÅŸmede son derecede önem taşımaktadır. Eskiler buna usta-çırak iliÅŸkisi diyorlar. ÖÄŸrencilerimiz bundan yoksun kaldılar. Pratik eÄŸitimimiz büyük darbe yedi. Belki önümüzdeki dönemde bu bir-iki yıllık mezunlarımıza üniversitelerimiz ve mesleki kuruluÅŸlarımız, pekiÅŸtirme eÄŸitimleri verebilir.

Ülkemizde diÅŸ hekimliÄŸinin daha iyi hale gelmesi için neler yapılmalı?

Etik deÄŸerlere daha çok önem vererek, üniversite-mesleki dernekler-sanayi-market iÅŸbirliÄŸinde eÄŸitime olabildiÄŸince yüklenmek durumundayız. ÖÄŸrencilerimize ve meslektaÅŸlarımıza kanıta dayalı bilgilere ulaÅŸma yollarını daha çok anlatmalıyız. Durmak yok, meslektaÅŸlarımızın ve öÄŸrencilerimizin mesleki heyecanlarının daima canlı tutulması hepimizin ve öncelikle bir eÄŸitmenlerin en önemli görevi.


Prof. Dr. Tayfun Alaçam

Endodonti dünyasının yakından tanıdığı Prof. Dr. Tayfun Alaçam, 1976 yılında Ankara Üniversitesi DiÅŸ HekimliÄŸi Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Konservatif DiÅŸ Tedavisi AD.’na asistan olarak giren Alaçam, 1981 yılında doktorasını aldı. 1981-82 yıllarında Gülhane Askeri Akademisi Odontoloji servisinde, yedek subay olarak askerliÄŸini yaptı. 1984 yılında Endodonti alanında Üniversite Doçenti unvanını; 1986 yılında Gazi Üniversitesi’ne transfer olarak 1990 yılında Profesör unvanını aldı. Meslek hayatına pekçok baÅŸarı sığdıran Prof. Dr. Alaçam, 2 ayrı dönemde Türk DiÅŸhekimleri BirliÄŸi EÄŸitim Komisyonu’nda görev aldı.

Türk Endodonti DerneÄŸi’nin kurucuları arasında yer alan Prof. Dr. Alaçam, Türk Endodonti DerneÄŸi BaÅŸkanlığı (2000) da yaptı. Endodontinin duayenlerinden olan Hoca, halen SaÄŸlık Bakanlığı Uzmanlar Kurulu’nda Endodonti Grubu BaÅŸkanlığı görevini devam ettirmekte. Mesleki kariyeri boyunca birçok bilimsel etkinliÄŸe imza atan Prof. Dr. Alaçam, 1998-2020 yılları arasında Türk Endodonti DerneÄŸi Ankara Konferanslarını düzenledi. Altmış adedi uluslararası olmak üzere, 120 bilimsel makale, 5 adet ders kitabı hazırladı. Farklı bilimsel organizasyonlarda 150’den fazla bilimsel sunum; 12 adet doktora ve uzmanlık tez yöneticiliÄŸi ve çok sayıda doktora eÅŸ danışmanlığı yaptı. BAP, Tübitak ve Avrupa BirliÄŸi projelerinde yer alıp ders ve konferanslar verdi. Mesleki konularda çeÅŸitli televizyon ve radyo programlarına katıldı. 1993 yılında Eczacıbaşı/Procter Gamble Ağız Bakımı Bilimsel AraÅŸtırma ödülünü aldı.

Prof. Dr. Tayfun Alaçam, Prof. Dr. Alev Alaçam’la evli; 2 çocuk ve 2 torun sahibi. Ocak 2021’de devlet üniversitesinden emekli olan Prof. Dr. Tayfun Alaçam, 2021-2022 ders döneminde Lokman Hekim Üniversitesi’nde ders vermeye baÅŸlayacak.


Röportaj: Elvan Genç (VYG)


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam


Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.