“Minimal Girişimsel Diş Hekimliği ile Atravmatik Restoratif Tedavi Sanatı ve Bilimi” isimli eseri Türkçeye kazandırdınız. Öncelikle bu kitabın önemi hakkında neler söylemek istersiniz?
Kitap isminden de anlaşıldığı gibi öncelikle minimal girişimsel diş hekimliğinin mantığını bilimsel verilerle kolaylıkla anlaşılır bir şekilde anlatıyor. Kitabın hiç şüphesiz en önemli özelliği ise Atravmatik Restoratif Tedavi’nin tüm özelliklerini, yürütülen bilimsel çalışmaları ve tarihsel gelişimini onun yaratıcısı olan Jo E. Frencken tarafından kişisel deneyimler eşliğinde sunuyor olması.
Kitapta yer alan çok değerli Çeviri Editörü ekibinin çalışmalarından biraz bahseder misiniz?
Bu kitabın tercümesinde Ankara Üniversitesi’nden çok değerli hocalarım Prof. Dr. Şaziye Sarı, Prof. Dr. Zeynep Ökte ve Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sibel Yıldırım ile birlikte çalışmak hepimiz için çok keyifliydi. Kitaptaki bölümlerin tercümesini kendilerini tanımaktan büyük mutluluk duyduğumuz genç arkadaşlarımız gerçekleştirdi. Çok emek verilen bu sürecin ardından bize düşen, gençlerle birlikte ifade birliği sağlayarak ve ortak bir dil oluşturarak kitabı en anlaşılır şekilde okuyucu ile buluşturmak oldu.
Kitap üzerindeki çalışmalarınız ne kadar sürdü?
Kitabı tercüme etme fikri pandeminin uzayacağının farkına başlamamızla Mayıs 2020’de ortaya çıktı. Yaşamın herkes için değişmesi ve hayatın akışının gelişmelerle etkilenmesi nedeni ile ekibin oluşturulması ve tercüme süreci tahminimizden biraz daha uzun sürmüş oldu ve kitap ancak Eylül 2021’de son haline geldi.
Kitabın önsözünde, “Bildiğimiz anlamda diş hekimliğinin bitmekte olduğunu çok çabuk algıladık. Gelecekte diş hekimliğinin nasıl olacağını konuştuk, tartıştık.” diyorsunuz. Diş hekimliğinin geçirdiği değişim ve minimal girişimsel diş hekimliği hakkında neler söylemek istersiniz?
Hava yolu ile bulaşan bir hastalık olarak Covid-19, diş hekimliği mesleğini doğrudan etkiledi. Buna paralel olarak çürük diş dokusunun uzaklaştırılması ve aerosol oluşumu arasındaki yakın ilişki ve diş çürüğünün nasıl bir hastalık olduğuna olan bakış açısının değişmesi diş hekimliği mesleği açısından da bazı değişimleri kaçınılmaz kıldı. Diş çürüğünün tedavisinde restoratif tedavi ile rehabilitasyon sağlamaktan öteye gitmeyen uygulamalar bugün sağlıklı dokunun korunması ve sağlığın idame ettirilmesi amacıyla minimal girişimsel yaklaşımı gündeme getirmiştir. Bu değişim klinik pratiğimizde de değişimlere yol açmaktadır. Bu noktada yayımlanan bu yeni kitapta minimal girişimsel yaklaşım ve bu konsepte son derece uygun aerosol oluşturmayan bir uygulama olan Atravmatik Restoratif Tedavi tüm detaylarıyla anlatılmaktadır.
Jo E. Frencken’in bu eseri, ülkemizde diş hekimleri için hangi boşlukları tamamlıyor? Okurlar, kitapta neler bulacak?
Bu kitap okurlara, Minimal Girişimsel Diş Hekimliğinin mantığını anlatırken Atavmatik Restoratif Tedavinin nasıl doğru şekilde uygulanabileceğini ve etkin bir tedavi biçimi olarak günlük diş çürüğü tedavisindeki yerini anlamalarını sağlayacak bilgiler sunmaktadır. Atravmatik Restoratif Tedavi ile klinik yada saha koşullarında uygulama yapabilmek için gerekli faydalı pek çok ipucu bilimsel veriler ile kafada soru işaretleri bırakmayacak şekilde sunulmuştur.
Kitaptan kimler yararlanabilir?
Kitap, klinik pratikte diş çürüğü tedavisine modern yaklaşımı bilimsel kanıtlara dayalı olarak öğrenmek isteyen diş hekimliği öğrencileri için çok yararlı bir kaynaktır. Ayrıca tüm klinisyenlerin diş çürüğü konusundaki bilgilerini tazelemek ve özellikle aerosol oluşturulmadan diş çürüğünün el aletleri ile uzaklaştırılması esasına dayalı Atravmatik Restoratif Tedavi ile ilgili bilgi sağlaması açısından çok faydalı olacaktır.
Vestiyer Yayın Grubu, daha iyi bir diş hekimliği için vazgeçilmez bir kaynak olan mesleki kitaplara bir yenisini eklemekten mutluluk duyar. Detaylı bilgi için 0212 481 02 20 numaralı telefona ulaşabilir, kitabı buradan inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.