Down Sendromlulara Diş Hekimliği Hizmeti
Trizomi 21 olarak da adlandırılan Down Sendromlulara yönelik geçtiğimiz günlerde açılan Türkiye’nin ilk kliniğinde, diş hekimliği hizmeti de veriliyor. Bu sayede yaşam kalitelerini yükseltme ile birlikte tıbbi tetkik, tedavi ve psikososyal rehabilitasyon sağlanmasının yanı sıra sendromluların ağız-diş sağlığı ve bakımlarının üst seviyeye getirilmesi amaçlanıyor.
16.01.2014
10.40.01
Türkiye’nin ilk Down Sendromu Kliniği, Down Türkiye-Down Sendromu Derneği işbirliği ile Şişli Florence Nightingale Hastanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde açıldı. Down Sendromlulara özel olarak kurulan klinikte 228 yatak ve sadece Down Sendromlularla ilgilenecek 33 doktor bulunuyor. Doktorlar arasında diş hekimi de var.
T.C. İstanbul Bilim Üniversitesi'ne bağlı olarak Down Türkiye'nin danışmanlığında kurulan Down Sendromu Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde tüm ücret fiyatlandırması SGK'nın Üniversite Hastanelerinde Sağlık Uygulama Tebliği uyarınca yapılacak. Sendromluların diş hekimliği tanı, teşhis ve tedavileri ile ağız-diş sağlığı bakımı ve bilinçlendirilmesi de buna dâhil.
Benzeri Dünyada Yok
T.C.Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi, ailelerin çocukları için kaliteli sağlık hizmeti alırken tüm kontrollerini aynı yerde yaptırarak zaman kazanacaklarını ve doğru bilgiye ulaşmak için bebekleri ile hastane hastane dolaşmak zorunda kalmayacaklarını belirterek, “Hekimlik bir meslek olmanın ötesinde insanlık için üstlenilmiş olağanüstü bir sorumluluktur; İstanbul Bilim Üniversitesi ve Down Sendromu Derneği iş birliğiyle kurduğu Merkez, mevcut uzman hekimleriyle Down Sendromlu bireylerin her türlü tıbbi tetkik, tedavi ve psikososyal rehabilitasyonlarını yapmak Türkiye'nin ilk sağlık üniversitesi olarak bize düşen bir görev ve üniversite olarak bir ilke imza atmaktan onur duyuyoruz” dedi.
Dünyada böyle bir merkez örneği olmayıp sadece Amerika ve Avrupa’da Down Sendromu birlikleri oluşturulduğunu ifade eden Prof. Dr. Çavlan Çiftçi, bu uluslararası kuruluşların üyesi olan Down Sendromu Derneği’nin Down Türkiye ile birlikte bu sosyal sorumluluk projesini başlatmak istediğini söyledi.
Down Sendromu Derneği Başkanı Gün Bilgin ise "Klinik, Sendromlu çocukların ve yetişkinlerin sağlık gereksinimlerinin karşılanmasında yaşanılan sorunların giderilmesi yolunda bir dönüm noktası ve kısa sürede bölgede bir mükemmeliyet merkezi olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Hedefler Büyük
Merkez, amacını gerçekleştirmek üzere şu faaliyetlerde bulunmayı hedefliyor: Sağlıklı yaşam ve sağlık hizmeti konusunda uygulama, araştırma ve incelemelerde bulunmak; klinik dalları ve diğer disiplinlerle toplum sağlığına yönelik araştırmalar konusunda işbirliğini sağlamak; amacı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak projelerin geliştirilmesine imkan sağlamak; toplumun sağlıklı yaşam konusundaki bilgi, davranış ve eksikliklerini tespit ederek bunların giderilmesine yönelik projeler geliştirmek; üniversite öğrencilerinin; sağlıklı yaşam bilinci kazanmalarını ve Merkez projelerinde etkin görev almalarını sağlamak; sağlıklı bir toplumun geliştirilmesi için gerektiğinde kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yaparak ülke düzeyinde bilim ve toplum arasında bütünleşme görevini üstlenmek; ulusal ve uluslararası kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarına Merkezin amaçları doğrultusunda projeler hazırlamak, eğitim programları düzenlemek ve bilimsel işbirliğinde bulunmak.
Dünyada 6 milyon, Türkiye’de de tam bir veri olmamakla birlikte 100 bine yakın Down Sendromlu yaşıyor. Ortalama her 800 doğumda bir görülen Down Sendromu 35 yaş üstü hamileliklerde rastlanıyor.
Bir hastalık değil, genetik bir farklılık olan Down Sendromu, bir kromozom anomalisidir. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer almasıyla meydana gelir ve “Trizomi 21” diye de ifade edilir.
YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.