Dentiss Logo

Dişhekimliği Dergisi, Yeni Yaşında Yeni Yüzüyle!

Diş hekimliği sektörünün yayıncılık konusunda nabzını tutan Vestiyer Yayın Grubu, 1989 yılından bu yana muayenehane pratiğine yönelik yayınladığı Dişhekimliği Dergisi’nin yeni sayısını elit bir formatla sizlere sunuyor. Kapak konusu olarak “Kök Hücre”nin işlendiği dergide sektörle ilgili çok sayıda içerik bulunuyor.
13.03.2013       17.12.55
24. yaşını kutlayan Dişhekimliği Dergisi’nin 107. sayısı, geçtiğimiz günlerde okurlarıyla buluştu. Yeni yüzüyle piyasaya sürülen derginin ebatlarından içeriğine kadar, kısacası a’dan z’ye her şey değişti. Bu sayının kapak konusu “Kök Hücre: Yarının Dünyasını Şekillendirecek Gelişmeler”. Konu hakkında dört farklı makale yer alıyor.

Kök Hücre Aktarımlarında Etik ve Deontolojik Sorunlar”
Prof. Dr. Ayşegül Demirhan Erdemir “Kök Hücre Aktarımlarında Etik ve Deontolojik Sorunlar”a yorumsal bir bakış ve değerlendirme ile yaklaşıyor. Türk Tıp Tarihi Kurumu Başkanı ve aynı zamanda Tıp Etiği ve Tıp Hukuku Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Erdemir, son yıllarda artan kök hücre alanındaki gelişmeler ve çalışmaların etik ve deontolojik sorunlar yarattığını belirterek Kök Hücre Çalışmaları Hakkında Sağlık Bakanlığı Genelgesi’ni anlatıyor.

“Diş Yapımında Kök Hücre Mühendisliği”
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Ayhan Bilir ve MS, Agnes A. Archibong-Omon ile Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Yard. Doç. Dr. Mine Ergüven’in “Diş Yapımında Kök Hücre Mühendisliği” başlığında hazırladıkları makale, diş gelişim sürecinden diş dokusunda bulunan kök hücrelere ve kök hücrelerin çeşitliliklerine kadar geniş bir kök hücre biyolojisini içeriyor.

Diş Kaynaklı Kök Hücreler
“Diş Kaynaklı Kök Hücreler” makalesini hazırlayan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Alerji-İmmünoloji Bilim Dalından Doç. Dr. Tunç Akkoç, kök hücrelerin özelliklerini, farklılaşma kapasitelerini ve immünomodülasyonlarını ele alıyor. “Kök hücrelerin biyolojik özelliklerinin çözümlenmesi ve klinik kullanım alanları üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Zarar görmüş dokuların yeniden yapılanmasında ve hastalıkların tedavisinde kök hücre uygulamaları umut verici sonuçlar vermektedir.” diyen Doç. Dr. Akkoç, Türkiye’de kök hücre biyolojisi ve doku mühendisliği çalışmalarının hızla arttığını vurguluyor.

“Diş Hekimliğinde Kök Hücreler”
Kök hücrenin ortaya çıkışı, yenilenme ve özelleştirme mekanizmaları, bölünmeler, kök hücre tipleri gibi unsurları irdeleyen İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Cerrahisi Anabilim Dalından Dr. Mustafa Ramazanoğlu ve Dr. Berkem Atalay; Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalından Doç. Dr. Bilge Gökçen Röhlig ile Ağız, Diş, Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Uğur Meriç “Diş Hekimliğinde Kök Hücreler” başlıklı makalelerini okurlarıyla buluşturuyor. Kök hücrelerin asimetrik, simetrik ve stokastik bölünmelerle kendilerini yeniledikleri ve beş farklı yeteneğe sahip olduklarından bahsedilen yazıda “Diş gelişiminin erken dönemlerinde izole edilen hücreler dişi oluşturan bölümlerin yapımında görev aldıkları için ileride ağız dışı farklı dokularda da tedavi amaçlı kullanılma umudunu taşımaktadırlar.” müjdesi veriliyor.


Diğer Konulardaki Makaleler

Oral Cerrahide Uygulanan Lokal Hemostatik Ajanların Güncel Kullanım Esasları”
Kapak konusu içerikli makalelerin haricinde Dişhekimliği Dergisi’nde cerrahi, endodonti ve hipnozla ilgili makaleler de bulunuyor. Cerrahi üzerine iki farklı makale mevcut. “Oral Cerrahide Uygulanan Lokal Hemostatik Ajanların Güncel Kullanım Esasları” yazısı İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Dt. M. Seda Altop, Dt. Özge Özdal, Dt. Can Berk Özer ve Prof. Dr. Meral Ünür’e ait. Makalede kanamayı kontrol altına almak, kemik içi kaviteleri doldurarak oluşacak pıhtının organize olmasına yardımcı olan bir matriks yapı teşkil etmek ve sekonder kanama riskini ortadan kaldırmak amacıyla ajanların rutin olarak kullanıldığı ve gelişen komplikasyonları ve mortaliteyi azaltmaya yönelik topikal hemostatik uygulamasına dair değerlendirmelerin yüksek kanıt düzeyli çalışmalar ile desteklenmesine ihtiyaç duyulduğundan bahsediliyor.

