İnsan vücudundaki sistemin simetri ve denge üzerine kurulu olduğunu söyleyen Diş Hekimi Mustafa Vardar, ağızdaki bir dişin eksikliğinin bile iskelet, sinir ve sindirim sistemini etkilediğini söyledi.
Diş yokluğunun, çürüğünün, hatalı veya yüksek bırakılmış bir dolgu ya da protezin, ağızda oluşan herhangi bir patolojik oluşumun vücut sisteminde zincirleme reaksiyona sebep olabildiğinin altını çizen Dt. Vardar, "Bozuk bir çene yapısı, bütün sistemi etkiler, psikolojik olarak rahatsızlık verir ve sinir sisteminde patolojiler oluşturur. Yemeği iyi sindiremez, böylelikle sindirim sistemi çöker." dedi.
Çiğneme sisteminin en önemli dinamik unsurunun denge olduğunu vurgulayan Vardar, "Sadece bir diş eksikliği, kapanış (oklüzyon) sistemini bozar. Eğer denge bir tarafa doğru bozulmaya başlarsa o zaman hayat insan için çekilmez bir hal alır." diye konuştu.
Dengesiz bir ağızın çene eklemini ve iskelet sistemini de etkilediğini vurgulayan Vardar, birçok baş, kulak ağrısı, uykusuzluk, huzursuzluk (anksiyete), sinirlilik, kilo kaybı ve halsizliğin altında bu sorunun yattığını açıkladı. Çiğneme sistemi bozukluğuna sebep olan küçük bir dolgudan dolayı insanların hayat kalitesinin düştüğünü, kendilerine güvenlerinin azaldığını vurgulayan Dt. Vardar, bu yüzden ehil olmayan ve sahte diş hekimlerinden kaçınılmasını tavsiye etti. Alt ve üst çenedeki dişlerin çiğneyici yüzeylerinin birbiriyle temas etmesine kapanış (oklüzyon) denildiğini hatırlatan Vardar sözlerini şöyle sürdürdü:
"Araştırmalar insanın çene eklemini günde bin 500-2 bin kere kullandığını gösteriyor. Bu organlar topluluğu ile ortalama bin 500 kez yutkunuyor, dakikada 6-8 kez nefes alıyoruz. Bu sebeple sistemin herhangi bir yerindeki rahatsızlık, yalnızca o bölgenin fonksiyonlarını etkilemekle kalmıyor, sisteme ait diğer bölge ve fonksiyonları da zincirleme olarak etkiliyor."