“Küçük Yaşta ve Nadir Lokalizasyonda Keratoksit Olgusu”
Bir diğer cerrahi konulu makaleyi ise GATA Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalından Doç. Dr. Ümit Karaçaylı, Doç. Dr. Ramazan Köymen ve Prof. Dr. Yılmaz Günaydın; Patoloji Anabilim Dalından Dr. Ayper Kaya ile Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalından Yard. Doç. Dr. Hakan Avsever “Küçük Yaşta ve Nadir Lokalizasyonda Keratoksit Olgusu” olgu sunumuyla yayınlıyor. 8 yaşındaki kız çocuğunun olgusunun paylaşıldığı makale, uygulanan tedavileri içeriyor.

“İki Kanal İçeren Alt Yan Keser Dişlerin Endodontik Tedavisi”
Endodonti alanındaki makalenin konusu ise “İki Kanal İçeren Alt Yan Keser Dişlerin Endodontik Tedavisi” oluşturuyor. İki olgu sunumuna yer verilen makalenin yazarları İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalından Araş. Gör. Dr. Muzaffer Emir Dinçol, Prof. Dr. Hakan Özbaş, Araş. Gör. Dr. Handan Ersev, Araş. Gör. Dr. Bülent Yılmaz. Endodontik tedavinin başarısını kök kanal sistemi morfolojisinin iyi bilinmesi ve dişlerdeki özgün anatomik farklılıkların doğru saptanması ile ilişkilendiren yazarlar, 73 ve 32 yaşlarındaki iki erkek hastanın olgu sunumlarını yapıyorlar.

“Dental Fobilerin Çözümünde Hipnoz”

“Dental Fobilerin Çözümünde Hipnoz” yazısıyla korku listesinde ilk beşin arasında yer alan dentofobinin hipnotize olabilirlik ilişkisine değinen Psikiyatrist ve Psikoterapist Uzm. Dr. Sevilay Zorlu, korku kontrolü için hipnozun hastanın kendisinin özel zihinsel fonksiyon modunu anlamayı kolaylaştırmasında kullanıldığına işaret ediyor.


Sürekli Köşeler

Sektörel Gelişmeler ve Yenilikler
Ayrıca, dergide, sektörel haberlere, etkinliklere, güncel gelişmelere ve firmaların piyasaya yeni sürülen ürünlerinin tanıtımlarına yer veriliyor.

Bilginizi Ölçün
Dişhekimliği Dergisi’nin “Bilginizi Ölçün” kısmında, kapak konusu kök hücre ile alakalı sorular yer alıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Yard. Doç. Dr. Oya Ulu ve Doç. Dr. Şölen Günal Karakaya tarafından hazırlanan sorular, konunun pekiştirilmesi açısından özenle hazırlandı.

Mekan Tasarımı Sayfalarında Dentefekt
“Mekan Tasarımı” sayfalarında ise Dentefekt tanıtılıyor. İstanbul İçerenköy’deki muayenehanesini yenileyen Diş Hekimi Handan Fırat İşyar’la yeni konsepti hakkında söyleşi ve yeni Dentefekt’in fotoğrafları bulunuyor.

İki Konu, İki Röportaj: Dr. Uğur Ergin - Dr. Talat Buğur
“Dental Röportaj” sayfaları, iki ismi ağırlıyor. Avrupa Sempozyumu’nda Türkiye’yi temsil eden Dr. Uğur Ergin, Roma’da Carl Misch ile aynı sahneyi paylaşmasının heyecanını anlatırken İstanbul’da üretim merkezi kurarak DTİ İmplant’ı diş hekimliğine sunan Dr. Talat Buğur, TÜBİTAK destekli çalışmalarıyla başarısını ve ülke ekonomisine katkıda bulunmayı hedeflediklerini bildiriyor.

Ödül: 100 Olguda Ağız Hastalıkları Kitabı
Derginin “Ödüllü Vaka Tartışması”nda Prof. Dr. Meral Ünür, iki farklı vakayı fotoğraflayarak okurlara sorular yöneltiyor. Yarışmaya katılıp cevabı doğru yanıtlayanlara Prof. Dr. Ünür’ün “100 Olguda Ağız Hastalıkları” kitabı hediye ediliyor.

Dergi aboneliği için bu linki takip edebilirsiniz:
dentiss.com/avm/Dishekimligi-Dergisi-u10.html


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.